VIDEO // Maia Sandu anunță PEDEPSE pentru cetățenii R. Moldova care vor lupta de partea AGRESORULUI în războiul din Ucraina: Vor rămâne FĂRĂ cetățenie
Cetățenii R. Moldova care vor răspunde „mobilizării parțiale” anunțate de liderul rus Vladimir Putin și vor merge să lupte „de partea agresorului” în războiul din Ucraina vor fi pedepsiți, inclusiv cu retragerea cetățeniei moldovenești, a anunțat astăzi președinta Maia Sandu, într-un briefing la Președinție.
Șefa statului adăugat că deocamdată nu există informații despre asemenea mobilizări în Transnistria, dar membrii Consiliului Suprem de Securitate (CSS), întruniți sâmbăta trecută în ședință, au decis monitorizarea mai riguroasă a situației din regiunea transnistreană și descurajarea implicării populației din această zonă în activități de mobilizare desfășurate de Federația Rusă.
„Există riscul de mobilizare a cetățenilor R. Moldova din raioanele de est ale republicii. Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm posibilitatea revocării cetățeniei R. Moldova pentru cei cu cetățenia R. Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului. De asemenea, analizăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care care au doar cetățenia R. Moldova și se înrolează de partea agresorului”, a spus Maia Sandu, care a reclamat inclusiv creșterea, în ultimul tmp, a numărului de incidente în Zona de Securitate, unde cetățenii sunt supuși unor controale neconforme standardelor misiunii de pacificare.
Președinta a solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să inițieze consultări bilaterale cu Federația Rusă în vederea excluderii cazurilor de recrutare a cetățenilor R. Moldova rezidenți în Federația Rusă pentru a lupta împotriva Ucrainei. Totodată, Ambasada R. Moldova la Moscova lucrează în regim extins pentru a răspunde solicitărilor în creștere ale moldovenilor care vor să revină acasă.
Potrivit Maiei Sandu, la ședința Consiliului Suprem de Securitate, instituțiile responsabile au raportat despre schimbările care pot surveni în regiune, în special în Republica Moldova, în rezultatul anunțurilor făcute de Federația Rusă referitor la mobilizarea parțială, referendumurile secesioniste în regiunile ucrainene sub controlul armatei Federației Ruse și eventuala utilizare a armelor neconvenționale, și au discutat potențialele consecințe ale escaladării conflictului militar în Ucraina, inclusiv riscurile unor incidente nucleare.
„Raportorii s-au referit la mai multe categorii de riscuri: creșterea fluxurilor de refugiați, întreruperea furnizării gazelor naturale, perturbarea furnizării energiei electrice, exploatarea crizei de către grupuri infracționale și agenți străini pentru provocarea destabilizărilor. Consiliul Suprem de Securitate a aprobat o serie de recomandări, inclusiv creșterea vigilenței și actualizarea planurilor de acțiuni, corespunzător noilor riscuri; pregătirea pentru un eventual flux sporit de refugiați; aprovizionarea cu resurse energetice alternative, în cazuri de urgență; verificarea planurilor de contingență în caz de incidente nucleare”, a punctat președinta.
Aceeași sursă a spus că, în prezent, riscul de folosire a armelor nucleare este evaluat ca „puțin probabil, dar nu imposibil”.
„În acest context, Guvernului i s-a recomandat să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și a populației pentru eventualitatea consecințelor unor incidente nucleare și să reia campania de comunicare despre măsurile de protecție în situație de accident nuclear”, a mai declarat Maia Sandu.
Șefa statului a recunoscut că riscurile de securitate sunt în creștere, iar în sectorul energetic nu avem certitudinea că „Gazprom” va respecta contractul cu „Moldovagaz”.
„Din 1 octombrie, conform contractului, prețul de achiziție a gazelor trebuie să fie semnificativ mai mic. Autoritățile statului sunt pregătite să acționeze în orice situație, după scenariile pregătite anterior. Cetățenii vor avea sprijinul Guvernului și în această iarnă, așa cum l-au avut în iarna trecută”, a afirmat președinta, adăugând că R. Moldova are rezerve de resurse energetice pentru luna octombrie, în cazul sistării furnizării de gaze naturale de către Rusia.
Un alt risc la adresa securității statului este „consolidarea efortului grupărilor criminale care au delapidat țara în ultimii 30 de ani, în interiorul republicii”.
„Statul va respecta dreptul cetățenilor de a protesta pașnic. Dar instituțiile nu trebuie să admită provocări. Organele de drept trebuie să identifice prompt sursele de finanțare ilegală a celor care plătesc pentru participarea la proteste și săpedepsească aspru orice tentativă de agresiune, provocare sau destabilizare. Așteptările cetățenilor sunt că instituțiile de drept vor sancționa marii corupți și le vor confisca, nu doar le vor sechestra, averile. Aceste grupări criminale continuă să aibă acces la resursele financiare furate de la noi, cetățenii. Corupții întreprind totul - finanțări ilegale, coruperea judecătorilor și procurorilor -, pentru a slăbi statul și, astfel, a scăpa de pedeapsă”, a continuat șefa statului.
Președinta a recomandat instituțiilor statului adoptarea și aplicarea de sancțiuni mai dure pentru cei care justifică și promovează războiul, dar și pentru cei care îi cheamă pe agresori în Republica Moldova.
„Sunt necesare sancțiuni mai dure pentru trădare de patrie și pentru promovarea separatismului. În continuare, obiectivul nostru principal rămâne menținerea păcii în republica noastră. Toți cei care prin acțiunile lor vor încerca să destabilizeze situația în republică, care incită la ură, la disensiuni interetnice, la război, la acțiuni revanșiste vor răspunde în fața legii”, a încheiat Maia Sandu.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”