Încă 30 de zile de AREST pentru finul lui Plahotniuc. Damir a REFUZAT să se prezinte în fața magistraților
Finul lui Vlad Plahotniuc, președintele FEA Dorin Damir, va rămâne după gratii, după ce magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus astăzi prelungirea cu 30 de zile a măsurii de arest. Acesta își va petrece următoarea lună la Penitenciarul nr. 13. Dorin Damir a refuzat să se prezente astăzi în fața judecătorilor.
Dorin Damir a fost arestat pe 5 iulie, la fel ca și șeful Inspectoratului de Poliție al mun. Bălți, Valeriu Cojocaru, și un inspector de la Poliția de Frontieră, Ion Cojocaru.
Cei trei sunt bănuiți de abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.
Acuzațiile vizează perioada anilor 2017 – 2019, când Damir ar fi fost angajat fictiv în calitate de „ofițer superior sub acoperire” în cadrul secției nr.1„K” a Direcției nr.5 a Inspectoratului Național de Investigații. Secția repectivă era condusă în acel moment de Ion Cojocaru, iar Valeriu Cojocaru era șeful Direcției nr.5.
Cauza penală pentru abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu a fost pornită încă pe 22 ianuarie 2021, iar pe 30 iunie curent a fost comasată cu altă urmărire penală în care același Damir este bănuit de delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.
Potrivit procurorilor, Damir s-ar fi „folosit” de influența pe care o avea datorită faptului că era finul lui Vlad Plahotniuc, șeful partidului de la guvernare în 2017, și „l-a instigat” pe Valeriu Cojocaru să-l angajeze în calitate de „ofițer superior sub acoperire”, ceea ce sugerează faptul că acuzațiile la adresa lui Damir au fost formulate, cel mai probabil, în baza unui denunț al lui Cojocaru.
Acuzatorul arată că, astfel, Dorin Damir a beneficiat, fără a avea vreun drept, de acces la secretul de stat și a primit nemotivat salariu de la stat în perioada lunilor iulie 2017 – septembrie 2019.
Prejudiciul adus statului, în proporții deosebit de mari, este de 170 294,75 de lei sau 7 960 de euro.
Menționăm că în același dosar a fost reținut și fostul șef al Inspectoratului General de Poliție din acea perioadă, Alexandru Pînzari, care a deținut ulterior funcția de ministru al Apărării.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei