Grosu, despre venirea lui Kozak la Chișinău. „Vizita va fi foarte SCURTĂ și e bine că are loc. Nu există vreo țară în lume căreia îi place ca pe teritoriul ei să existe TRUPE ale altui stat. Va trebui să discutăm și subiectul acesta”
Autoritățile R. Moldova vor să aibă relații bune cu Federația Rusă, însă asta nu înseamnă că nu vor fi solicitări de retragere ale trupelor rusești din stânga Nistrului, dar și privind distrugerea armamentului din depozitele de la Cobasna, a anunțat astăzi spicherul Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni de la postul public de radio.
Președintele Parlamentului a menționat că șeful adjunct al administrației Președinției Federației Ruse, Dmitri Kozak, va avea o vizită foarte scurtă astăzi la Chișinău și că dânsul nu are programată o întâlnire cu trimisul lui Vladimir Putin.
Citește și: Maia Sandu explică de ce se va întâlni cu trimisul lui Putin la Chișinău
„Vizita este foarte scurtă și de aceea eu nu o să am o întrevedere cu domnul Dmitri Kozak. Dar e bine că această vizită are loc, pentru că sunt subiecte de discutat de pe agenda bilaterală. Cumva, până acum, dialogul cu parlamentarii din Federația Rusă era cumva monopolizat de PSRM. Eu consider că nu a fost bine, pentru că dincolo de pozițiile diferite dintre noi și colegii din Federația Rusă pe anumite subiecte, și e firesc să fie așa, trebuie să existe dialog. Opinia noastră, poziția noastră trebuie să ajungă din prima sursă. Pentru aceasta e nevoie dialog pe linie parlamentară”, a declarat Igor Grosu.
Oficialul a subliniat că trebuie intensificat dialogul cu partea rusă, inclusiv pe subiecte ce țin de problema transnistreană.
„Colegul meu Vladimir Bolea va fi președintele Comisiei pentru relațiile cu CSI. Vom avea grijă că nu doar reprezentanții PSRM, care știm noi cum distorsionează și manipulează informația… Noi vrem să discutăm și să explicăm poziția noastră cu parlamentarii și senatorii ruși. Trebuie să trecem în revistă problemele pe care le avem. Sunt foarte mulți cetățeni de-ai noștri care muncesc în Rusia și trebuie să discutăm despre garanțiile lor sociale. Trebuie să discutăm despre deblocarea exporturilor mărfurilor noastre pe piața rusească, asigurarea R. Moldova cu resurse energetice, avem problema transnistreană…”, a explicat Igor Grosu.
Sursa citată a dat asigurări că nu va fi trecută cu vederea nici chestiunea ce ține de retragerea trupelor și armamentului rusesc din Transnistria.
„Nu cred că există vreo țară în lumea asta căreia îi place ca pe teritoriul ei să existe trupe ale altei țări. Va trebui să discutăm și subiectul acesta. Așa cum Federația Rusă a transmis câteva semnale… sunt discuții și despre gestionarea, evacuarea sau utilizarea/distrugerea munițiilor de la Cobasna. Sunt subiecte pe care trebuie să le discutăm nu doar prin postări pe rețele de socializare. La masa de dialog se găsesc soluții. Putem merge și noi acolo sau să-i invităm la noi – mă refer la deputați”, a conchis președintele Parlamentului.
De menționat că Dmitri Kozak vine astăzi la Chișinău, unde va avea o întrevedere cu președintele Maia Sandu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, și cu vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski.
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți
Regim preferențial pentru rezidenții Zonelor Economice Libere din R. Moldova până în 2034: Facilitățile la plata taxelor vamale, menținute până la 1 ianuarie 2029
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”