Maia Sandu îi răspunde procurorului-șef Anticorupție, Veronica Dragalin: „Instituția pe care o conduce reprezintă o vulnerabilitate la adresa securității și democrației R. Moldova”
Procuratura Anticorupție reprezintă „o vulnerabilitate la adresa securității și democrației în R. Moldova”, deoarece „a întreprins prea puține acțiuni în vederea combaterii corupției politice și prevenirea corupției electorale”. Declarația a fost făcută astăzi de președinta Maia Sandu, după ce procurorul-șef Anticorupție, Veronica Dragalin, a acuzat conducerea de vârf că i-ar fi cerut demisia.
Potrivit șefei statului, subiectul comasării Procuraturii Anticorupție (PA) și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care ar urma să activeze sub egida unei singure instituții cu două departamente: anticorupție și criminalitate organizată, este discutat de mai mult timp.
„Am abordat subiectul corupției electorale, dar și corupției politice de mai multe ori, inclusiv la Consiliul Suprem de Securitate (CSS). Mai ales după alegerile din 2024, atunci când toată lumea a văzut cât de grav a fost amestecul unei forțe străine, care a încercat să cumpere alegătorii din R. Moldova, să deturneze și să dăuneze democrației de la noi din republică. Este evident că modul în care se luptă astăzi cu corupția politică este unul deficient și toate instituțiile responsabile de lupta împotriva corupției politice și corupției electorale sunt responsabile de această situație”, a precizat Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă cu participarea comisarului european pentru Extindere, Marta Kos.
Întrebată dacă i-a cerut Veronicăi Dragalin să demisioneze, așa cum a declarat șefa PA, președinta Sandu a menționat că Procuratura Anticorupție, care ar trebui să fie vârful de lance în lupta împotriva corupției, reprezintă o vulnerabilitate.
„I-am spus șefei Procuraturii Anticorupție că instituția pe care o conduce reprezintă o vulnerabilitate la adresa securității și democrației R. Moldova. Și spun și astăzi că avem o problemă majoră, pentru că acțiunile instituțiilor care trebuie să combată corupția politică și să prevină corupția electorală nu sunt eficiente și pun în pericol votul cetățeanului. Noi ne dorim ca moldovenii să decidă pentru R. Moldova și nu banii murdari, indiferent de unde vin ei. Am cerut și o să cer în continuare ca să se întreprindă măsuri pentru a îmbunătăți funcționarea acestor instituții responsabile de combaterea corupției politice, respectiv prevenirea corupției electorale. Am discutat la CSS și am convenit ca Parlamentul și Guvernul vor veni cu soluții care ar schimba arhitectura instituțională, pentru ca să putem avea în viitorul apropiat instituții care știu să-și facă treaba, instituții care să protejeze votul cetățeanului”, a conchis Maia Sandu.
Amintim că ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a anunțat pe 29 ianuarie că a prezentat Parlamentului propunerea de a fuziona PA și PCCOCS cu scopul de a eficientiza lupta împotriva corupției și a crimei organizate, urmare a recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate din 20 ianuarie curent. Această inițiativă a fost criticată de Veronica Dragalin, care a acuzat public faptul că reprezentanții conducerii de vârf i-ar fi cerut demisia.
Experții din domeniu cred că această inițiativă a guvernării de a comasa cele două procuraturi ar avea drept scop principal demiterea Veronicăi Dragalin, adusă din SUA pentru a combate corupția mare din R. Moldova.
Comisara europeană pentru Extindere, declarații optimiste pentru R. Moldova: „Ceea ce faceți voi, moldovenii, pe calea spre UE, este ceva impresionant. Sunteți parte a UE, trebuie doar să formalizăm acest lucru”
VIDEO // O instalație ce costă 24 000 de lei permite un consum zilnic de electricitate de doar 2 lei: Invenția unui moldovean, testată cu succes la Bălți și Râbnița!
O nouă premieră la Spitalul Clinic Republican: Viața unui bărbat de 42 de ani, salvată printr-o operație efectuată pentru prima dată în R. Moldova