Primele întâlniri ale Maiei Sandu din sediul Președinției: Șeful statului i-a explicat PROCURORULUI general prioritățile sale în calitate de președinte. Detalii de la întrevederile cu șefii SIS și BNM
Președintele Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu procurorul general al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, în cadrul căreia a solicitat informații despre mersul investigațiilor în cazul dosarelor de rezonanță, progresul și impedimentele în avansarea și soluționarea în instanță a acestora.
„Am accentuat că oamenii așteaptă să se facă dreptate în aceste cazuri, că oamenii cer ca persoanele implicate în scheme de corupție să fie anchetate și pedepsite, iar banii furați să fie întorși statului. Oamenii, pe bună dreptate, vor să vadă rezultate reale ale activității procuraturii. Oamenii vor să știe că trăiesc într-o țară în care corupția este dur sancționată, iar oamenii cinstiți se află în siguranță”, a declarat Maia Sandu după întrevederea cu Stoianoglo.
De asemenea, președintele i-a explicat procurorului general prioritățile sale.
„Am reiterat angajamentul meu în calitate de președinte pentru consolidarea statului de drept în R. Moldova. Justiția poate funcționa cu adevărat independent doar având respectul și încrederea din partea cetățenilor. Iar pentru asta, judecătorii și procurorii trebuie să fie integri și buni profesioniști. Integritatea judecătorilor și procurorilor este garanția independenței lor”, a punctat Maia Sandu.
Maia Sandu declara anterior că nu este convinsă că procurorul general Alexandr Stoianoglo are curajul să lupte cu marea corupție.
„Nu sunt convingătoare acțiunile dlui Stoianoglo. Impresia pe care mi-a creat-o la momentul actual este că omul nu vrea să se ocupe de corupția mare, deci nu vrea să se ocupe de politic. El zice: „Politicul îl lăsăm într-o parte și ne ocupăm de alte chestii”. Alte chestii, deocamdată, nu sunt clare, sunt reglări de conturi pe interior, e o intenție sinceră de a face ordine în procuratură, pentru că oamenii pe care-i numește nu neapărat sunt oameni integri sau nu toți sunt oameni integri. Și atunci te întrebi: cum niște procurori cu probleme de integritate pot să-i cerceteze pe alți procurori despre care se spune că au probleme de integritate?
Toată societatea așteaptă de la el în special progrese pe lupta împotriva corupției mari. Noi știm că avem corupție la toate nivelurile, dar dacă vrem să fim credibili în lupta împotriva corupției, trebuie să începem cu lupta împotriva corupției mari și nu poți să lași politicul în afara acestor investigații, pentru că corupția în toate instituțiile statului începe de la corupția în politic, așa cum se finanțează partidele politice, cum oamenii folosesc instituțiile statului în interese de partid ș.a.m.d. Deci, dacă tu lași corupția mare deoparte, atunci ceea ce faci la nivelul corupției mici va avea implicații foarte mici”, declara Maia Sandu la începutul anului curent.
Tot astăzi, Maia Sandu s-a întâlnit cu directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco, și cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu.
„Am discutat despre situația actuală din R. Moldova și despre riscurile la adresa securității statului. Am reiterat poziția mea în calitate de președinte în legătură cu lupta împotriva corupției și consolidarea instituțiilor statului pentru a asigura securitatea națională. Cetățenii așteaptă ca instituțiile statului să lucreze în interesul oamenilor și să se ghideze în activitatea lor de lege”, a precizat șeful statului după întrevederea cu Esaulenco.
Cu guvernatorul BNM Maia Sandu a discutat „despre situația macroeconomică în contextul crizei economice prin care trece R. Moldova, despre situația sistemului bancar și necesitatea de a relua relația cu Fondul Monetar Internațional”.
„Am menționat importanța consolidării independenței și capacității BNM pentru a împiedica pe viitor fraude financiar-bancare, precum furtul miliardului sau laundromatul. Am accentuat angajamentul instituției prezidențiale de a sprijini inițiativele BNM care vin să asigure stabilitatea financiară a țării”, a spus președinta Maia Sandu.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md