23:19:10 22.09.2024
Stiri

VIDEO // „Legea MILIARDULUI” rămâne în vigoare, la insistența lui Andrian Candu. Curtea Constituțională a ANULAT decizia de a abroga această lege votată de către socialiști și Partidul „ȘOR”, după ce Dodon a pierdut Președinția

Actualitate 18.03.2021 14:49 Vizualizări3095 Autor: Ziarul National
VIDEO // „Legea MILIARDULUI” rămâne în vigoare, la insistența lui Andrian Candu. Curtea Constituțională a ANULAT decizia de a abroga această lege votată de către socialiști și Partidul „ȘOR”, după ce Dodon a pierdut Președinția


Curtea Constituțională (CC) a declarat astăzi neconstituțională Legea 230 din 16 decembrie 2020, prin care majoritatea PSRM - Partidul „ȘOR” a abrogat Legea privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat – „legea miliardului”.

Legea socialiștilor și a Partidului „ȘOR” a fost contestată la CC de către „Pro Moldova” lui Andrian Candu.

Potrivit lui Candu, anularea „legii miliardului” va genera efecte catastrofale asupra economiei și stabilității financiare a statului, devalorizând leul și provocând creșterea inflației.

De asemenea, Candu a argumentat în fața Curții că legea aprobată de socialiști și Partidul „ȘOR” „va compromite grav relațiile cu FMI, va genera instabilitate financiară de proporții, inflație, devalorizarea leului și sărăcie, având un impact tragic asupra bugetului de stat”.

„Acceptarea abordării propuse de noi ar restabili ordinea constituțională din R. Moldova și va avea impact pozitiv pentru fiecare cetăţean în parte, cât şi pentru R. Moldova, în general. Consecința imediată a acestei legi este restituirea creditului acordat Guvernului de către Banca Națională a Moldovei, lucru imposibil de realizat. Asta ar mai însemna și reducerea critică a capitalului statutar al BNM și încălcarea angajamentelor asumate de țara noastră în raport cu FMI”, a adăugat autorul sesizării, Andrian Candu.

Acesta a mai spus că anularea angajamentului asumat de stat și al efectelor acestuia vor avea efect negativ asupra potențialului de dezvoltare al economiei naționale, generând instabilitate pentru agenții economici interni și investitorii străini.

„Legea are repercusiuni asupra procedurilor de lichidare silită a băncilor cărora le-au fost acordate credite de urgență. Totodată, legea contestată a fost adoptată cu încălcarea manifestă a principiului separării puterilor în stat și a principiului corelat al loialității constituționale, al prevederilor constituționale care reclamă acceptul prealabil obligatoriu al Guvernului pe marginea unor proiecte de legi”, a punctat Candu.

Reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei au menționat că abrogarea „legii miliardului” va avea „un impact devastator” asupra instituției.

La scurt timp după decizia de astăzi a CC, deputatul Petru Burduja a anunțat că PSRM va înainta repetat un proiect de lege prin care să solicite anularea a așa-zisei legi a miliardului.

Amintim că Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței plenare de pe 16 decembrie 2020, proiectul de lege pentru abrogarea Legii din 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015. Pentru anularea „legii miliardului” au votat 56 de deputați.

„Proiectul de lege înaintat are ca scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei R. Moldova, utilizarea eficientă și în interesul cetățenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe și impozite, neadmiterea majorării substanțiale a datoriei de stat”, se arată în nota informativă a proiectului propus de socialistul Vladimir Golovatiuc, mai nou candidat al majorității PSRM-ȘOR la funcția de prim-ministru.

Legea aprobată pe 16 decembrie prevede ca Guvernul, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, să elaboreze și să propună măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei băncilor „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” față de BNM.



Acum mai bine de patru ani, prin această lege autoritățile au transformat în datorie de stat creditul oferit de BNM celor trei bănci implicate în jaful bancar, prin care s-au acoperit circa 14 miliarde de lei sustrase din respectivele instituții bancare. În baza acesteia, către BNM se transferă anual aproape un miliard de lei din bugetul de stat. Suma totală care urmează să fie returnată BNM, inclusiv cu dobânzi, este de circa 25 de miliarde de lei.


Stiri relevante
22.09.2024 10:04 669 Marin Tauber și Dodona

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md