11:58:07 22.11.2024
Stiri

Maia Sandu a prezentat Strategia Securității Naționale: „Ne confruntăm cu două mari PERICOLE: politica agresivă dusă de Rusia și corupția înrădăcinată în R. Moldova. Suntem în cel mai periculos moment de la obținerea independenței”

Actualitate 11.10.2023 15:57 Vizualizări2505 Autor: Ziarul National
Maia Sandu a prezentat Strategia Securității Naționale: „Ne confruntăm cu două mari PERICOLE: politica agresivă dusă de Rusia și corupția înrădăcinată în R. Moldova. Suntem în cel mai periculos moment de la obținerea independenței”


R. Moldova se află astăzi în cel mai periculos moment de la obținerea independenței, deoarece este supusă unui șantaj constant din partea Federației Ruse și se află sub atacul unor grupuri criminale, care și-au propus să slăbească statul pentru ca să-l folosească în propriul interes, a declarat astăzi președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), în cadrul căreia a prezentat proiectul Strategiei Securității Naționale.

„Azi, la CSS, am prezentat proiectul Strategiei Securității Naționale, care definește pericolele la adresa securității republicii și direcțiile de acțiune pe care vom merge pentru a asigura și consolida securitatea națională, securitatea fiecărui cetățean. Misiunea noastră, prezentată în Strategia de securitate, se bazează pe trei obiective esențiale:

Vom proteja și garanta siguranța tuturor cetățenilor. R. Moldova trebuie să-și poată proteja populația, ceea ce înseamnă că trebuie să tratăm securitatea națională mai responsabil, mai serios și cu mai multă pregătire decât am făcut-o în ultimii 30 de ani. Vom acționa cu respect față de țările lumii și vom cere să fim respectați, inclusiv de Federația Rusă, care astăzi ne încalcă suveranitatea, încearcă să ne submineze democrația și să ne divizeze societatea.

Nu vom permite ca R. Moldova să fie șantajată. Vom consolida instituțiile statului pentru ca R. Moldova să devină un stat cu adevărat independent, care exercită control deplin asupra teritoriului său recunoscut internațional. R. Moldova își va decide liber viitorul.

Vom adera la Uniunea Europeană, unde pacea este garantată. În familia europeană ne vom bucura de siguranță, de respect și vom contribui la menținerea păcii în regiune și pe tot continentul european.

Îndeplinirea celor trei obiective este o misiune comună - a instituțiilor statului împreună cu cetățenii. Strategia își propune să unească eforturile tuturor instituțiilor statului pentru ca ele să acționeze unitar în interesul național. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani”, a precizat președinta într-un briefing de presă susținut după ședința CSS.

Potrivit șefei statului, ani la rând R. Moldova a fost „sub atac”.

„A fost sub atacul corupților. Sub atacul unor grupuri criminale care și-au propus să slăbească statul pentru ca să-l folosească în propriul interes. Sub atacul șantajului constant din partea Federației Ruse. De când Rusia a declanșat un război total împotriva Ucrainei, R. Moldova este sub amenințare de destabilizare și sub riscul real de a fi următoarea, dacă Ucraina cade. În tot acest timp, în R. Moldova au fost și încă mai sunt persoane care contribuie la aceste atacuri - ei sunt gata să vândă azi pacea și siguranța moldovenilor și să pună republica noastră în genunchi pentru propriul interes. Aceste atacuri nu vor înceta. Tocmai de aceea, datoria noastră este să fim mai bine pregătiți de ele și să ne întărim pentru ca moldovenii să fie și să se simtă în siguranță acasă”, a punctat Maia Sandu.

Cinci direcții de acțiune pe care le propune președinta Maia Sandu:

„R. Moldova este un stat mic, dar nu vom permite să fie umilit. Prin Strategia Securității Naționale, vom acționa în câteva direcții:

Prima direcție de acțiune este să sporim investițiile și să întărim sectorul de apărare și securitate. Un sector puternic de apărare și de securitate națională este esențial pentru a asigura creșterea economică și a dezvolta economia națională. Oamenii vor investi și vor dezvolta economia atunci când se vor simți în siguranță. Avem nevoie de pace și de securitate pentru a putea planifica, construi, investi și culege roadele muncii noastre.

Bugetul de securitate trebuie majorat, pentru că este o investiție necesară, care va aduce beneficii tuturor. Pentru a descuraja agresiunea din exterior și pentru a-și asigura securitatea națională, R. Moldova are nevoie de o armată modernă, echipată, bine pregătită și capabilă să opereze împreună cu partenerii externi. Neutralitatea nu înseamnă să stăm pasivi și neajutorați. Dimpotrivă, ne obligă să construim capacitatea de apărare, să dezvoltăm o armată performantă pe care să se bazeze și de care să se mândrească cetățenii. Vom întări și sectorul civil de securitate, așa încât instituțiile, care trebuie să ne protejeze să pună accent, înainte de toate, pe nevoile cetățenilor.

Azi pierdem zeci și sute de milioane în investiții tocmai de aceea că nu avem un sector de apărare dezvoltat în condițiile agresiunii militare a Rusiei în Ucraina, dar și agresiunii hibride la noi acasă.

Este rațional și responsabil să ne asumăm azi aceste costuri, cu ajutorul țărilor partenere, pentru a ne apăra copiii, părinții, familiile noastre. Viața nu are preț, iar ca să protejăm viața trebuie să fim vigilenți și pregătiți.

A doua direcție de acțiune este să progresăm gradual pe calea soluționării conflictului transnistrean. Reafirm, în acest context, că nu există o altă cale de soluționare a conflictului transnistrean decât cea pașnică. Trupele ruse, aflate ilegal în țara noastră, trebuie să părăsească teritoriul suveran al R. Moldova. Va trebui să depunem eforturi pentru a reintegra progresiv și pașnic regiunea transnistreană în spațiul juridic, economic și politic al R. Moldova. În acest proces, vrem să extindem toate beneficiile apropierii R. Moldova de UE și pentru cetățenii noștri care locuiesc pe malul stâng al râului Nistru.

A treia direcție de acțiune este să fim parte și să dezvoltăm parteneriate de securitate cu cele mai dezvoltate și prospere țări democratice ale lumii. Am văzut în ultimii ani că, doar datorită sprijinului financiar mare, datorită deschiderii fără precedent, datorită susținerii democrației în țara noastră de către partenerii și prietenii R. Moldova, noi am reușit să rezistăm și să rămânem parte a lumii libere.

Uniunea Europeană rămâne unul dintre pilonii de bază ai securității pe continentul european. Dorința noastră de aderare la UE urmărește modernizarea și dezvoltarea economică a R. Moldova, precum și garantarea securității cuprinzătoare - energetice, cibernetice, informaționale și militare - securitatea tuturor cetățenilor noștri. În acest context, apreciem parteneriatul nostru strategic privilegiat, profund și multidimensional cu România în domeniul securității și apărării. Consolidarea acestui parteneriat este esențială pentru îndeplinirea dezideratului nostru de aderare la UE și pentru asigurarea securității țării pe termen lung.

Ucraina independentă, membră cu drepturi depline a familiei europene, este un alt element-cheie al securității naționale. Vom furniza ajutor bilateral și vom sprijini inițiativele regionale și internaționale menite să aducă pace în regiune și să întărească Ucraina în fața agresiunii militare a Federației Rusiei.

Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este un alt element-cheie al securității noastre naționale. Vom continua să extindem și să aprofundăm acest parteneriat pentru a-l valorifica la capacitate maximă.

Securitatea Europei se bazează pe colaborare, efort colectiv și NATO. Vom intensifica cooperarea și interoperabilitatea cu Alianța Nord-Atlantică și țările-membre în vederea consolidării capacităților Armatei Naționale de a proteja țara și cetățenii noștri.

A patra direcție de acțiune este să intensificăm lupta de combatere a corupției și să creăm instituții puternice care să aplice legea. Blocajele care se pun în calea reformei justiției nu ne vor opri să continuăm eforturile de curățare a justiției de persoane compromise. Corupții din sistem pun în pericol securitatea R. Moldova și contribuie la amestecul străin în treburile interne ale R. Moldova, inclusiv cu bani murdari din activități ilegale.

A cincea direcție de acțiune este să contribuim la securitatea regională și internațională, și anume să ne comportăm ca un stat membru de facto al UE. Concret, acest lucru înseamnă că vom continua să participăm la inițiativa europeană Coridoarele Solidarității, contribuind astfel la reziliența economică a R. Moldova și a Ucrainei și la securitatea alimentară la nivel global.

Securitatea durabilă, pacea și prosperitatea R. Moldova pot fi asigurate doar printr-un efort comun și continuu al instituțiilor de stat, al societății civile, al sectorului privat și al tuturor cetățenilor, de acasă și din diasporă”, a conchis Maia Sandu.

Strategia Securității Naționale urmează să fie supusă consultărilor publice, iar ulterior completată și aprobată de către Parlament.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md