03:08:29 25.12.2024
Stiri

Membrul CSM, Iulian Muntean, primele precizări despre dosarul de corupție în care a avut statut de inculpat. ,,Așa-numitul dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc"

Actualitate 20.09.2023 19:39 Vizualizări1632 Autor: Ziarul National
Membrul CSM, Iulian Muntean, primele precizări despre dosarul de corupție în care a avut statut de inculpat. ,,Așa-numitul dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc
Proaspătul membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Muntean, este surprins de faptul că dosarul penal în care a avut în 2018 calitatea de învinuit nu a fost închis. Muntean susține că dosarul de corupție ar fi fost ,,fabricat la comanda regimului Plahotniuc" înainte de alegerile parlamentare din 2019, pentru că nu ar fi vrut să adere la Partidul Democrat.

,,Acest așa-numit dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc. În perioada statului captiv, totul era posibil: să-ți facă percheziții, să te intimideze, dacă nu ești de acord cu așa-numitele ,,reguli” ale regimului sau, de exemplu, dacă refuzi să te implici în campania electorală de partea PD.

În vara anului 2018, am fost supus unei perchiziții, în urma căreia nimic ilegal nu a fost depistat. Doar s-au ridicat un laptop, două telefoane mobile și mijloace financiare în valoare nesemnificativă, care erau păstrate în safeu. Ulterior, în decurs de 10 zile, banii au fost restituiți. Fiind invitat la Procuratura Anticorupție (în luna septembrie 2018) și fiindu-mi prezentată așa-numita ordonanță de punere sub învinuire, le-am spus că nu sunt implicat în nicio schemă. Acela a fost unicul și ultimul meu contact cu PA. Azi, suntem în luna septembrie 2023, au trecut mai mult de cinci ani. Pe parcursul acestor cinci ani niciodată nu am fost chemat să fac declarații, să mi se ceară vreo explicație. N-am avut absolut niciun contact cu vreun procuror sau ofițer de urmărire penală. Și îmi pare straniu că un dosar cu așa impact la acea vreme a stat în safeul cuiva timp de cinci ani. Un dosar în care procurorul a declarat că mi se incriminează suma de 950 de lei.

Mai mult ca atât, acest dosar nu este în nicio bază de date gestionată de organele statului. Or, cu siguranță că reprezentanții Comisiei ,,pre-vetting" a interpelat CNA, PA, SIS, MAI despre existența unor dosare penale în privința mea. Deci, dosarul pur și simplu nu există", a explicat Iulian Muntean, prin intermediul unei postări pe Facebook.

Membrul CSM mai spune că, după alegerile parlamentare din februarie 2019, nu exista nicio informație despre acest dosar. ,,Și, din câte cunosc, nicio persoană din cele 80 nu a fost trimisă în judecată, nemaivorbind despre vreo condamnare. Având în vedere toate aceste circumstanțe, nu pot să constat decât că scopul apariției acestei informații este de a mă intimida.

Dar, așa cum am refuzat implicarea în campania electorală din 2019 de partea PD și, ulterior, ,,întâmplător", din partea procuraturii plahotniuciste m-am ales cu percheziție acasă, declar că nu mă voi lăsa intimidat și îmi voi duce mai departe mandatul de membru CSM, punând în prim plan legea și interesul public", a conchis Muntean.

Amintim că informația potrivit căreia Iulian Muntean, numit recent de Parlament în funcția de membru al CSM, are calitatea de învinuit într-un dosar penal de corupție a fost confirmată de Procuratura Anticorupție pentru Realitatea.md.

CITIȚI și FOTO // Între 1 000 și 11 mii de lei un examen sau o teză de licență la ASEM: Zeci de profesori ai instituției, parte a unei SCHEME de corupție, cercetați de procurori. Șase lectori, REȚINUȚI

Potrivit Procuraturii Anticorupție, pe 5 iunie 2018 la domiciliul și în automobilul lui Iulian Muntean a fost efectuate percheziții. Pe 3 septembrie 2018, fiind lector la ASEM, în comun cu alte persoane, proaspătul membru al CSM ar fi evaluat studenți cu note mari la mai multe discipline și ar fi primit în schimb mijloace financiare.

„O hotărâre în privința învinuitului Iulian Munteanu nu este adoptată încă. Cauza penală în care Iulian Munteanu are calitatea de învinuit se află în exercitarea organului de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție (CNA), iar urmărirea penală este în desfășurare”, a arătat Procuratura Anticorupție.

Citește și: PERCHEZIȚII la ASEM: Câți bani au ridicat procurorii de la persoanele care ajutau studenții să-și cumpere note? Sumă COLOSALĂ

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md