DOC // Guvernul PERMITE scoaterea a circa 21 de mii de tone de grâu alimentar din REZERVA de stat. Grâul va fi propus inițial producătorilor de panificație, iar după 10 mai poate fi vândut peste hotarele R. Moldova


Guvernul a aprobat astăzi, de principiu, o hotărâre cu privire la eliberarea din rezerva de stat a circa 21 de mii de tone de grâu alimentar. Agenția Rezerve Materiale susține că această cantitate va fi eliberată în vederea „împrospătării rezervei de stat”, mai ales că anul acesta va fi o roadă bună de grâu.
„Se autorizează Agenția Rezerve Materiale să elibereze din rezervele de stat, în vederea împrospătării, 20787,062 de tone de grâu alimentar agenților economici, în bază de contract”, a menționat ministrul de Interne, Pavel Voicu, în cadrul ședinței de Guvern.
Potrivit lui ministrului, în gestiunea căruia este Agenția Rezerve Materiale, până la data de 10 mai 2021 grâul alimentar din rezervele de stat va fi eliberat agenților economici producători de pâine, panificație, morărit și celor din sectorul zootehnic.
„După data de 10 mai 2021, în cazul lipsei solicitărilor agenților economici prevăzuți la pct.2, la procedura de împrospătare pot participa agenții economici din categoria depozitarilor responsabili sau din alte categorii”, a adăugat Voicu.
Până a pune la vot această hotărâre, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, l-a întrebat pe ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, dacă prin această decizie nu va fi pusă în pericol securitatea alimentară a R. Moldova.
„R. Moldova este asigurată cu grâu alimentar și furajer până la următoarea roadă. Peste două luni deja va începe colectarea roadei din 2021. Acum prețul la grâu este în jur de 4 lei, dar dacă nu vom împrospăta rezervele, atunci prețul se va reduce semnificativ. Statul va avea de pierdut. Toată această discuție a pornit din cauza unor politicieni, care vor să atragă agricultura în politică”, a spus Perju.
Ministrul de Interne, Pavel Voicu, a confirmat declarațiile lui Perju: „Acest grâu nu trebuie să se piardă, adică să fie vândut mai târziu ca grâu furajer. Există riscul ca după 10 mai grâul să fie vândut cu 900 de lei mai puțin per tonă”.
Ciocoi a atras atenția că grâul din rezervele de stat trebuie să fie orientat, în primul rând, către producătorii interni, astfel ca să nu fie admisă o creștere a prețurilor la produsele de panificație.
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a venit cu propunerea ca hotărârea să fie aprobată de principiu, până va fi notificat Consiliul Concurenței.
„Doar după asta hotărârea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că acest grâu din rezerva de stat nu este stocat de cineva, pentru ca ulterior, după 10 mai, să fie vândut la export”, a conchis Nagacevschi.













































































