20:28:08 21.11.2024
Stiri

Guvernul vrea să STOPEZE concursul de alegere a procurorului general de către CSP: Proiectul votat în ședința Guvernului

Politică 13.09.2019 12:21 Vizualizări2311 Autor: Ziarul National
Guvernul vrea să STOPEZE concursul de alegere a procurorului general de către CSP: Proiectul votat în ședința Guvernului


Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de lege care modifică prevederile legate de alegerea noului procuror general al R. Moldova.

Proiectul de modificare a Legii Procuraturii a fost anunțat de premierul Maia Sandu în debutul ședinței, afirmând că acesta a fost consultat cu partenerii externi și reprezintă „cea mai bună variantă” pentru ca în această funcție să ajungă o persoană cu adevărat independentă, dar și pentru „a curma concursul anunțat de Consiliul Superior al Procurorilor” în care Guvernul nu are încredere.

Maia Sandu a adăugat că este foarte important ca viitorul procuror general să reformeze această instituție și să formeze „o echipă de oameni onești acolo”: „Eu chiar cred că parlamentarii integri nu au de ce să nu susțină această lege”.

„Cetățenii vor dreptate. Oamenii vor ca banii furați de Șor, Plahotniuc și alții ca ei, să fie recuperați, ca toți hoții să fie prinși și pedepsiți, așa cum prevede legea”, a declarat Maia Sandu, adăugând că mesajul transmis cetățenilor trebuie să fie că „hoția se pedepsește în R. Moldova”.

Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a declarat că noile prevederi nu atentează la independența Procuraturii, deoarece Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va avea de spus ultimul cuvânt în ceea ce privește candidatura pe care o va înainta președintelui republicii pentru numirea în funcție.

Astfel, o Comisie din care vor face parte ministrul Justiției, un fost procuror sau un fost judecător, un expert internațional, un profesor în domeniul Dreptului, un reprezentant al societății civile și un expert desemnat de președintele Parlamentului va propune CSP-ului o listă de candidați la funcția de procuror general. Membrii CSP vor alege o singură persoană din lista propusă și o vor trimite șefului statului pentru numirea în funcție.

Dacă CSP nu este de acord cu persoanele propuse, va întoarce lista Comisiei în baza unei decizii motivate și aceasta va propune alte persoane. Aceeași procedură este valabilă și în cazul șefului statului în raport cu CSP.

Candidații la funcția de procuror general vor trebui să aibă fie o experiență de cel puțin 5 ani în funcția de procuror sau judecător sau 8 ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală.

Printre modificările enunțate de ministra Justiției se mai numără suplimentarea numărului de membri ai CSP cu președintele Uniunii Avocaților din Moldova, ombudsmanul și un reprezentant al societății civile, desemnat de Guvern.

Ministrul Apărării, Pavel Voicu, a ținut să menționeze că va vota și el acest proiect de lege, după ce a discutat cu președintele Igor Dodon care i-a spus că „s-a ajuns la un consens” în cadrul coaliției de guvernare în subiectul numirii procurorului general.

Proiectul repectiv ar urma să fie votat săptămâna viitoare în Parlament.

Menționăm că la CSP este în plină desfășurare un concurs de alegere a procurorului general, la care și-au depus dosarele șapte persoane, iar CSP a anunțat că va decide câștigătorul în următoarele săptămâni.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md