Guvernul va propune Parlamentului prelungirea cu încă 60 de zile a stării de urgență pe teritoriul R. Moldova. Premierul Recean: „Se așteaptă ca, în următoarele cinci-șapte săptămâni, operațiunile militare din Ucraina să ia amploare”
Guvernul va propune Parlamentului prelungirea pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 4 iunie 2023, a stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.
Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a declarat în cadrul ședinței de Guvern că evoluția evenimentelor generate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei nu a suferit schimbări esențiale în ultima perioadă.
„Continuă atacurile masive cu rachete asupra infrastructurii civile și militare a țării vecine, cu pierderi umane și materiale semnificative, iar proximitatea războiului continuă să afecteze și să vulnerabilizeze inclusiv Republica Moldova. Se menține în continuare și pericolul de survolare neautorizată a spațiului aerian național al Republicii Moldova, în condițiile în care forțele armate ale Federației Ruse ar putea, așa cum au mai făcut anterior, să lanseze rachetele sau drone împotriva Ucrainei, iar apărarea acesteia ar putea provoca și daune colaterale, care să ne afecteze. Nu sunt de neglijat nici informațiile din spațiul public ce vizează amenințările de extindere a spectrului de armament utilizat de Federația Rusă, prin recurgerea la arme neconvenționale”, a explicat Ana Revenco.
De asemenea, ministra a adăugat că Republica Moldova este în continuare expusă amenințărilor războiului hibrid, cum ar fi promovarea în spațiul informațional a falsurilor și manipulărilor, inclusiv cu tentă militară, instigarea la ură, xenofobie și separatism.
„Trebuie luat în considerare și riscul unor noi atacuri cibernetice asupra instituțiilor publice și a infrastructurii critice naționale. Totodată, în contextul intensificării luptelor pe teritoriul Ucrainei, s-ar putea majora fluxul de refugiați, crescând inclusiv numărul persoanelor care vor fi nevoite să își găsească refugiul în Republica Moldova sau care vor tranzita teritoriul național pentru a ajunge într-un loc mai sigur, în statele membre ale Uniunii Europene. (...) Persistă și riscul afectării infrastructurii de transport a gazelor naturale din Ucraina, precum și a unor segmente ale infrastructurii de transport a energiei electrice ce ar putea crea disfuncționalități și în asigurarea continuă a aprovizionării cu energie electrică a Republicii Moldova”, a mai spus ministra Revenco.
Potrivit aceleiași surse, autoritățile din Republica Moldova au nevoie în continuare de mecanismele legale specifice stării de urgență, ce pot conduce la gestionarea unor asemenea evoluții imprevizibile și la răspunsul prompt din partea autorităților naționale, pentru a gestiona cu celeritate riscurile care pot să se concretizeze în orice moment.
Premierul Dorin Recean le-a spus miniștrilor că, în următoarele „cinci - șapte săptămâni” se așteaptă ca „operațiunile militare din Ucraina să ia amploare”.
Singurul membru al Guvernului care s-a opus prelungirii stării de urgență pe teritoriul R. Moldova a fost bașcana în funcție a Găgăuziei, Irina Vlah, care s-a întors recent dintr-o vizită efectuată în Federația Rusă.
Ea a întrebat de ce este nevoie de starea de urgență, dacă autoritățile se laudă că au rezolvat criza energetică și că în prezent nu există niciun risc de securitate.
În replică, premierul Dorin Recean a confirmat că, în prezent, nu există riscuri de escaladare a situației, „bucurați-vă că Rusia nu va bombarda aici”, dar în același timp există riscuri că, de exemplu, rachetele rusești vor viza infrastructura ucraineană și, drept consecință, R. Moldova să rămână fără energie electrică.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"