Ministerul Sănătății spune ADEVĂRUL despre decesele provocate de COVID-19. „Unele DECESE erau incluse în raportul național după câteva zile, uneori - săptămâni sau LUNI. Nu vom ajusta nicio cifră, oricât de dură ar fi realitatea”
Ministerul Sănătății a descoperit că unele decese provocate de COVID-19 au fost raportate oficial după câteva zile, iar uneori săptămâni sau chiar luni. Au fost cazuri când decesul a fost raportat și după un an. Astfel, instituția promite că în dreptul tuturor deceselor înregistrate de-acum încolo din cauza pandemiei va fi trecută data când s-au întâmplat acestea, pentru a nu crea confuzii. Anume din acest motiv ieri, 11 noiembrie curent, Ministerul Sănătății a raportat 70 de decese, un record de la începutul pandemiei. Totuși, oficial, pe 11 noiembrie au fost înregistrate 15 decese, cu 55 mai puține decât cifra de pe site-ul instituției, a declarat astăzi Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă.
Sursa citată a subliniat că, de fapt, cifrele publicate zilnic pe pagina Ministerului Sănătății nu au inclus niciodată decesele înregistrate în ultimele 24 de ore.
„Erau incluse cazurile de deces care erau raportate în acea zi în sistemul național de evidență. Pe 10 noiembrie am publicat prima rectificare. Din 60 de cazuri raportate, nouă erau mai vechi. Nici în cazul celor 51 nu era vorba de cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore. Pentru ziua de ieri, 11 noiembrie, când au fost raportate 70 de cazuri, dar 15 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Dar asta nu înseamnă că doar 15 decese au fost înregistrate în toată republica în această zi. Sunt sigură că în zilele următoare vor veni și alte rapoarte despre persoanele decedate ieri, de exemplu”, a explicat ministra.
Ala Nemerenco a spus că raportarea cu întârziere a cazurilor de deces a devenit o practică obișnuită, care a distorsionat foarte mult înțelegerea dinamicii valurilor pandemiei.
„Mai mult, până acum am depistat circa 200 de cazuri care au fost mai demult înregistrate, dar nu au fost raportate în sistem. Noi acum nu facem altceva decât să le introducem. Sunt mai mulți factori care au dus la apariția acestei probleme. În unele cazuri de deces este nevoie de investigații suplimentare. Se verifică dacă decesul are legătură cu COVID-19. Asta tărăgăna raportarea cazurilor. Totodată, trebuie să conștientizăm că medicii lucrează în vârful valurilor pandemice ca pe front, sunt epuizați fizic și, când ai în secția de reanimare câteva decese pe zi și zeci de oameni în stare gravă, pe care trebuie să-i ajuți și să le salvezi viața… E mai important să faci asta, decât să faci un raport despre persoanele decedate. O altă problemă e cu decesele înregistrate la domiciliu. Până în martie 2021, doar testul PCR era recunoscut de protocolul nostru național drept confirmarea a unui deces de COVID-19. Au fost cazuri confirmate de testele antigen, dar asta nu a permis validarea lor”, a continuat Nemerenco.
Ministra a recunoscut că unele „ajustări” în privința persoanelor decedate se făceau chiar la Ministerul Sănătății.
Cel mai des asta se întâmpla în perioada valurilor pandemice. De exemplu, pe 21, 22, 23, 24 martie 2021, când erau înregistrate 2 200 de îmbolnăviri, numărul de decese raportate pe pagina ministerului varia constant între 30 și 32 de cazuri. În realitate, după ce s-au făcut verificări, am văzut că, de fapt, erau înregistrate de la 36 la 51 de cazuri pentru aceste patru zile. Acest lucru s-a întâmplat și acum, în octombrie. Pe 7 octombrie au fost înregistrate real 31 de cazuri, dar aici au fost raportate 27. Toate verificările efectuate au confirmat că afișarea zilnică niciodată nu reflecta realitatea la zi.
„Declar că avem și vom avea o altă abordare. Nu vom ajusta absolut nicio cifră și le vom declara pe măsura înregistrării și raportării. Oricât de dur ar fi, trebuie să spunem adevărul, pentru că altfel nu putem controla situația reală și legătura între îmbolnăviri și decese. Am emis un ordin menit să îmbunătățească sistemul de raportare. Totodată, în dreptul fiecărui deces va fi publicată data când a survenit acesta. În dreptul fiecărui deces va fi înregistrată data când persoana a decedat. Vrem să avem o interpretare corectă. Eu aduc sincere scuze societății pentru că nu s-a asigurat o informare corectă”, a conchis Ala Nemerenco.
De menționat că de la începutul pandemiei cel puțin 8 323 de persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2