Lebedinschi consideră că PARTIDELE care au protestat astăzi în fața CEC şi DIASPORA ar trebui să-i spună MULȚUMESC pentru deschiderea celor 139 de secții de votare peste hotare: „Adică depun EFORT și tot eu sunt rău…”
Secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Maxim Lebedinschi, consideră că reprezentanții partidelor politice, care au protestat astăzi în fața instituției, ar trebui să-i spună mulțumesc pentru eforturile sale în ceea ce privește deschiderea a 139 de secții de votare peste hotarele R. Moldova.
Membrul CEC se laudă că doar el și-a asumat să spună ferm că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) are o abordare populistă în privința deschiderii a 192 de secții de votare pentru diaspora.
Potrivit lui Lebedinschi, Guvernul a alocat până acum 70 de milioane de lei pentru organizarea alegerilor, bani insuficienți pentru a acoperi toate cheltuielile, inclusiv deschiderea secțiilor peste hotare și plata salariilor membrilor birourilor electorale.
„Noi nu avem până acum o predictibilitate financiară în marja căreia CEC urmează să lucreze. La ziua de astăzi Guvernul a alocat doar 70 de milioane, cu promisiunea că vor fi realocate și alte mijloace financiare. Într-un mod cinic, premierul Ciocoi nu face nicio acțiune ca să pună în discuție acest subiect. Nouă ne trebuie o claritate în privința plafonului, dar pe de altă parte ei ne spun că pot să asigure deschiderea mai multor secții de votare. Premierul vorbea de 90 de milioane de lei în discuțiile cu noi. Calculele noastre interne arată că bugetul pentru deschiderea a 150 de secții de votare ar fi de 11 milioane de lei. Pentru 139 de secții de votare -aproximativ 10 milioane de lei. Deschiderea a 162 de secții de votare, așa cum a propus președintele CEC, Dorin Cimil, ar costa 12 milioane de lei. Iar propunerea MAEIE – 192 de secții de votare - presupun cheltuieli de peste 14 milioane de lei. În realitate, MAEIE ne vorbește nouă de 150 de secții, dar populist ne propun 192. Pe de o parte, ei ne spun că bani nu sunt, dar pe de altă parte ei ne aruncă un număr exagerat de secții”, a declarat astăzi Lebedinschi, într-un interviu pentru Unimedia.md.
Secretarul CEC susține că toată problema cu deschiderea secțiilor de votare peste hotare se rezumă la lipsa banilor. Bani nu ar fi nici pentru aceste 139 de secții de votare. Totodată, acesta a mai adăugat că secțiile de votare de peste hotare nu ar putea fi deschise în afara misiunilor noastre diplomatice.
„Noi nu suntem politicieni, noi nu putem adopta decizii fără acoperite financiară și bază legală. Cum putem să organizăm mai multe secții, dacă buget nu a fost alocat nici pentru aceste 139? Pe urmă cine va achita cheltuielile? Salariile membrilor birourilor de circumscripție? Dacă MAEIE ne spunea că pot să acopere financiar deschiderea a 200 de secții de votare, atunci atâtea erau. Dar în scrisorile lor către CEC ne spun că nu trebuie să fie mai puține decât au fost la prezidențiale, adică 139”.
Sursa citată a mai adăugat că MAEIE a informat CEC că va acoperi cheltuielile pentru alegeri din resurse primite de la unele țări. „Noi admitem finanțarea scrutinului din sume donate din alte state? Atunci să cerem ajutor de la SUA, Federația Rusă, China, de la frații români. Dacă statul nostru spune că nu poate să asigure un proces electoral, atunci să fie schimbată legea.
Să admitem că, pentru a reduce tensiunile, adoptăm o decizie populistă și deschidem mai multe secții peste hotare. În același timp, nu primim bani pentru a plăti funcționarii electorali. Ce este mai rațional și logic? Să deschidem mai multe secții care nu sunt capabile să asigure acel flux de votanți sau să deschidem același număr de secții? Eu am fost cel care și-a asumat să spună ferm că numărul propus de MAEIE nu corespunde realității. Am venit cu acea propunere în cadrul ședinței. Puteam să fac și eu cum fac alții – să tac, să mă abțin, pentru că e un proiect populist. Atunci acea hotărâre putea să nu treacă. Și alți colegi a spus că nu e un număr real de secții. Atunci ce era mai bine? Să nu fie deschise secții de vot, în general, pentru cetățenii noștri? Cum vă închipuiți asta? Adică depun efort ca să deschidem un minim de secții de votare peste hotare, așa cum a fost la prezidențiale, și tot eu sunt cel rău. Atunci mai bine mă abțin de la vot și-i las pe colegi să decidă cum vor ei. Atunci să-și asume tot Guvernul. Dacă aprobam noi 162 de secții, cum a propus Cimil sau 150, care erau în limita devizului, atunci scenariul era același. Să discrediteze membrii CEC și să-și găsească o platformă pentru a mobiliza electoratul”, a conchis fostul consilier al lui Igor Dodon.
Menționăm că problema lipsei banilor invocată de Lebedinschi a fost combătută astăzi la ședința CEC de către membrul Sergiu Gurduza, care a afirmat că acest lucru nu este treaba instituției: "Noi o să prezentăm nota de plată și Guvernul va trebui să găsească soluții".
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania