Notă de PROTEST înmânată ambasadorului Rusiei la Chișinău: „Federația Rusă sfidează normele și principiile dreptului internațional și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova”
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) l-a convocat astăzi pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, și i-a exprimat protestul în legătură cu deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană a R. Moldova, contrar solicitării autorităților R. Moldova.
„Astfel, Federația Rusă sfidează normele și principiile dreptului internațional și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova. MAE continuă să evalueze situația și vor informa adițional despre alte reacții ce se impun”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.
În același context, prim-ministrul Dorin Recean a subliniat că toată lumea trebuie să respecte statul R. Moldova, inclusiv Federația Rusă.
„R. Moldova întotdeauna solicită să fie respectată și, corespunzător, asta înseamnă respect față de cetățenii republicii noastre. Statul acționează acolo unde poate să controleze mediul și, corespunzător, nu vom admite să fie încălcări pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. În rest, așa cum am spus, nota de protest a fost înaintată ambasadorului rus. Și încă o dată repet: toată lumea trebuie să respecte statul R. Moldova și, prin aceasta, cetățenii R. Moldova”, a punctat premierul Dorin Recean.
De partea cealaltă, ambasadorul Rusiei, Oleg Vasnețov, spune că nota de protest înaintată de MAE al R. Moldova ar fi nefondată și că ar fi încălcate drepturile a 250 de mii de cetățeni ruși, care locuiesc în raioanele din stânga Nistrului și vor să participe la alegerile prezidențiale din Rusia. „Au fost recepționate multe cereri către Comisia Electorală Centrală de la Moscova, Ministerul rus de Externe și Ambasada Rusiei privind dorința cetățenilor de vota”, a menționat Oleg Vasnețov.
Amintim că presa transnistreană a scris că locuitorii din regiune care au cetățenie rusă vor putea alege președintele Federației Ruse pe 17 martie curent în cadrul a șase secții de vot, trei deschise în Tiraspol și câte una la Tighina, Râbnița și Grigoriopol.
Inițiativa aparține Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova, în pofida deciziei autorităților Republicii Moldova de a interzice organizarea alegerilor prezidențiale din Rusia în afara misiunii diplomatice a acestui stat.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova