Irina Vlah a ținut să iasă în evidență după vizita Maiei Sandu în Găgăuzia: A reluat tezele lui Dodon cu privire la „catastrofa” din R. Moldova și s-a plâns că a fost IGNORATĂ, deși a stat la aceeași masă cu șefa statului
Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, susține că vizita de astăzi a președintei Maia Sandu la Comrat nu ar oferit răspuns la nicio întrebare care îngrijorează autoritățile locale și fiecare familie din republică, deși șefa statului a vorbit despre importanța păstrării păcii și unității în R. Moldova, în contextul dificil creat de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, despre criza energetică, dar și despre cât de nejustificate sunt mișcările separatiste promovate de anumiți politicieni din UTA Găgăuzia. Mai mult, Vlah a fost nemulțumită că agenda președintei nu a prevăzut o întâlnire separată cu ea.
Potrivit Irinei Vlah, care s-a evidențiat de-a lungul timpului ca o promotoare a intereselor Rusiei în R. Moldova, președinta Maia Sandu nu a reușit să depășească „antipatiile personale” și nu este pregătită să construiască un dialog.
„Sistemul politic al R. Moldova nu este un fel de acord între prieteni. Republica noastră a depășit crizele colosale din anii 90 ai secolului trecut, iar societatea a învățat câteva lecții de atunci. Provocările cu care ne confruntăm astăzi ar trebui să contribuie la unitatea și coeziunea societății noastre și să nu provoace diviziune internă și dezbinare. Găgăuzia nu este o Antarctica politică. Lipsa dialogului nu este doar o barieră inutilă între Chișinău și Comrat, ci și o tactică greșită a partidului de guvernământ. Noi foarte mult „personalizăm” politica în republica noastră. Confundăm instituțiile puterii de stat cu liderii lor. Iar când Maia Sandu evită să se întâlnească cu Irina Vlah, ea evită să se întâlnească nu cu mine personal, ci cu șeful autonomiei ales de popor. Sper sincer că aceasta este doar o greșeală a protocolului președintelui…”, a scris Irina Vlah pe Facebook, după ce a stat astăzi la aceeași masă cu Maia Sandu în prezidiul Adunării Populare a Găgăuziei.
Citește și: Maia Sandu le-a vorbit GĂGĂUZILOR despre RĂZBOIUL declanșat de Rusia în Ucraina și i-a CONVINS că mișcările SEPARATISTE în regiune nu sunt justificate: „Nicio autonomie din UE nu are puteri atât de largi ca UTA Gagauz-Yeri din R. Moldova”
Irina Vlah nu pare mulțumită de vizitele Maiei Sandu și premierului Natalia Gavrilița în UTA Găgăuzia. Totodată, aceasta a reluat și tezele promovate de Igor Dodon și de alți politicieni proruși.
„Este evident că vizitele frecvente ale președintei și ale prim-ministrului în regiuni sunt cauzate de viitoare alegeri locale. În timpul acestor vizite, oficialii de stat vorbesc despre modul în care implementează proiecte de infrastructură în detrimentul asistenței și creditelor externe. Vizita de astăzi a președintei în Găgăuzia a urmărit un alt scop – „temperarea spiritelor protestatare în autonomie”. Și aici aș dori să clarific. Autoritățile și locuitorii Găgăuziei nu sunt angajați într-o politică de opoziție față de autoritățile centrale. În același timp, nu putem observa în tăcere adoptarea deciziilor politice la Chișinău, care au dus la o triplă creștere a tarifelor la gazele naturale, o rată catastrofală a inflației și o scădere a puterii de cumpărare a cetățenilor noștri. Într-o societate democratică, nimeni nu poate priva cetățenii de dreptul de a protesta. Nu dorim să ne implicăm în jocuri geopolitice. Vocea locuitorilor autonomiei nu are conținut politic. Dorim să folosim toate oportunitățile de bună guvernare, negocieri eficiente și acorduri deschise”, a adăugat sursa citată.
Deși spune că Maia Sandu nu ar fi trecut de antipatiile persoanele, Irina Vlah pare marcată de o declarație făcută de spicherul Igor Grosu. „Recent, un înalt oficial de la Chișinău mi-a reproșat lipsa de consecvență în faptul că, vedeți, aș fi „dimineața proeuropeană, la amiază pro-Turcia, iar seara pro-Est”. Eu lucrez pentru interesele locuitorilor noștri, ale căror interese le reprezint și în numele cărora iau decizii. Aș dori să îndemn autoritățile republicii noastre să renunțe la stereotipurile trecutului și să nu considere Găgăuzia drept o „amenințare internă”. Autoritățile și locuitorii Găgăuziei susțin în mod constant integritatea, independența și suveranitatea R. Moldova”, a menționat Vlah, cea care nu a condamnat în niciun fel scandările separatiste de la mitingurile recente din Găgăuzia.
Aceasta a mai adăugat că toate contradicțiile existente între Chișinău și Comrat trebuie rezolvate prin dialog. „Permiteți-mi să reamintesc partidului de guvernământ o bine cunoscută afirmație: Democrația presupune un compromis chiar și atunci când aveți 100% dreptate. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să învățăm cum să găsim un compromis, să unim societatea de dragul viitorului țării noastre”, a conchis Vlah.
Regim preferențial pentru rezidenții Zonelor Economice Libere din R. Moldova până în 2034: Facilitățile la plata taxelor vamale, menținute până la 1 ianuarie 2029
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”