Gazul de ZECE lei promis de Șor în Găgăuzia, Taraclia sau Orhei „nu a fost, nu este și nici nu va fi”. Parlicov: „Ce, Putin nu poate să-i livreze direct lui Șor? Livrează gaz, omule, la prețul de zece lei. Cine te încurcă?”
Gaz la preț de zece lei pentru UTA Găgăuzia, dar și raioanele Taraclia și Orhei, așa cum a promis Ilan Șor înainte de alegerile locale generale, nu a fost, nu este și nici nu va fi, a declarat astăzi ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei conferințe de presă. Autoritățile au așteptat până la 10 noiembrie ca Șor, prin intermediul companiei „Nordgaz Furnizare”, să facă demersurile necesare pentru ca cetățenii din aceste raioane, dar și instituțiile publice de acolo să beneficieze de acest tarif, însă nimic nu s-a întâmplat.
Parlicov a început conferința de presă cu un banc adaptat situației, care amintește de miliardul furat din sistemul bancar al R. Moldova.
„Ați auzit, Moișa a câștigat la loterie un milion. În primul rând, nu Moișa, dar Ilan. În al doilea rând, nu un milion, dar un miliard. În al treilea rând, nu la loterie, dar la bancă și în patrulea rând - nu a câștigat, dar l-a furat. Asta e esența la tot ce se întâmplă în ultimele săptămâni. Eu am parafrazat un pic bancul. Cred că toată lumea a înțeles că ei nu au de gând să livreze și nu au capacitate să livreze de la 1 decembrie gaz nimănui. Până acum, nicio cerere de schimbare a furnizorului, care presupune un pas obligatoriu necesar pentru a începe furnizarea de faze, nu s-a făcut. Tot ce se lansează sunt doar zvonuri, iar gaz cum nu a fost așa și nu va fi. În ajun de alegeri, ei au început toată această zarvă cu gazul. Știam că nu a rămas mult, până pe 10 noiembrie este termenul (să facă demersurile necesare n.r.) și am zis să așteptăm. Pe 10 noiembrie, în loc să vină cu contracte, ei au venit cu conferințe de presă. Vineri vor veni cu altă conferință. Contractele nici acum nu sunt”, a declarat Parlicov.
Totodată, ministrul Energiei a menționat că piața liberă nu înseamnă „junglă”: „Pe piața gazelor există instituții, care veghează ca aceste reguli să fie respectate. Aceste instituții trebuie să-și facă treaba. Dacă îți asumi să livrezi, atunci trebuie să o faci către toți consumatorii. Nu mă deranjează că ei nu livrează gaze, dar mă deranjează că mint oamenii. Cert este că gaz cum nu a fost, așa și nu este și nici nu va fi”.
Ministrul s-a referit și la bâlbele pe această temă, potrivit cărora „pe de o parte ni se spune că Ilan Șor s-a înțeles cu Federația Rusă, cu Putin, ca să fie gazul ieftin”, iar „pe de altă parte ni se spune că gazul nu este rusesc, că este procurat de pe piața internațională”.
„Dacă spun că acea companie turcească stochează gazul, atunci de ce aveți nevoie un contract de păstrare a gazului cu o companie din Ucraina? Inițial spuneau că prețul gazului va fi de zece lei cu tot cu TVA, iar acum afirmă că va fi livrat cu 11 lei și fără TVA. Inițial au spus că va fi livrat la toți consumatorii, acum deja doar la instituții publice. Eu vreau să le spun că la instituțiile publice procedura e și mai complicată. Sunt necesare achiziții publice, procedural ei nu reușesc nici până la 1 ianuarie să livreze gaz la instituțiile publice. Dacă ei nu reușesc până la 1 ianuarie, înseamnă că tot anul 2024 nu vor putea livra. Și cum ei au spus că urmează consumatorii casnici după instituții publice, înseamnă că cel mai probabil prin 2026 oamenii ar urma să primească gaz. Asta e realitatea, acestea sunt procedurile. Nu poate fiecare om, care a auzit că Șor s-a înțeles cu Putin, să vină și să înceapă a livra gaz. Știri ei pot livra, dar gaz nu.
Ei spun că au contracte cu o firmă turcească, cu o firmă din Germania… Pentru ce îi trebuie lui Putin companie turcească, din Germania? Ce, nu poate Putin să-i livreze direct lui Șor? Uite o companie turcească a cumpărat gaz ieftin în luna iunie și l-a ținut până acum, când prețurile au crescut, pentru ca să-l vândă ieftin în Taraclia. Vă închipuiți așa companie și așa business turcesc?”, a ironizat Victor Parlicov.
Ministrul a dezvăluit ce ar fi urmărit Șor cu acest plan: „El vrea ca noi să intervenim, să interzicem, să blocăm și el să spună: iată, eu am vrut să livrez gaz la prețul de zece lei, dar guvernul acesta antipopular ne-a oprit. Poftim, omule, livrează. Eu asta vreau să înțeleagă toată lumea: incapacitatea lor de a livra”.
Citește și: „Moldovagaz” acuză compania „Nordgaz Furnizare”, care a promis găgăuzilor gaz la prețul de 10 lei, de „manipulare a pieței de gaze naturale”
Pe finalul intervenției sale, Parlicov a făcut trimitere la un banc povestit chiar de Vladimir Putin.
„Când am auzit de toată această zarvă, mi-am mai amintit de un banc, pe care l-a spus chiar Putin. Eu o să-l spun în rusă. Vine un spion străin la Liubeanka (sediul FSB-ului rusesc n.r.) ca să se predea.
-Bună ziua, sunt spion străin și vreau să mă predau.
-Dar ce cetățenie aveți?
-Sunt american.
-Dacă sunteți american, atunci mergeți în cabinetul 20.
Se duce americanul în biroul 20 și spune că vrea să se predea.
-Dar armă aveți?
-Da, am armă.
- Atunci mergeți în biroul 12.
Se duce acolo și se prezintă că e spion american, că are o armă și vrea să se predea.
-Dar dispozitive de comunicare, interceptare aveți?
-Da, am.
-Atunci trebuie să mergeți în cabinetul 18.
Și tot așa a fost purtat prin toate cabinetele. În cele din urmă, omul spune că e spion american, care are armă și dispozitive de comunicare asupra sa și că vrea să se predea.
-Dar aveți vreo misiune?
- Sigur că am.
- Atunci nu ne încurcați, mergeți și lucrați.
Asta spun și eu. Lucrați, oameni buni. Ei nu doreau decât să bulverseze societatea și să provoace autoritățile să-i blocheze, să-i obstrucționeze. Noi suntem de acord să aducă gaz cu zece lei pentru instituțiile de stat, deoarece acest lucru ar micșora cheltuielile din buget”, a conchis Victor Parlicov.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski