VIDEO // Întâlnire de gradul ZERO la Curtea de Apel Chișinău. Năstase l-a acuzat pe Usatîii că ar face jocul lui Dodon: „O să-i vedeți la aceeași masă puși de FSB-ul rusesc… și pe Și Dodon, și Usatîi, și Șor, și Platon, și Plahotniuc”
Curtea de Apel Chișinău, care urma să dea verdictul astăzi în privința legalității deciziei Comisiei Electorale Centrale referitoare la numărul secțiilor de votare de peste hotarele R. Moldova, a luat o nouă pauză. Motivul a fost o cerere recuzare depusă de liderul Platformei „DA”, Andrei Năstase, în privința judecătoarei Veronica Negru. Astfel, la ora 13.00, un alt complet de judecată va decide dacă va fi admisă cererea de recuzare a judecătoarei Veronica Negru.
Potrivit lui Năstase, judecătorii trebuiau să emită o hotărâre privind numărul secțiilor de votare de peste hotare, 139 de secții inițial și apoi 146, la ora 9.00, însă au stat în sala de deliberări cu o oră mai mult.
„Noi am simțit că acest sistem se opune drepturilor omului, libertăților și am înaintat o cerere de recuzare în privința Veronicăi Negru. Dânsa nu ne asigură că ar fi un judecător obiectiv și echidistant. Mai mult, a demonstrat că e incompetentă. Platforma „DA” a contestat cele două hotărâri ale CEC atât pe cazul secțiilor de votare din Transnistria, cât și diaspora. Pe cazul Transnistria, cererea a fost examinată inclusiv de doamna Veronica Negru. Vă amintiți că cererea noastră a fost declarată inadmisibilă”, a declarat Năstase.
Aflat la trei metri de Renato Usatîi, care de asemenea a contestat la Curtea de Apel decizia CEC de a deschide doar 139 de secții de votare în diaspora, Năstase a venit cu acuzații.
„Spre deosebire de alți concurenți electorali… unii dintre ei și-au dorit să compromită din start acest proces. Vor să obțină niște decizii nefavorabile cetățenilor. Presa trebuie să vadă cine și ce interese are în R. Moldova. Tot felul de interlopi cu pretenții de politicieni compromit procesele juridice în R. Moldova. Un prim aspect pe care l-am invocat în cererea de recuzare a fost faptul că Înalta Curtea a considerat că Veronica Negru a greșit atunci când a declarat inadmisibilă cererea noastră privind secțiile de votare din Transnistria. Veronica Negru s-a autopronunțat cu privire la acest caz. Doamna Veronica Negru are o comunicare directă cu slujitorii fostului regim Plahotniuc. Acest lucru este cunoscut”, a precizat Năstase, după ce Renato Usatîi a declarat că fostul ministru de Interne intenționat ar tergiversa luarea unei decizii.
În continuare, Năstase a adăugat că nu e sigur că alte partide implicate în proces vor susține demersul de recuzare a judecătoarei Veronica Negru.
„Vom vedea la următoarea ședință, atunci când instanța va examina recuzarea doamnei Veronica Negru. Am reținut, însă, că mai mulți concurenți electorali au mers în instanța de judecată pe o pistă falsă. Unii din neștire, alții în mod premeditat, pentru a compromite acest proces. Diaspora trebuie să fie atentă la acești așa-ziși concurenți electorali. Noi facem justiție cu legea pe masă și nu cu „kuvalda” (barosul n.r.) și „manterovka”. Aceștia cu „manterovka” și „kuvalda” ne iau că ar fi o tergiversare. Îndemn presa să fie cu ochii pe toți concurenții electorali, deoarece mulți dintre ei fac jocul regimului Dodon. Pe mulți dintre ei o să-i vedem în următorul Parlament, dacă o să-i vedem, puși la o masă de FSB-ul rusesc... Și Dodon, și Usatîi, și Șor, și Platon, și Plahotniuc. Pe toți o să-i vedeți la aceeași masă. Iată de ce toți cetățenii R. Moldova trebuie să conștientizeze pericolul pe care îl reprezintă interlopii cu pofte electorale”, a spus Năstase în fața camerelor și a lui Renato Usatîi.
De partea cealaltă, Renato Usatîi a refuzat să răspundă acuzațiilor lui Năstase.
„Ceea ce s-a întâmplat astăzi e o nouă tărăgănare în luarea unei decizii. Dacă se va merge în continuare pe recuzarea judecătorilor, atunci nu o să ne ajungă magistrații existenți în Curtea de Apel Chișinău. Azi am venit să aflu decizia cu privire la numărul secțiilor de votare și ne pomenim cu o nouă recuzare. Cineva vrea să-și ridice ratingul și face mai mult show decât judecătorii. De ce după plecarea lui Plahotniuc nu au întreprins acțiuni concrete pentru a facilita votul în diasporă? Eu nu cred că mai vin la ora 13.00, atunci când va continua ședința”, a conchis Usatîi.
De menționat că de aproape două săptămâni continuă ședința Curții de Apel Chișinău în cazul secțiilor de votare de peste hotare. Mai multe partide au contestat decizia Comisiei Electorale Centrale de a deschide 139 de secții de votare peste hotare. Autoritatea electorală centrală a revenit la decizie și a majorat numărul secțiilor electorale pentru diasporă la 146, dar nici această cifră nu-i mulțimește pe concurenții electorali, în condițiile în care Guvernul a anunțat că poate organiza deschiderea a 191 de secții de vot în străinătate la scrutinul din 11 iulie.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei