Klaus Iohannis salută REFORMELE inițiate de guvernarea de la Chișinău, dar a remarcat necesitatea creării condițiilor necesare pentru atragerea INVESTIȚIILOR, inclusiv românești și ameliorarea mediului de afaceri
Președintele României, Klaus Iohannis, apreciază reformele inițiate de Guvernul de la Chișinău, însă afirmă că ar trebui create condiții necesare pentru atragerea investițiilor, inclusiv românești și ameliorarea mediului de afaceri. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi la Palatul Cotroceni, în cadrul întrevederii oficiale cu prim-ministrul R. Moldova, Natalia Gavrilița.
Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale de la București, Klaus Iohannis a salutat vizita la București a prim-ministrului Natalia Gavrilița, realizată în contextul dialogului politic bilateral susținut și de substanță din ultima perioadă, care oferă prilejul unei abordări aplicate și cuprinzătoare a agendei sectoriale, precum și stabilirea unor repere solide în vederea avansării proiectelor prioritare comune.
Iohannis a evocat discuțiile recente avute cu președintele R. Moldova, Maia Sandu, și a reconfirmat angajamentul României de a acorda întreaga susținere în procesele de transformare, modernizare și de implementare a reformelor, în domenii precum energie, transporturi, societate informațională, tranziție verde, justiție, educație, în spiritul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană.
Klaus Iohannis a remarcat deciziile luate de noul Guvern de la Chișinău, care transmit semnale încurajatoare și indică voința avansării unor reforme menite să aducă beneficii reale la nivelul întregii societăți. Președintele României a subliniat, printre altele, necesitatea creării condițiilor necesare pentru atragerea investițiilor, inclusiv românești, și ameliorarea mediului de afaceri.
Totodată, oficialii au accentuat importanța intensificării cooperării la nivel guvernamental și implementării rapide a acțiunilor prioritare stabilite în Foaia de parcurs actualizatănprivind domeniile prioritare de cooperare dintre România şi R. Moldova.
„Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România - R. Moldova e un document important care va ghida, la nivel guvernamental, cooperarea dintre statele noastre în perioada următoare, cuprinzând obiective cât se poate de concrete”, a declarat Natalia Gavrilița.
Șefa Executivului de la Chișinău i-a mulțumit președintelui Iohannis, în numele cetățenilor R. Moldova, pentru sprijinul substanțial care a fost acordat de-a lungul anilor republicii noastre. Premierul Natalia Gavrilița a mulțumit pentru solidaritatea manifestată de statul român față de cetățenii R. Moldova în lupta cu COVID-19, dar și în gestionarea crizei gazelor.
Oficialii au discutat și proiectele comune din sectorul energetic în contextul finalizării conductei de transport al gazelor naturale Iași - Ungheni - Chișinău cu ajutorul căreia R. Moldova va putea face pași importanți în asigurarea independenței şi securității energetice.
Natalia Gavrilița a subliniat că lupta împotriva corupției reprezintă pre-condiția esențială în procesul de transformare a R. Moldova într-un stat european modern: Așa vom convinge cetățenii noștri să revină sau să rămână acasă, așa vom consolida instituțiile statului, așa vom atrage tot mai mulți investitori care să creeze locuri de muncă bine plătite pentru cetățeni. Ne dorim mai mulți investitori din România în R. Moldova, iar Guvernul pe care îl conduc este garanția că oamenii de afaceri vor începe să tratați corect și sprijiniți în republica noastră”, a menționat premierul R. Moldova.
În cadrul discuțiilor a fost evocată viitoarea ședință comună de Guvern, care va trebui să se concentreze, cu decizii și soluții concrete de cooperare, asupra domeniilor și proiectelor prioritare comune.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova