19:16:50 22.11.2024
Stiri

VIDEO // Maia Sandu le cere JUDECĂTORILOR să se apuce de lucru și să înceteze tergiversarea dosarelor de mare corupție. „Sunt puse sub sechestru 7 MILIARDE de lei, dar noi vrem ca acești bani să fie întorși la bugetul de stat”

Actualitate 05.09.2022 16:21 Vizualizări9808 Autor: Ziarul National
VIDEO // Maia Sandu le cere JUDECĂTORILOR să se apuce de lucru și să înceteze tergiversarea dosarelor de mare corupție. „Sunt puse sub sechestru 7 MILIARDE de lei, dar noi vrem ca acești bani să fie întorși la bugetul de stat”


Președinta Maia Sandu le cere judecătorilor să se apuce de lucru și să nu mai tergiverseze dosarele de mare corupție. Apelul a fost lansat astăzi, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), în contextul în care procurorii au pus sechestru pe șapte miliarde de lei, dar banii nu pot ajunge la bugetul de stat în lipsa unei decizii finale a instanței de judecată.

Totodată, Maia Sandu a solicitat să fie să modificată legislația cu privire la absolvirea de răspundere penală grație expirării termenului de prescripție, pentru a exclude abuzurile privind tergiversarea examinării cauzelor penale în instanța de judecată.

Potrivit Maiei Sandu, la ora actuală există mai multe obstacole în procesul de înfăptuire a justiției, iar CSS a formulat astăzi mai multe recomandări instituțiilor de resort.

„Am împărtășit cu membrii CSS și cu șefii instituțiilor care trebuie să asigure înfăptuirea justiției, să combată corupția, îngrijorările cetățenilor, în special percepția cetățenilor în raport cu unele dosare. De asemenea, e vorba și de fenomenul scurgerilor de informații, care accentuează neîncrederea oamenilor în anchetă, dăunează anchetelor. Asta demonstrează că există corupție în aceste echipe care se ocupă cu anchetă, odată ce anumiți membri ai grupurilor de anchetă scurg această informație. Știm că în mai multe dosare au loc scurgeri de informații. Sigur că au fost deschise dosare pentru a identifica persoanele care se fac vinovate de aceste scurgeri. Când va exista finalitate, vom afla și noi cine sunt vinovați. Vorbim de mai multe situații de asemenea fel. Am discutat în calitate de soluție elaborarea unui mecanism mai strict de responsabilizare în ceea ce privește aceste scurgeri și alte încălcări. Mai este și documentarea insuficientă, care poate conduce la discreditarea procesului de anchetă și urmări nefaste pentru procesul de judecată”, a declarat șefa statului.

De asemenea, Maia Sandu este nemulțumită că nu există finalitate în dosarele de mare corupție, deși unele arestări sunt televizate.

„Vedem cu toții că mai întâi apar zvonuri despre faptul că cineva va fi anchetat, arestat, după care urmează procese televizate. Ulterior urmează arest la domiciliu și după aceea urmează etapa lungă… nu este nicio finalitate. Sigur că sunt întrebări și la modul cum se desfășoară anchetele de către procurori, dar cea mai mare întrebare este la sistemul judecătoresc. Procurorul general a prezentat un raport privind dosarele penale finalizate și transmise în judecată. După asta nu s-a mai auzit nimic de aceste dosare, nu se întâmplă nimic. Am solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să vină cu o soluție pentru dosarele de corupție mare, indiferent dacă asta ar însemna crearea unei instanțe specializate sau unor complete specializate. Așteptăm această soluție până la finele acestei luni. S-a discutat și despre introducerea unor prevederi legislative privind eliminarea oportunităților de abuz de drept. Știm multe cazuri când avocații în mod deliberat tergiversează dosarele, folosind fel de fel de posibilități pe care legislația actuală le permite. Respectiv am discutat ca să fie eliminate aceste posibilități de abuz”, a punctat Maia Sandu.

Instanțele de judecată am mai fost acuzate că ar tergiversa deliberat unele dosare în care sunt vizate persoane care ar fi implicate în furtul miliardului. „Procuratura Generală ne-a informat că astăzi sunt puse sub sechestru șapte miliarde de lei. Noi am spus că vrem să discutăm despre bani confiscați, nu doar despre bani sechestrați. Am venit cu solicitarea de a consolida capacitățile Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale. Totuși, cea mai mare întrebare e la instanțele de judecată. Faptul că acești bani sunt în continuare la categoria sechestru și nu sunt bani confiscați, care să fie întorși bugetului de stat, se întâmplă din cauza tergiversării dosarelor de către instanțele de judecată. Am sesizat CSM și alte instituții pentru a rezolva această problemă. Am accentuat și aplicarea mecanismului de confiscare extinsă. Instrumente sunt și trebuie folosite, iar instanțele trebuie să se apuce de lucru”, a afirmat șefa statului.

În cadrul ședinței CSS, s-a convenit modificarea legislației cu privire la absolvirea de răspundere penală datorită expirării termenului de prescripție. „Astfel vom exclude abuzurile privind tergiversarea examinării cauzelor penale în instanța de judecată. Deci, această prevedere din lege cu privire la termenul de prescripție să se refere doar la ancheta penală și nu la procesul de judecată. Avem multe situații când judecătorii intenționat tergiversează procesul de judecată, pentru ca să expire termenul și să nu mai poată fi sancționați cei vizați de anchetă. Dosarele în justiție sunt blocate din cauza corupției de mulți ani. Atunci când există probe că anumiți judecători tergiversează vădit examinarea unor dosare, iată asta poate duce la pierderi semnificative. Asta înseamnă că stau șapte miliarde de lei sechestrați, dar din cauza tergiversării examinării cazurilor de către judecători cele șapte miliarde nu ajung în bugetul de stat”, a adăugat Maia Sandu.

Maia Sandu s-a referit și la alertele false cu bombă din ultima perioadă. „Discutăm cu toții despre aceste alerte cu bombă și știm că numărul lor e în creștere. Scopul acestor alerte este de a induce anxietate în societate și acest lucru este făcut de elemente care vor să destabilizeze situația din R. Moldova. Vedem aici și motivația penalilor de a tergiversa procesele de judecată. Dacă e să analizăm numărul instituțiilor vizate de aceste alerte, atunci în cele mai multe cazuri e vorba de instanțele de judecată. Aceste acțiuni au ca scop amânarea ședințelor. Instituțiile de resort, Serviciul de Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne, au pregătit un mecanism de estimare a riscurilor. Este un mecanism cu trei niveluri de alertă, care va permite evaluarea acestor riscuri. Se va interveni în funcție de evaluare. Vor fi înăsprite pedepsele pentru cei care comit asemenea infracțiuni”, a conchis Maia Sandu.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md