Începe evaluarea integrității financiare și etice a tuturor JUDECĂTORILOR de la Curțile de Apel Bălți, Cahul și Comrat
Toți judecătorii de la Curțile de Apel Bălți, Cahul și Comrat au fost astăzi notificați cu privire la începerea evaluării integrității lor financiare și etice. În total, 15 judecători de la Curtea de Apel Bălți, patru de la Curtea de Apel Cahul și patru de la Curtea de Apel Comrat au primit de la Comisia „vetting” primele documente pentru inițierea evaluării.
Astfel, judecătorii notificați vor trebui să completeze și să transmită Declarația de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani, Declarația privind persoanele apropiate din sistemul judiciar, procuratură și administrația publică, precum și Chestionarul de etică, care se completează obligatoriu.
Magistrații au la dispoziție 20 de zile pentru a depune formularele completate, începând de la data notificării. Prin depunerea acestor documente, subiecții declară pe propria răspundere veridicitatea și corectitudinea informațiilor furnizate și consimt la prelucrarea datelor cu caracter personal.
De asemenea, Comisia „vetting” a notificat astăzi și trei candidați pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, evaluarea cărora a fost cerută de Consiliul Superior al Magistraturii. Astfel, lista candidaților pentru CSJ a fost completată cu procurorul Dumitru Calendari (Procuratura Cahul), judecătorul Alexandru Negru (Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani) și avocatul Iurie Chirica. Aceștia au 10 zile pentru a completa și transmite Declarația de cinci ani și Chestionarul de etică, fără consecințe legate de eliberarea din funcție în caz de neprezentare a documentelor.
De menționat că vetting-ul este obligatoriu pentru toți judecătorii Curților de Apel. Lipsa unei justificări rezonabile pentru refuzul de a prezenta sau neprezentarea în termen a declarațiilor ori a chestionarului reprezintă temei pentru constatarea de către Comisie a nepromovării evaluării. Consecința în caz de nepromovare este eliberarea din funcție, cu lipsirea de dreptul de a mai fi judecător sau exercitarea unei funcții de demnitate publică timp de 5-7 ani.
Amintim că premierul Dorin Recean a subliniat la ultima ședință a Guvernului că frauda la ultimele alegeri din R. Moldova „a fost masivă”, iar acest lucru s-a întâmplat pentru că justiția nu ar fi funcționat.
„Frauda a fost masivă. Cercetările, investigarea și pedepsirea fraudelor trebuie să fie finalizată. Este clar că justiția nu a funcționat suficient și tocmai de asta am ajuns în situația în care s-a dezvoltat o rețea atât de mare de fraudare a votului și, respectiv, ce trebuie să înțelegem din acest lucru? Că justiția nu constă doar din legi, doar din organe de autoadministrare, justiția mai constă și din oameni concreți, oameni curajoși, oameni care aplică legea, ceea ce este clar că noi nu mai putem să mergem în așa ritm și cu astfel de oameni. Oameni curajoși sunt prea puțini încă. Vreau să mulțumesc Poliției, Centrului Național Anticorupție, vreau să mulțumesc procurorilor și judecătorilor onești care în ultimele săptămâni, luni, au acționat prompt, curajos ca să protejeze democrația noastră. De-aici încolo va trebui să schimbăm ritmul și modalitatea în acest domeniu”, a declarat miercuri, 6 noiembrie, premierul Recean.
ULTIMA ORĂ // Celulă de CRIZĂ la Guvern, pentru a preveni și gestiona eventualele planuri de destabilizare a R. Moldova. Dorin Recean: „Suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil”
Administrația separatistă de la Tiraspol va OPRI CĂLDURA pentru cetățeni începând cu 1 ianuarie 2025, ora 7.00
Planul Chișinăului: Cum va fi asigurată R. Moldova cu energie electrică, dacă centrala din Transnistria va sista livrările către malul stâng, de la 1 ianuarie 2025. „Trebuie să facem un efort ca să tăiem circa 60 MW din vârfurile de consum”