Guvernarea ANULEAZĂ regimul „duty-free” în R. Moldova: „Doar în primele șase luni ale anului au beneficiat de scutiri fiscale de peste un MILIARD de lei”. Ce se va întâmpla cu magazinele din AEROPORT și de la ieșirea din R. Moldova
Președintele Comisiei economie, buget și finanțe din Parlamentul R. Moldova, Dumitru Alaiba, propune anularea regimului „duty-free” în R. Moldova, cu scopul de a promova principiul echității fiscale. Totodată, această decizie ar duce la creșterea veniturilor la bugetul de stat cu cel puțin două miliarde de lei anual.
„Considerăm că toți trebuie să achite impozitele, pentru ca acest stat să-i poată ajuta pe cei mai vulnerabili. Doar în primele șase luni ale anului 2022, regimul „duty-free” a beneficiat de scutiri fiscale (taxe vamale, accize, TVA) în sumă de peste un miliard de lei. Adică, cel puțin două miliarde anual. În anii de dinaintea pandemiei, această cifră creștea și sub patru miliarde anual. Nici un alt regim nu beneficiază de asemenea facilități. Aceste privilegii fiscale nu sunt deloc echitabile”, a declarat astăzi Alaiba, în cadrul unui briefing de presă la Parlament.
Potrivit lui, este important ca statul să asigure o echitate fiscală, cu condiții egale tuturor: „Premisa care stă la baza regimului „duty-free” este că simplul act de trecere a unei frontiere internaționale ar trebui să scutească călătorii de unele taxe. Considerăm că această premisă este una greșită și rezultă într-un tratament inechitabil, în care o categorie de persoane, cei care călătoresc, este efectiv scutită de taxe. Cu toate acestea, nici măcar prețurile nu sunt vizibil mai joase. Din punctul de vedere al antreprenorilor este, de asemenea, o inechitate și o concurență neloială”.
La nivel mondial, regimul „duty free” reprezintă o cifră de afaceri de aproximativ 90 de miliarde de euro - toate cu scutiri fiscale.
„Tot mai multe state introduc diferite limitări. Uniunea Europeană a abolit regimul „duty-free” în interiorul UE încă în 1999. Acesta rămâne în aeroporturi doar la ieșirea din UE, nu și la călătoriile în interiorul UE. În condițiile în care marea majoritate a zborurilor din Chișinău sunt spre UE, propunem eliminarea acestui regim”, a adăugat Alaiba.
În opinia deputatului, regimul „duty-free” a fost în trecut o sursă majoră de contrabandă cu țigări și alcool. „Guvernările precedente, în special în perioada 2016 - 2019, s-au ocupat cu extinderea permanentă a acestui regim. Au permis instalarea „duty-free” la posturile interne la intrare în regiunea transnistreană, au permis instalarea magazinelor „duty-free” la intrare în republică, chiar au avut intenția să instaleze benzinării în regim „duty free”. Nici Guvernul lui Dodon nu a fost mai breaz. În plină pandemie, în martie 2020, ei introduceau o facilitate pentru „duty-free”. Noi, spre deosebire de ei, am avut totdeauna obiectivul să eliminăm aceste scheme și privilegii”, a punctat parlamentarul.
Proiectul de lege privind anularea regimului „duty-free” urmează să fie votat în această toamnă de către Parlament.
„După intrarea în vigoare, regimul „duty free” nu va exista în R. Moldova decât până la expirarea actualelor licențe. Misiunea statului este să asigure un tratament cât mai echitabil și condiții egale tuturor agenților economici, acest proiect de lege propune anularea regimului „duty-free” pe întreg teritoriul R. Moldova, lucru care va asigura și venituri suplimentare la buget într-o perioadă cu provocări economice. De la eliminarea acestui regim nu vor dispărea magazinele din zona de aeroport, de exemplu. Acestea vor putea fi amplasate în continuare, însă vor trebui să achite toate taxele așa cum o fac alte puncte comerciale de pe teritoriul R. Moldova”, a conchis Dumitru Alaiba.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România