Guvernul de la Chișinău CONDAMNĂ ATROCITĂȚILE comise de armata lui Vladimir Putin în orașul Bucha, unde circa 300 de persoane au fost EXECUTATE și înhumate în gropi comune: „Cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere”
Guvernul de la Chișinău condamnă atrocitățile comise de armata Federației Ruse în orașul Bucha, Ucraina.
„Suntem profund îngroziți de imaginile civililor uciși în orașul Bucha, Ucraina. Republica Moldova condamnă cu fermitate masacrul asupra civililor, iar cei responsabili trebuie trași la răspundere.
Transmitem sincere condoleanțe familiilor victimelor și poporului ucrainean”, se arată într-o declarație a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Imaginile cumplite cu cadavre ale civililor uciși pe stradă de forțele ruse la Bucha, lângă Kiev, au șocat o lume întreagă.
Stoltenberg denunţă actele „oribile” şi „absolut inacceptabile” împotriva civililor
Crimele asupra civililor imputate armatei ruse la Bucha, în apropiere de Kiev, sunt „oribile”, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a vorbit espre "o brutalitate fără precedent în Europa în ultimele decenii".
„Este absolut inacceptabil ca civilii să fie luaţi drept ţinte şi ucişi. Acest lucru scoate în evidenţă importanţa de a pune capăt războiului", a spus el la CNN.
Întrebat despre plecarea trupelor ruse din regiunea Kiev, șeful NATO s-a arătat prudent: „Nu trebuie să fim foarte optimişti. Ne temem de o potenţială înmulţire a atacurilor, în special în sud şi în est”.
Kuleba: „Masacrul de la Bucha dovedește ura Rusiei față de ucraineni”
„Masacrul de la Bucha dovedește că ura Rusiei față de ucraineni este dincolo de tot ce a văzut Europa după al Doilea Război Mondial”, spune ministrul Afacerilor Externe, Dmytro Kuleba. „Singura cale de a opri aceasta este: ajutați Urcraina să îi dea afară pe ruși cât mai repede cu putință. Partenerii ne știu nevoile. Tancuri, avioane de luptă, sisteme de apărare anti-aeriană. Furnizați-le acum!”, a scris Kuleba pe Twitter alături de o imagine în care se văd mai multe persoane ucise.
Șeful Consiliului European: „Şocat de imaginile obsedante ale atrocităţilor comise de armata rusă”
„Şocat de imaginile obsedante ale atrocităţilor comise de armata rusă în regiunea eliberată a Kievului. UE ajută Ucraina şi organizaţiile guvernamentale să adune probele necesare pentru urmărirea în tribunalele internaţionale. Mai multe sancţiuni şi ajutoare din partea UE sunt pe drum", a scris preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pe contul său de Twitter, folosind hashtag-ul "#BuchaMassacre" după numele localităţii ucrainene.
Ursula von der Leyen: „Autorii crimelor de război vor da socoteală”
La rândul său, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că este nevoie urgentă de o anchetă independentă în cazul crimelor de război comise de trupele rusești, pe care le-a calificat drept ”orori de nedescris”. „Autorii crimelor de război vor da socoteală”, a mai spus președintele Comisiei Europene, într-un mesaj publicat pe Twitter.
Mihailo Podoliak: „Infern de secol XXI”
„Regiunea Kiev. Infern de secol XXI. Cadavrele bărbaţilor şi femeilor care au fost ucişi cu mâinile legate. Cele mai rele crime ale nazismului s-au întors în Europa. A fost o faptă deliberată a Rusiei", a scris la rândul său consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.
Primarul Kievului: „Genocid”
Şi primarul Kievului, Vitali Kliciko, a acuzat trupele ruse de genocid. „Ceea ce s-a întâmplat în Bucha şi în alte suburbii ale Kievului poate fi descris doar drept genocid", a declarat duminică Vitali Kliciko, pentru tabloidul german Bild, potrivit Agerpres.
Kliciko a afirmat că răspunderea pentru aceasta îi revine preşedintelui rus Vladimir Putin: „Acestea sunt crime de război crude de care Putin este responsabil. Civili ucişi, cu mâinile legate”.
„Pentru întreaga lume şi în special pentru Germania nu poate exista decât o consecinţă: Niciun cent nu trebuie să mai ajungă la Rusia, aceştia sunt bani însângeraţi folosiţi pentru măcelărirea oamenilor", a insistat el, pledând pentru un embargou imediat asupra petrolului şi gazului din Rusia.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți