VIDEO // Guvernul va compensa primii 500 de metri cubi de gaze pentru toți agenții ECONOMICI. Măsura costă un MILIARD de lei. Prim-ministra Gavrilița anunță și alte măsuri pentru a STOPA creșterea galopantă a prețurilor la produsele alimentare
Agenții economici din R. Moldova, la fel ca și consumatorii casnici, vor primi de la stat compensații pentru gazele consumate. Astfel, primii 500 de metri cubi de gaze, consumați de agenții economici racordați la „Moldovagaz”, vor fi compensați retroactiv, din 1 ianuarie curent, a declarat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, prim-ministra Natalia Gavrilița. Costul acestei măsuri va costa bugetul de stat în jur de un miliard de lei.
„Suntem conștienți de impactul creșterii tarifelor la gazele naturale asupra consumatorilor, în special asupra celor mai vulnerabili. După ce am anunțat un set de măsuri pentru suportul consumatorilor casnici, astăzi anunțăm susținerea agenților economici. Vom propune compensarea primelor 500 de metri cubi de gaze pentru toți agenții economici. Această măsură economică acoperă consumul integral al mai mult de jumătate din clienții „Moldovagaz”. Aceste compensații vor fi acordate și ele retroactiv, adică aplicate în factura din ianuarie. Este un program care va avea același mecanism ca și compensarea consumului pentru gospodăriile casnice, deci va fi compensare directă în factură”, a explicat premierul.
În același context, Natalia Gavrilița a subliniat că această decizie va fi luată mâine, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.
„Vom lucra în paralel asupra unui program țintit pentru susținerea industriilor de importanță socială, inclusiv producerea de pâine, lapte și alte produse alimentare, pentru a reduce impactul creșterii tarifului asupra prețurilor produselor de importanță socială. De asemenea, vom lucra la mecanisme de compensare pentru industriile care sunt disproporționat afectate”, a punctat Natalia Gavrilița.
Natalia Gavrilița a adăugat că aplicarea noilor tarife la gazele naturale din 1 ianuarie e o decizie perfect legală, luată pe platforma Comisiei Situații Excepționale, iar cei care contestă hotărârea în instanță nu fac nimic altceva decât să speculeze politic pe seama unui subiect atât de important cum este securitatea energetică.
„Îmi pare rău când politicienii, în mod cinic, folosesc această situație dificilă, când avem criza energetică, criza în domeniul sănătății și încearcă să obțină capital politic pe nevoile oamenilor. Această decizie a fost luată în cadrul CSE, intră în împuternicirile acordate de Parlament în această situație de urgență. Vă reamintesc, noi operăm în contextul juridic al unei situații de urgență care este menită să asigure că toți consumatorii au acces la gaze naturale și nu rămân fără încălzire în plină iarnă. Această decizie este pefect legală”, a conchis prim-ministra.
Regim preferențial pentru rezidenții Zonelor Economice Libere din R. Moldova până în 2034: Facilitățile la plata taxelor vamale, menținute până la 1 ianuarie 2029
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”