11:25:32 25.11.2024
Stiri

Maia Sandu nu exclude SISTAREA furnizării gazelor. „Nu știm cum va proceda „Gazprom”, deși au rămas ore numărate până la 1 octombrie”. UE promite să INTERVINĂ prompt. Hahn: „Sunteți practic membri ai FAMILIEI noastre”

Actualitate 30.09.2022 11:27 Vizualizări1173 Autor: Ziarul National
Maia Sandu nu exclude SISTAREA furnizării gazelor. „Nu știm cum va proceda „Gazprom”, deși au rămas ore numărate până la 1 octombrie”. UE promite să INTERVINĂ prompt. Hahn: „Sunteți practic membri ai FAMILIEI noastre”


Președinta Maia Sandu nu exclude că „Gazprom” va sista livrările de gaze în R. Moldova, în contextul în care, de la 1 octombrie curent, prețul pe care îl plătim astăzi pentru caze ar trebui să se înjumătățească. Dacă se va merge pe acest scenariu, atunci Uniunea Europeană va sprijini R. Moldova și cetățenii săi, a dat asigurări astăzi la Chișinău comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, în cadrul unui briefing comun cu șefa statului.

Potrivit Maiei Sandu, războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei a subminat ordinea internațională și a provocat consecințe serioase pentru toată Europa.

„R. Moldova e afectată mai mult decât alte țări. Pentru a trece cu bine peste această situație dificilă, avem nevoie de sprijin. Suntem recunoscători UE pentru sprijinul bugetar în valoare de 75 de milioane de euro și pentru prima tranșă de asistență macrofinanciară în valoare de 50 de milioane de euro. Suntem cel mai vulnerabil stat din punct de vedere energetic pe continent. Eforturile noastre de diversificare și eficiență energetică pe care le-am pornit vor aduce rezultate palpabile doar pe termen mediu. Dar astăzi avem nevoie de sprijin. Astăzi ne confruntăm cu riscuri mari în sectorul energetic. Există riscul să fie sistată furnizarea gazelor și a curentului electric. Problema energetică este una existențială pentru republica noastră. Guvernul trebuie să intervină nu doar pentru a asigura republica cu resurse energetice, dar și pentru a le oferi oamenilor compensarea diferențelor mari de preț. A fost elaborat un mecanism țintit de compensare a cheltuielilor cetățenilor, dar necesitatea de finanțare a acestui fond crește odată cu majorarea prețului de achiziție”, a declarat Maia Sandu la briefingul comun.

Șefa statului menționează că autoritățile de la Chișinău nu au fost informate de „Gazprom” în privința livrărilor după 1 octombrie, atunci când prețul ar trebui să scadă substanțial.

„Avem rezerve de gaze pentru o anumită perioadă, pentru câteva săptămâni. În cazul în care „Gazprom” va decide să sisteze livrările, în pofida faptului că avem un contract valabil, vom consuma aceste rezerve. În același timp, Guvernul va pune în aplicare planurile de achiziție din alte surse. Nu știm cum va proceda „Gazprom”, chiar dacă au rămas ore numărate până la 1 octombrie. Dacă vom fi deconectați, în pofida faptului că avem un contract pentru următorii patru ani, asta va însemna că „Gazprom” nu vrea să ne vândă gaz la un preț mai mic, așa cum prevede contractul. Pe partea de energie electrică, discutăm toate scenariile posibile. R. Moldova poate să cumpere energie și din altă parte, dar e vorba de prețuri. Se discută cu Tiraspolul, se discută și cu Ucraina, dar și cu alți potențiali furnizori de energie electrică”, a subliniat Maia Sandu.

Și comisarul Johannes Hahn este sceptic în privința faptului că Rusia își va respecta angajamentele asumate față de R. Moldova.

„În cazul în care acest lucru se va întâmpla („Gazprom” va sista livrările n.r.), iar noi am văzut și anterior că Rusia nu își onorează angajamentele, atunci vom întreprinde acțiuni pentru a vă ajuta. Această chestiune a fost abordată în cadrul discuțiilor cu doamna președinte - cum am putea cu adevărat să ajutăm R. Moldova în această situație, astfel ca să beneficieze de volumul necesar de gaz, la un preț rezonabil. Nu pot să vă spun mai mult acum, dar acesta este scopul nostru. Suntem pe deplin conștienți de constrângerile bugetare și financiare din R. Moldova. Este inimaginabil să fie pusă o presiune și mai mare pe buget. S-ar putea să existe diferite evoluții, dar intenția noastră e să ajutăm R. Moldova, să le dăm toată siguranța cetățenilor și să le oferim o perspectivă clară europeană. Evident că vom oferi sprijin, identificând soluții la diferite probleme. Sunteți practic membri ai familiei noastre, ai familiei UE”, a conchis Johannes Hahn.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md