O coaliție de state NATO trimite 200 de TANCURI în Ucraina. Primele unități Leopard 2 se îndreaptă spre Ucraina. Deputat de la Chișinău, despre mutarea care ar putea fi decisivă în război: „Asta înseamnă că și R. Moldova câștigă”
După săptămâni de presiuni diplomatice, Germania a confirmat miercuri că va trimite tancuri „Leopard 2” în Ucraina. Primele 14 tancuri deja au luat calea spre Ucraina. Astfel, aliații occidentali vor livra 200 de tancuri, inclusiv Leopard 2 și Abrams, o mișcare care ar putea fi decisivă în războiul declanșat de Vladimir Putin, scrie The Telegraph.
„Cele 14 tancuri germane Leopard, au luat deja calea spre Ucraina. Acest model de tanc va putea fi oferit Kievului și de către alte țări europene care-l au în dotare, cum ar fi Polonia. Germania a confirmat că va trimite Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 către Ucraina și va permite altor țări care folosesc Leopard să facă același lucru. Asta înseamnă sute de tancuri care vor ajunge în țară vecină și îi vor ajută pe ucraineni să-și elibereze teritoriul. E timpul ca Ucraina să câștige războiul împotriva agresorului rus. Iar asta înseamnă că și Moldova câștigă! Germania are acum un rol decisiv pentru securitatea și libertatea întregii Europe”, a declarat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian. .
SUA şi Germania sunt pregătite să sprijine semnificativ efortul de război al Kievului prin livrarea de tancuri grele de luptă, au declarat surse anonime familiare cu discuţiile. Decizia este condamnată de Moscova, care spune că este o "provocare flagrantă".
Washingtonul ar urma să anunţe miercuri că va trimite tancuri de luptă M1 Abrams, iar Berlinul a decis să livreze tancuri Leopard 2, au spus sursele, o schimbare de politică despre care Kievul a precizat că îl va ajuta să schimbe cursul conflictului.
Schimbarea poziţiei SUA vine în urma unei convorbiri telefonice care a avut loc la 17 ianuarie între preşedintele Biden şi cancelarul german Olaf Scholz, în care Biden a fost de acord să analizeze posibilitatea de a furniza tancurile Abrams, deşi Pentagonul nu este de acord. Un oficial german de rang înalt a declarat pentru WSJ că această problemă a făcut obiectul unor negocieri intense între Washington şi Berlin, timp de mai bine de o săptămână, şi că părea să fie pe cale de rezolvare.
Oficialii militari americani au susţinut public că tancurile Abrams necesită un volum substanţial de instruire şi sprijin logistic şi, prin urmare, nu sunt adecvate pentru acest moment al conflictului.
Reamintim că Statele Unite au autorizat deja nouă tranşă de ajutor militar către Ucraina, care include 59 de vehicule blindate Bradley, pe lângă cele 50 de vehicule blindate uşoare de acest tip promise pe 6 ianuarie, şi 90 de vehicule blindate Stryker.
Pe 24 ianuarie, publicația Der Spiegel anunța că Olaf Scholz a decis să furnizeze cel puțin 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei. De asemenea, așa cum anunțase anterior, și Polonia va furniza tancuri grele de luptă Kievului. Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a anunțat pe 24 ianuarie că Varșovia a cerut aprobarea Berlinului pentru transfer, iar ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a subliniat că țara sa nu va bloca acest demers.
Furnizarea de tancuri grele din partea statelor occidentale va permite Kievului să ducă un război mecanizat pentru a învinge armata rusă și pentru a elibera teritoriul ucrainean, dar va mai dura câteva săptămâni până când militarii ucraineni vor fi antrenați iar tancurile vor deveni operaționale. Generalul Valeri Zalujni a subliniat anterior, în decembrie 2022, că Ucraina are nevoie de 300 de tancuri de luptă (printre alte sisteme de arme) pentru a permite contraofensivele ucrainene, scrie ISW.
Țări precum Polonia și Finlanda au anunțat deja că vor să livreze Ucrainei tancuri Leopard. Potrivit surselor ABC News, și Spania, Olanda, Danemarca și Norvegia sunt dispuse să furnizeze Kievului tancuri grele.
Și Elveția pare să renunțe încetul cu încetul la statutul său neutru și permite altor state să reexporte arme și muniție specială în Ucraina, inclusiv tancuri Piranha. De asemenea, Marea Britanie a fost prima țară care a anunțat că va trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina, la care s-ar putea adăuga un număr de tancuri franceze Leclerc, potrivit președintelui Emmanuel Macron.
Ce sunt tancurile Leopard 2
Leopard 2 este principalul tanc de luptă fabricat în Germania, cu o autonomie de aproximativ 500 km. A intrat în funcțiune pentru prima dată în 1979 și are o viteză maximă de 68 km/h. Este echipat cu un tun de 120 mm şi cu două mitraliere ușoare, potrivit The Guardian.
Pe lângă faptul că este folosit de armata germană, Leopard 2 se află în serviciu la scară largă în Europa, în dotarea a peste 12 țări. Tancurile au fost dislocate în Kosovo, Bosnia, Afganistan și Siria (de către Turcia), unde multe au fost distruse cu rachete antitanc.
De ce le vrea Ucraina?
Ucraina spune că are nevoie urgentă de tancuri grele. Kievul mai are puţine tancuri, iar majoritatea sunt de din perioada sovietică. Pe lângă faptul că ucrainenii se tem tot mai mult că Moscova intenționează să lanseze o nouă ofensivă majoră în lunile următoare, Kievul și mulți dintre aliații săi cred că războiul se va încheia mai repede dacă Rusia este înfrântă pe câmpul de luptă în urma contraofensivei ucrainene pentru a recâştiga teritoriul pierdut.
În timp ce Ucraina a obţinut victorii semnificative cum ar fi bătălia de la Kiev la începutul războiului sau ce cele din regiunile Harkov și Herson, contraofensiva este îngreunată de lipsa de tancuri pentru a susține operațiunile. În plus, forțele ruse desfășoară din ce în ce mai mult tancuri T-90, mai moderne și mai capabile. Tancurile Leopard 2 par cea mai bună soluţie pentru Ucraina şi pentru că sunt disponibilie la scară largă în UE, inclusiv în Polonia.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani