18:58:41 22.11.2024
Stiri

VIDEO // Malul drept al Nistrului NU va mai fi dependent de Centrala de la Cuciurgan, controlată de transnistreni. Spînu: „Vom fi conectați la o linie de tensiune înaltă cu România, iar asta înseamnă un preț mai mic și securitatea livrărilor”

Actualitate 15.11.2021 13:59 Vizualizări31433 Autor: Ziarul National
VIDEO // Malul drept al Nistrului NU va mai fi dependent de Centrala de la Cuciurgan, controlată de transnistreni. Spînu: „Vom fi conectați la o linie de tensiune înaltă cu România, iar asta înseamnă un preț mai mic și securitatea livrărilor”


R. Moldova va fi conectată, peste trei ani și patru luni, la o linie de tensiune înaltă cu România și nu va mai depinde de energia electrică produsă de centrala de la Cucurirgan, care este controlată de regimul separatist de la Tiraspol. Acest lucru va fi posibil, după ce compania indiană KEC International a câștigat licitația internațională de construcție a liniei electrice aeriene de 400 kV de transport al energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău, cu o ofertă de 26 997 000 de euro.

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, contractul de construcție a liniei electrice aeriene de 400 kV de transport al energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău a fost semnat între Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) şi compania indiană KEC International, desemnată câștigătoare a licitației internaționale.

„Prin acest proiect va spori securitatea aprovizionării cu energie electrică. Vom fi conectați la o linie de tensiune înaltă cu România. Prin această linie electrică se va putea livra aproximativ 600 de megawați de energie electrică. Consumul total maxim al R. Moldova este de aproximativ 1 100 de megawați – 800 pentru malul drept al Nistrului și 300 pentru malul stâng (Transnistria n.r.). R. Moldova va deveni parte a unei piețe energetice competitive și sigure atât la nivel național, cât și la nivel regional. Asta va însemna un preț mai mic plătit de moldoveni pentru energie și securitatea livrărilor garantate”, a precizat Andrei Spînu astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

La această licitație internațională, monitorizată de experții Băncii Mondiale, au depus actele zece companii.

„Cinci oferte nu au corespuns cerințelor și au fost eliminate din start. Doar cinci oferte au intrat în etapa evaluării tehnice. În cele din urmă, trei oferte au fost acceptate în etapa finală, deși la două s-au atestat mici abateri la caietul de sarcini. Odată cu preluarea guvernării, noi am propus relansarea tenderului, dar Banca Mondială a considerat că devierile atestate în oferta a două companii sunt minore și nu sunt motive suficiente pentru a organiza o altă licitație. KEC Internațional a prezentat dovezi că a executat 24 de contracte în diferite regiuni, inclusiv în Dubai, Brazilia, Kazahstan, Georgia etc. În contract au fost trecute și șapte condiționalități, care au fost asumate de KEC Internațional. Costurile contractului ar putea crește doar dacă va fi majorat prețul la metale pe piața internațională. Dacă implementarea acestui proiect va costa mai mult cu 3 000 000 de euro, de exemplu, nu poți face nimic. Acestea sunt prețurile la metal. Pentru noi e esențial să proiectăm și să construim această linie”, a punctat Spînu.

De asemenea, Spînu a infirmat acuzațiile potrivit cărora ar fi avut interesul ca anume această companie să câștige licitația, fiindcă licitația a fost demarată până la venirea sa în funcție.

„Este adevărat că una dintre companii a făcut o ofertă de 60 de milioane de euro pentru construcția acestei linii, dar ea din start a fost exclusă. La licitație a participat și o companie din România, dar cu regret, a fost exclusă. Nu a fost prezentat un act privind garanțiile bancare. Conform procedurii Băncii Mondiale, la prima etapă se examinează pachetul de documente și, dacă nu exista un act, atunci pachetul de documente nu mai poate fi modificat. Am discutat despre acest lucru și cu Ambasadorul României, Daniel Ioniță. I-am explicat cum stau lucrurile. Nu pot să spun că am văzut unele interese ale fostei guvernări pentru ca anume această companie să câștige. La etapa actuala nu am văzut intervenții din partea jucătorilor politici. Pe noi ne interesează să avem proiectul implementat.

Cert este că toate cele trei oferte acceptate în etapa finală sunt apropiate ca sumă propusă. Diferența dintre oferta câștigătoare și cea de-a doua e de doar 30 000 de euro. Să am eu anumite interese personale? Nu pot să am eu careva interese, sunt de 100 de zile, iar licitația a fost pornită în 2020. Pentru mine e important ca proiectele să se miște cu o viteză mare și să avem toate interconectările. Compania indiană s-a angajat să nu crească costurile, cu excepția creșterii prețurilor la metale. Această ajustare s-ar fi făcut în cazul tuturor companiilor. Dacă prețul la metale pe piața internațională crește, atunci e normal să se facă o reevaluare”, a conchis Spînu.

Amintim că lucrările la această linie de înaltă tensiune fac parte din proiectul „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România, Faza I”. Pentru finanțarea lucrărilor a fost încheiat Acordul de împrumut dintre R. Moldova și BERD în sumă de 80 de milioane de euro, Contractul de finanțare dintre R. Moldova și BEI în sumă de 80 de milioane de euro, Acordurile de împrumut dintre R. Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) în sumă de 47,9 milioane de ruro și, respectiv, 13,1 milioane de euro, precum și Acordul de Grant dintre R. Moldova, ÎS „Moldelectrica” şi BERD în sumă de 39,9 milioane de euro.

Proiectul prevede construcția unei linii aeriene de transport a energiei electrice (LEA) de 400 kV și cu o lungime de aproximativ 158 km pe direcția Vulcănești–Chișinău. Aceasta va traversa teritoriul a 35 de localități din nouă regiuni ale R. Moldova, inclusiv UTA Găgăuzia și municipiul Chișinău. Totodată, vor fi modernizate și extinse stațiile electrice SE Chișinău 330 kV și SE Vulcănești 400 kV.

Actualmente, R. Moldova cumpără energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, controlată de autoritățile separatiste de la Tiraspol. În luna octombrie, în perioada crizei gazelor, Centrala de la Cuciurgan a redus semnificativ livrările de energie electrică malului drept al Nistrului, motivând că „Gazprom” a redus livrările de gaze naturale. Astfel, R. Moldova a împrumutat energie electrică din Ucraina.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md