21:52:34 16.01.2025
Stiri

Maia Sandu anunță o LOVITURĂ dură pentru cei cu AVERI tenebre: „De astăzi, justiția moldovenească nu mai poate da vina pe obstacolele legislative și este obligată să demonstreze rezultate reale în CONFISCAREA averilor agonisite ilegal”

Actualitate 15.03.2022 13:57 Vizualizări18921 Autor: Ziarul National
Maia Sandu anunță o LOVITURĂ dură pentru cei cu AVERI tenebre: „De astăzi, justiția moldovenească nu mai poate da vina pe obstacolele legislative și este obligată să demonstreze rezultate reale în CONFISCAREA averilor agonisite ilegal”

„De astăzi, sistemul de justiție are toate instrumentele necesare pentru a-i penaliza pe cei care s-au îmbogățit din activități ilegale”, a declarat marți președinta Maia Sandu, după ce Curtea Constituțională a publicat hotărârea sa din 10 martie 2022, prin care admite o procedură simplificată a confiscării averii nejustificate.

Potrivit șefei statului, confiscarea averii poate avea loc, de-acum încolo, inclusiv dacă persoana în raport cu care există suspiciuni că deține averi ilicite nu va putea justifica proveniența legală a bunurilor.

„Curtea Constituțională a stabilit că acest lucru este posibil în cadrul actualelor prevederi ale Constituției, nefiind necesară modificarea Legii Supreme. CC a confirmat, astfel, alinierea sistemului constituțional național la standardele europene privind combaterea corupției mari, a spălării banilor și a îmbogățirii ilicite. Justiția moldovenească nu mai poate da vina pe obstacolele legislative și este obligată să demonstreze rezultate reale în confiscarea averilor agonisite ilegal”, a punctat Maia Sandu.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a explicat pe larg decizia Curții Constituționale.

„Esența acestor două acte ale Curții constă în aceea că, potrivit Constituției în vigoare (în noua sa interpretare, bazată de jurisprudența CtEDO), partajarea sarcinii probei în cazul diferenței semnificative dintre averea și veniturile unei persoane (atât în penal, cât și în civil) este posibilă și în cadrul actualelor prevederi ale Constituției, nefiind necesară modificarea ei. Or, precum a statuat Curtea, „sarcina probării originii licite a bunurilor despre care se presupune că au fost dobândite în mod ilicit poate fi transferată în mod legitim asupra pârâților în cadrul unor proceduri non-penale de confiscare, inclusiv în cadrul unor proceduri civile in rem.

Astfel, Curtea a aliniat sistemul constituțional național la standardele juridice europene privind combaterea corupției și a marilor hoții. Toleranța zero pentru marile hoții și implementarea celor mai avansate standarde de luptă cu corupția, spălările de bani și îmbogățirile ilicite devin obiective de politică națională cu rang constituțional. De astăzi, justiția nu mai are nicio scuză pentru exterminarea marii corupții. Cei care adună averi din corupție, din furturi și alte activități criminale, inclusiv care le înregistrează pe numele altor persoane, nu mai au nicio siguranță că se vor putea bucura de ele”, a punctat Litvinenco.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md