Maia Sandu admite că Guvernul său ar putea fi DEMIS. „Suntem gata să ne asumăm cele mai mari RISCURI și să plătim cele mai mari prețuri”
Premierul Maia Sandu admite că Guvernul său ar putea fi demis în rezultatul unei moțiuni de cenzură, după ce și-a asumat astăzi răspunderea în fața Parlamentului asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii procuraturii. Chiar și așa, Maia Sandu spune că nu va renunța la o reformă veritabilă a justiției și vrea să vadă dacă și PSRM, partenerii de coaliție ai Blocului „ACUM”, își doresc sincer același lucru.
„Am văzut doi nemulțumiți în legătură cu acțiunile Guvernului – Candu și Dodon. Suntem gata să mergem în Parlament la dezbaterea moțiunii, acolo unde vor putea adresa întrebări. Ulterior vor lua o decizie care o consideră ei. Este clar că unor personaje nu le place acest proces de curățare. Nu am certitudinea că socialiștii nu vor susține moțiunea PD. Mâine sau poimâine, atunci când va fi dezbătută moțiunea, vom vedea cine se teme de justiția adevărată. A doua moțiune (legată de asumarea răspunderii n.r.) va avea loc, dacă nu trece prima”, a declarat astăzi Maia Sandu, după ședința Executivului.
Prim-ministrul admite că Guvernul ar putea să cadă, dar spune că va merge până la urmă. „Este adevărat că este riscant, dar noi suntem aici, în primul rând, pentru a curăța statul, pentru a face ordine în justiție. Fără asta nu avem șansa să reușim să rezolvăm problemele cetățenilor. De asta suntem gata să ne asumăm cele mai mari riscuri și să plătim cele mai mari prețuri. Altfel, nu are rost să mergem mai departe. Dacă nu avem înțelegere, angajament foarte sincer în această majoritate parlamentară pentru reforma justiției, atunci alte lucruri nu-și au rostul. Oamenii își doresc o reformă veritabilă a justiției… Cineva dorește să mimeze, să vorbească frumos la TV, dar să insiste ca lucrurile să rămână la fel”, a adăugat oficialul.
De asemenea, Maia Sandu a respins și solicitarea PSRM ca ministra Justiției, Olesea Stamate, să-și dea demisia.
Maia Sandu a punctat că dânsa va propune Consiliului Superior al Procurorilor cel puțin doi candidați la funcția de procuror general, potrivit modificărilor la Legea procuraturii adoptate de Guvern.
„Să fie clar pentru toți că eu, oamenii care ne-au sprijinit își doresc ca în listă să ajungă oameni onești. Eu am mers din sat în sat și le-am promis oamenilor justiție. Eu îmi asum această responsabilitate”, a conchis prim-ministrul.
VIDEO // INTERPOL a acceptat solicitarea R. Moldova de a revizui decizia luată în anul 2020 prin care a respins cererea Chișinăului de a-l anunța în căutare internațională pe Vladimir Plahotniuc
R. Moldova, în așteptarea primului raport de screening, elaborat de Bruxelles. Vicepremierul Gherasimov: „Sperăm că, în prima jumătate a anului viitor, statele membre ale UE vor accepta să ne deschidă negocierea pe clusterul 1”
Alexandr Stoianoglo, noua marionetă a Moscovei? Renato Usatîi: „Chiar dacă încă nu știe, Alexandr Stoianoglo va fi cap de listă al unui bloc electoral format din partidele legate cumva de Moscova”