„Moldovagaz” flutură cu ACORDUL semnat cu „Gazprom” în toamna anului 2021, pe care rușii l-au CĂLCAT în picioare de câte ori au vrut. Compania enumeră OBLIGAȚIILE Chișinăului în privința gazelor de care nu mai are nevoie Transnistria
Compania „Moldovagaz” insistă că a procedat corect, în conformitate cu acordul semnat cu „Gazprom” în toamna anului 2021, atunci când a decis să livreze malului drept al Nistrului gazele de care nu mai are nevoie Transnistria. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care malul drept al Nistrului mai are stocuri de gaze procurate de „Energocom”, iar autoritățile își doresc să le valorifice pentru a aduna lichidități și a procura gaze la prețuri mai mici de pe piață.
Potrivit „Moldovagaz”, „Gazprom” a asigurat, în luna martie curent, livrarea a gazelor naturale în volum total de 176,7 milioane de metri sau 5,7 milioane de metri cubi pe zi, insuficiente pentru ambele maluri ale Nistrului.
„Prin urmare, volumele livrate integral au fost redirecționate către consumatorii din partea stângă a Nistrului. În legătură cu încălzirea temperaturii aerului de afară și, totodată, reducerea cererii S.A. „Energocom” de procurare a energiei electrice de la „Moldavscaia GRES” în a doua jumătate a lunii curente, consumul de gaze naturale pe partea stângă a Nistrului s-a diminuat considerabil. În consecință, gazele naturale contractate au început să se acumuleze pe contul de echilibrare operațională (OBA) la punctele de interconectare ale sistemelor de transport gaze ale Ucrainei și R. Moldova. Totodată, conform condițiilor contractuale cu SAP „Gazprom”, abaterile de la volumele stabilite pot fi maximum în limita de „minus” 5%, iar calculele demonstrează că volumul prelevărilor efective era sub „minus” 6,8%. În vederea neadmiterii încălcării condițiilor contractuale cu SAP „Gazprom”, SA „Moldovagaz” a preluat gazele naturale neprelevate de SRL „Tiraspoltransgaz” în decursul a patru zile a câte 500 de mii de metri cubi pe zi”, explică conducerea „Moldovagaz”.
În rezultatul solicitării Guvernului de a folosi pentru malul drept al Nistrului doar gazele procurate de la „Energocom”, „Moldovagaz” și-a revăzut decizia.
„Pe data de 21 martie 2023, în cadrul ședinței comune dintre SA „Moldovagaz” și SRL „Tiraspoltransgaz”, s-a constatat revenirea din 22 martie 2023 la consumul integral al gazelor naturale livrat de SAP „Gazprom” zilnic de către partea stângă a Nistrului și s-a punctat asupra oportunității solicitării în termeni prevăzuți a revizuirii volumelor contractate”.
De asemenea, compania amintește că acordul de furnizare a gazelor naturale pentru R. Moldova, semnat de S.A. „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, este valabil până la 30 septembrie 2026.
Guvernul R. Moldova, prin intermediul ministrului Energiei, Victor Parlicov, a solicitat astăzi factorilor de decizie de la „Moldovagaz” să procure gaz din stocurile făcute de „Energocom”, astfel ca să fie acumulate lichidități pentru a face achiziții noi, la prețuri de circa 500 de dolari mia de metri cubi.
Anterior, rușii au decis unilateral să micșoreze cantitatea de gaze livrată către R. Moldova, determinând guvernarea de la Chișinău să găsească soluții rapide pentru a depăși criza energetică în prag de iarnă. La finele anului trecut, autoritățile de la Chișinău au acceptat ca toată cantitatea de gaze livrată de ruși să fie cedată Transnistriei în schimbul energiei electrice procurate de către malul drept de la centrala de la Cuciurgan. Odată cu încălzirea vremii, transnistrenii nu mai au nevoie de atâtea gaze și „Moldovagaz” a încercat să le vândă malului drept al Nistrului, fără a consulta Guvernul R. Moldova.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani