O nouă declarație SCANDALOASĂ făcută de premierul Chicu, după ce Înalta Curte a respins inițiativa Guvernului de a modifica Constituția: „Deciziile acestei Curți ne costă mai mult de 6 miliarde de lei”
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a zburat astăzi la Strasbourg pentru a identifica soluții, după ce Curtea Constituțională a respins ieri inițiativa Guvernului Chicu de a modifica Constituția, a anunțat premierul Ion Chicu, în cadrul ședinței Executivului.
Oficialul a precizat că nu comentează decizia Înaltei Curți, care a invocat încălcarea procedurii de către Executiv la înaintarea inițiativei, dar nu s-a abținut și a declarat că hotărârile adoptate în acest an de către magistrații de la Curtea Constituțională ar fi lăsat bugetul de stat fără peste 6 miliarde de lei.
„Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a trebuit să zboare de urgență la Strasbourg. Este consecința deciziei de ieri a Curții Constituționale. Această decizie nu trebuie să o comentăm, deși o înțelegem foarte bine. Este proiectul de modificare a Constituției R. Moldova, care are ca obiectiv reforma veridică a sistemului de justiție. După ce am primit avizul pozitiv de la Consiliul Europei, Comisia de la Veneția, partenerii de dezvoltare - UE, SUA, după ce acest proiect aprobat a fost inclus și în unele acorduri de finanțare ale R. Moldova, ne-am pomenit în situația când nu poate fi promovat mai departe, așa cum este agreat cu partenerii străini, cu Comisia de la Veneția...”, a precizat Ion Chicu.
Potrivit premierului, reforma justiției ar fi blocată, iar Nagacevschi, după consultările pe care le va avea la Strasbourg, urmează să vină cu soluții.
„Domnul Nagacevschi se află acum la Strasbourg pentru a discuta situația, pentru a identifica o soluție: cum să continuăm reforma justiției atât de mult solicitată, dar de fiecare dată blocată de unii. Sper că domnul Nagacevschi revine în două-trei zile cu o soluție, astfel ca R. Moldova să lanseze această reformă a justiției. În primul rând, este vorba de modificarea Constituției. Apropo, unul dintre articolele neaprobate se referă la limitarea imixtiunii politicului în justiție, inclusiv unele atribuții ale președintelui. Nu înțelegem de ce Curtea nu susține acest lucru, deși Comisia de la Veneția îl susține”, a punctat oficialul.
Deși a repetat că deciziile Înaltei Curți nu trebuie comentate, premierul a spus că hotărârile actualei compenențe a CC ar fi lăsat bugetul de stat fără peste 6 miliarde de lei în plină criză pandemică.
„Încă o dată, nu comentăm deciziile CC, doar vreau să vă spun că unele decizii ale acestei Curți ne costă anul acesta bugetul mai mult de 6 miliarde de lei. Sper că vom găsi o soluție și vom debloca situația. Așteptăm ca ministrul să aducă vești bune de la Strasbourg”, a conchis premierul Ion Chicu.
VIDEO // Noi imagini în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cum „striga” la Kozak
VIDEO // Noi FILMĂRI cu Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Șeful statului povestește că merge la RAPORT la conducerea Federației Ruse: „Eu scriam notele lui Putin...”
DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi