DOC // O nouă LOVITURĂ pentru Dodon și PSRM: Curtea Constituțională a SUSPENDAT intrarea în vigoare a Acordului de împrumut cu Federația Rusă
Curtea Constituțională a suspendat astăzi acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare a Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul R. Moldova privind acordarea împrumutului de 200 de milioane de euro.
„Prin Decizia nr. 41 din 23 aprilie 2020, Curtea Constituțională a admis cererea domnului Serghei Sîrbu, deputat în Parlamentul R. Moldova, privind suspendarea acțiunii actelor contestate și a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul R. Moldova privind acordarea Guvernului R. Moldova a unui împrumut financiar de stat, până la examinarea în fond a sesizării”, se arată în comunicatul Curții Constituționale.
Citește și: Acordul de împrumut cu Federația Rusă, CONTESTAT la Curtea Constituțională: „Cele mai mari CRIME se fac în perioada de urgență”
Amintim că Acordul de credit de 200 de milioane de euro contractat de la Federația Rusă a fost ratificat astăzi cu votul a 56 de deputați democrați, socialiști și al neafiliatului Alexandru Oleinic. Opoziția a criticat dur documentul, afirmând că acesta ar „îngenunchea financiar R. Moldova în fața Moscovei”.
CITIȚI și DOC // Temerile opoziției, CONFIRMATE de guvernarea lui Dodon: Datoriile private ar putea fi întoarse de către R. Moldova, în conformitate cu Acordul de împrumut semnat cu Federația Rusă. „Negocieri în stil COLONIAL”
**********
DECIZIE privind cererea de suspendare a acțiunii Hotărârilor Guvernului nr. 162 din 13 martie 2020 și nr. 252 din 21 aprilie 2020
(Sesizarea nr. 56a/2020)
CHIŞINĂU
23 aprilie 2020
Curtea Constituţională, judecând în componenţa:dnei Domnica MANOLE, președinte,
dlui Eduard ABABEI,
dlui Nicolae ROȘCA,
dnei Liuba ȘOVA,
dlui Serghei ȚURCAN
dlui Vladimir ȚURCAN, judecători,
cu participarea dlui Dumitru Avornic, asistent judiciar,
Având în vedere sesizarea înregistrată pe 23 aprilie 2020,Examinând prima facie sesizarea menționată,
Având în vedere actele şi lucrările dosarului,
Deliberând în camera de consiliu,
C O N S T A T Ă
La originea cauzei se află o sesizare depusă la Curtea Constituțională pe 23 aprilie 2020, în baza articolelor 135 alin. (1) lit. a) din Constituţie, 25 lit. g) din Legea cu privire la Curtea Constituţională şi 38 alin. (1) lit. g) din Codul jurisdicţiei constituţionale, de către dl Serghei Sîrbu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
Autorul sesizării îi solicită Curții să verifice constituționalitatea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea către Guvernul Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat de 200 de milioane de EUR.
Totodată, autorul sesizării îi cere Curții să suspende acțiunea următoarelor acte:
- Hotărârea Guvernului nr. 169 din 13 martie 2020 pentru inițierea negocierilor şi aprobarea semnării Acordului dintre Guvernul Federației Ruse şi Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat, și
- Hotărârea Guvernului nr. 252 din 21 aprilie 2020 cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse şi Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat.
Autorul sesizării consideră că trebuie suspendată acțiunea Hotărârilor Guvernului menționate supra prin care s-a aprobat semnarea Acordului și proiectul de lege privind ratificarea acestui Acord. El afirmă că suspendarea acțiunii acestor acte este necesară pentru suspendarea procedurii legislative de ratificare și de intrare în vigoare a Acordului contestat până la examinarea în fond a sesizării.
Examinând cererea de suspendare a acțiunii actelor sesizate, Curtea observă că, pe data de 23 aprilie 2020, la câteva ore distanță de ora la care Curtea a primit prezenta sesizare, Parlamentul Republicii Moldova a examinat Hotărârea Guvernului nr. 252 din 21 aprilie 2020, a cărei suspendare se solicită, și a adoptat Legea nr. 57 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat.
În contextul circumstanțelor menționate supra și având în vedere caracterul ei de garant al supremației Constituției, Curtea va examina, în continuare, necesitatea suspendării acțiunii Legii menționate mai sus.
Curtea consideră necesară suspendarea acțiunii legii, inclusiv procedura de intrare în vigoare a acesteia, prin prisma articolului 251 alin. (2) pct. 1) lit. e) („principiile fundamentale privind proprietatea”) din Legea nr. 317 din 13 decembrie 1994 cu privire la Curtea Constituțională și a articolului 71 alin. (2) pct. 1) lit. e) din Codul jurisdicției constituționale nr. 502 din 16 iunie 1995. În eventualitatea în care se vor confirma afirmațiile autorului sesizării privind încălcarea articolelor 1, 2, 126 și 129 din Constituție, ar putea fi afectată, la prima vedere, principiile fundamentale privind proprietatea.
De asemenea, necesitatea suspendării acțiunii Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 se justifică prin faptul că după intrarea în vigoare a Acordului internațional ratificat de Parlament prin Legea menționată mai sus, verificarea constituționalității acestuia nu va fi posibilă (a se vedea HCC nr. 5 din 24 septembrie 2002).
Din aceste considerente, în baza articolului 135 alin. (1) lit. a) din Constituție, articolului 251 din Legea cu privire la Curtea Constituțională, articolelor 6, 71, 61 și 64 din Codul jurisdicției constituționale, Curtea Constituțională
D E C I D E
1. Se admite cererea de suspendare depusă de către domnul Serghei Sîrbu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
2. Se suspendă acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat, până la examinarea în fond a sesizării.
3. Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Preşedinte Domnica MANOLE
Chişinău, 23 aprilie 2020
DCC nr. 41
Dosarul nr. 56a/2020
VIDEO // În mai multe raioane din nordul R. Moldova ninge și astăzi: Camioanele circulă cu dificultate pe un drum din Râșcani
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”