Oamenii legii au SECHESTRAT bunuri de circa 86 de MILIOANE de lei de la un fost FUNCȚIONAR PUBLIC
Bunuri de peste 86 de milioane de lei au fost indisponibilizate pe parcursul săptămânii trecute de către Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), în baza solicitărilor procurorilor. Este vorba despre dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte, iar sechestrele vizează bunurile persoanei cercetate în această cauză.
Printre acestea se numără 56 de bunuri: șapte capitaluri sociale, două încăperi locative și una nelocativă, 15 mijloace de transport, șase terenuri agricole și cinci pentru construcții, două construcții locative și 15 nelocativă, dar și trei conturi bancare.
Amintim că licitația de circa jumătate de miliard de lei privind achiziția blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere și certificate de înmatriculare, organizată în aprilie 2021 de fosta conducere a Agenției Servicii Publice (ASP), în frunte cu Vladislav Zara, a fost anulată după ce Corpul de control al prim-ministrului Natalia Gavrilița a depistat mai multe nereguli.
Ulterior, Procuratura Generală a dat curs sesizării depuse de către prim-ministrul Natalia Gavrilița cu privire la acțiunile pretins ilegale ale factorilor de decizie ai Î.S. CRIS Registru și Agenției Servicii Publice, care au lansat, pe ultima sută de metri a fostei guvernări, o licitație de circa jumătate de miliard de lei, bani publici, pentru a cumpăra blanchete destinate pașapoartelor la prețuri ridicate.
Procuratura Generală susține că a pornit o urmărire penală pentru abuz de serviciu.
„Potrivit investigațiilor preliminare, au fost stabilite bănuieli rezonabile că factorii de decizie din cadrul ASP au încheiat contracte de prestări servicii și acorduri adiționale frauduloase, fără petrecerea procedurii de achiziții publice, în scopul favorizării unui agent economic concret. Prin urmare, sunt investigate circumstanțele în care aceștia sunt suspectați că au majorat nejustificat cantitatea și suma contractului pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare, fapt ce a prejudiciat interesele statului. La momentul actual, în cadrul cauzei penale, sunt efectuate acțiuni de urmărire penală pentru asigurarea investigării complete, obiective și sub toate aspectele a circumstanțelor acestui caz”, cităm din comunicatul PG.
„Achiziția dubioasă de aproape 500 de milioane de lei, anunțată în aprilie de fosta conducerea a ASP, a fost oprită. Sunt foarte multe nereguli legate de această achiziție. Aceasta a fost inițiată imediat după ce Curtea Constituțională a decis dizolvarea Parlamentului, cu toate că în planurile de achiziție anuale ale instituției nu era planificată. A fost organizată în grabă, cu multiple încălcări ale legii. Stocurile existente de blanchete erau suficiente pentru cel puțin un an înainte. Decalajul enorm al ofertelor primite arată că ceva nu e în regulă fie cu caietul de sarcini, fie cu unele companii participante la acest proces. Cea mai scumpă ofertă era de 480 de milioane de lei, iar cea mai mică – 168 de milioane de lei”, a declarat anterior premierul Natalia Gavrilița.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni