07:21:19 22.11.2024
Stiri

„Limba ROMÂNĂ, unica stăpână” în R. Moldova. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea semnată de Voronin, Greceanîi și Batrîncea

Actualitate 11.03.2024 16:31 Vizualizări1816 Autor: Ziarul National
„Limba ROMÂNĂ, unica stăpână” în R. Moldova. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea semnată de Voronin, Greceanîi și Batrîncea


Curtea Constituțională a declarat astăzi inadmisibilă sesizarea depusă de parlamentarii Blocului comuniștilor și socialiștilor Vladimir Voronin, Zinaida Greceanîi și Vlad Batrîncea, prin care au cerut ca Legea din martie 2023, prin care limba română a devenit oficială în R. Moldova, să fie declarată neconstituțională.

„Referitor la stabilirea denumirii limba română în detrimentul altor formulări legale utilizate, cum ar fi denumirea limba moldovenească, Curtea Constituțională a subliniat următoarele: în hotărârea din 2013, Curtea a reținut prevalența denumirii limba română din Declarația de Independență față de denumirea limba moldovenească din art. 13 din Constituție. Inițiativa de modificare a art. 13 din Constituție nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a Legii Supreme. Ea este o inițiativă tehnică, care rezultă din obligativitatea executării hotărârii Curții nr. 36 din 2013. Cea din urmă hotărâre este executorie pentru toate autoritățile publice, dar și pentru toate persoanele juridice și fizice. Hotărârea din 2013 nu încetează să-și producă efectele juridice și se aplică direct, fără alte condiții de formă”, a declarat astăzi președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, după ședința Înaltei Curți.

CITIȚI și OPINII // Teo Chiriac, după votul din Parlament careintroduce LIMBA ROMÂNĂ în toată legislația: „Acel blestemat art.13 ne-a umilitpe noi, intelectualii din Basarabia”; Nicolae Osmochescu: „Toate hotărârileCurții Constituționale sunt obligatorii”


În același timp, Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea celor trei parlamentari. Este vorba de articolul 2 din Lege, potrivit căruia: „Se constată desuetudinea textului funcționând pe baza grafiei latine de la articolul 13 alineatul (1) din Constituția R. Moldova și a textului în baza grafiei latine de la articolul 6 alineatele (2) și (3) din Legea nr.173/2005 cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităților din stânga Nistrului”.

Citește și: Legea care stabileşte că limba oficială a R. Moldova este ROMÂNĂ, promulgată de preşedinta Maia Sandu: „Un adevăr istoric incontestabil. Îmi doresc că limba română să ne unească”

Amintim că, pe 22 martie 2023, președinta Maia Sandu a promulgat legea prin care sintagmele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială”, „limba maternă” și „limba noastră” au fost substituite cu „limba română” în legislația din R. Moldova, inclusiv în Constituție. Ulterior, comuniștii și socialiștii au cerut Curții Constituționale să verifice dacă schimbarea denumirii limbii de stat din „moldovenească” în română în Constituția R. Moldova și în alte legi este constituțională.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md