Negocieri EȘUATE între autorități și agricultorii protestatari. Ultimii pornesc MÂINE într-un marș cu tehnica agricolă prin Chișinău. Maia Sandu le-a explicat fermierilor că subvențiile ,,trebuie să rezulte în afaceri competitive"
Agricultorii protestatari din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și autoritățile nu au ajuns la un numitor comun în privința revendicărilor înaintate de primii, iar din acest motiv fermierii vor porni mâine, 5 decembrie, într-un marș cu tehnica agricolă pe străzile capitalei. Fermierii au fost primiți în această seară și de președinta Maia Sandu, însă discuțiile nu s-au soldat cu nimic concret.
În cadrul întrevederii, Maia Sandu a precizat că ,,subvențiile pentru gospodăriile agricole trebuie să rezulte în afaceri competitive", care contribuie la bugetul de stat și asigură locuri de muncă.
,,Obiectivul Fondului de subvenționare este de a ajuta agricultorii moldoveni să facă produse cu valoare adăugată înaltă, să aducă profit companiilor și să contribuie la dezvoltarea economică a întregii republici", a spus șefa statului, citată de un comunicat de presă al Președinției.
Președinta a menționat că problemele concrete trebuie rezolvate în colaborare cu ministerul de profil și a îndemnat grupul de producători de cereale să continue discuțiile cu Executivul R. Moldova.
După aproape două săptămâni de când au adus tehnica agricolă în centrul capitalei, protestatarii spun că revendicările lor rămân în aer, deși autoritățile au promis că se vor implica în soluționarea lor.
,,În urma discuțiilor de astăzi, din păcate, nu am obținut nimic concret în privința realizării revendicărilor noastre. Recent, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a declarat că propunerile noastre sunt respinse, însă nu am văzut nici măcar o soluție de alternativă privind salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii de la faliment. Pentru agricultori, fiecare zi contează, deoarece creditorii pun presiuni tot mai mari.
Consiliul Asociației ,,Forța Fermierilor" a decis unanim ca agricultorii să revină mâine în PMAN, pentru a desfășura marșuri cu tehnica agricolă începând cu orele 10.30", se arată într-o declarație a Asociației ,,Forța Fermierilor".
Printre revendicările agricultorilor se numără instituirea unui moratoriu la achitarea datoriilor față de creditori, cu anularea penalităților de la bănci până la 31 octombrie 2024, iar Executivul să aloce din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii peste un miliard de lei pentru în calitate de subvenții pentru fermierii micro, mici și mijlocii în anul 2024.
Sistem de schimb rapid de informații privind produsele periculoase, similar celui existent în UE, instituit în R. Moldova: Orice produs periculos va fi semnalat rapid, iar cetățenii vor fi informați imediat
Șoferii din Transnistria, obligați să susțină examene teoretice și practice la ASP pentru obținerea permiselor de conducere: Chișinăul îi ajută pe transnistreni să evite examenele în statele care s-au angajat să recunoască actele emise în R. Moldova
Terenurile agricole mici, vândute și cumpărate mai ușor: Nu va mai fi necesară autentificarea notarială