Mitropolia Chișinăului și „Întregii Moldove”, subordonată Moscovei, nu aderă la Patriarhia Română: „BORM își păstrează statutul ei actual”
Mitropolia Chișinăului și „Întregii Moldove”, subordonată Patriarhiei Ruse, nu va adera la Patriarhia Română.
Decizia a fost luată astăzi, în cadrul unei ședințe convocate de Mitropolitul Vladimir, după ce parohului Bisericii „Sfântul Dumitru” din capitală, Pavel Borșevschi, i-a solicitat acestuia să inițieze procesul de aderare in corpore a Mitropoliei Chișinăului și „Întregii Moldove” la Patriarhia Română.
„În cadrul ședinței de astăzi, a fost adoptată o decizie potrivit căreia Biserica Ortodoxă din (R.)Moldova (BORM) își păstrează statutul actual. În avem pe Înaltpreasfințitul Vladimir în calitate de întâistătător al bisericii din (R.)Moldova, clerul și poporul rămân fideli BORM și lui ÎPS Vladimir. Nu vor fi inițiate discuții pentru aderarea la Patriarhia Română sau la alte structuri”, a declarat astăzi episcopul Ioan Moșneguțu, după adunarea protopopilor și stareților de mănăstiri subordonați Mitropolitului Vladimir.
Pavel Borșevschi nu ne-a răspuns la apelurile repetate pentru a comenta decizia luată de Mitropolie vizavi de solicitarea pe care a înaintat-o.
Amintim că parohul Pavel Borșevschi a semnat luni, 13 noiembrie, o scrisoare prin care îi cerea Mitropolitului Vladimir inițierea procesului de aderare in corpore a Mitropoliei Chișinăului și „Întregii Moldove” la Patriarhia Română.
La aproape doi ani de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, semnatarii scrisorii se arătau „nedumeriți” și „tot mai nemulțumiți de ascultarea pe care trebuie să o facem față de Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill”.
„Patriarhul Kirill, după invazia Rusiei în Ucraina, a pierdut calitatea de părinte duhovnicesc al Bisericii pe care o păstorește, devenind angajat politic, ce cheamă fățiș și pe nedrept împotriva tuturor învățăturilor Bisericii Ortodoxe, la vărsare de sânge între frații de sânge și de credință în Hristos. De fapt, atât noi, cât și înaintații noștri gustăm din plin amărăciunea așa-zisei oblăduiri a Bisericii Ortodoxe Ruse, care pentru noi, românii basarabeni, nu a fost și nu este decât un instrument de deznaționalizare și de îndepărtare de neamul nostru românesc și de Biserica Ortodoxă Română, sub ascultarea căreia, în mod firesc, trebuie să fim”, se arăta în scrisoarea semnată de Pavel Borșevschi.
Reprezentanții Mitropoliei Basarabiei nu au crezut în sinceritatea acestui grup de preoți și au întrevăzut un plan subversiv la adresa Patriarhiei Române, mai ales în condițiile în care reprezentanții Mitropoliei Chișinăului voiau aderarea acestei structuri in corpore la Patriarhia Română, sub conducerea Mitropolitului Vladimir: „Vă cerem cu smerenie și nădejde să plecați urechea la adresarea noastră și să ne fiți Îndrumător și Părinte de acum înainte în sânul Bisericii Ortodoxe Române (BOR)”.
„Schema aceasta cu trecerea în subordinea BOR este ieftină, deoarece dedesubturile acestui pact, între Mitropolitul Vladimir și Pavel Borșevschi, se referă la neputința lor de a opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei. Prin acest proiect se urmărește o discreditare directă a Patriarhiei Române, în speranța că vor primi un statut special în cadrul BOR. Patriarhul Daniel spus anterior: avem o structură canonică în R. Moldova și nu mai poate fi vorba de o altă structură, pentru a nu se face tulburare și din nou exod dintr-o parte sau alta! Astfel, este vorba de o încercare disperată, în care este implicat și Mitropolitul Vladimir”, a dezvăluit protopopul de Orhei Ion Marian, responsabil de formalitățile și dosarele ce țin de aderarea comunităților religioase și a preoților din R. Moldova la Mitropolia Basarabiei.
Amintim că, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste 60 de preoți parohi din R. Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei