Premierul Gavrilița atenționează că fiecare megawatt în plus consumat în orele de vârf „ne va arde la BUZUNAR” și nu exclude că vor urma DECONECTĂRI: „Faptul că acum suntem OK nu înseamnă că această situație se va prelungi toată iarna”
Prețul energiei electrice ne va „arde la buzunar”, a declarat astăzi, în cadrul ședinței Guvernului, prim-ministra Natalia Gavrilița. Potrivit prim-ministrei, „Energocom” procură energie electrică, în special pentru orele de vârf, în baza unor contracte de urgență, fără a cunoaște prețul de achiziție.
Faptul că armata Federației Ruse a distrus în proporție de 40 la sută infrastructura energetică a Ucrainei afectează direct R. Moldova, iar situația ar putea să se înrăutățească și mai mult.
„Războiul este foarte aproape de noi, iar 40 la sută din infrastructura energetică a Ucrainei a fost afectată de atacurile cu rachete. Din cauza aceasta, se materializează cele mai sumbre scenarii și pentru noi pe piața energetică. Noi de ieri nu mai avem contract de livrare a energiei electrice cu cei de la centrala de la Cuciurgan. Totodată, primim cu 50 la sută mai puține gaze naturale de la „Gazprom”. Guvernul întreprinde anumite măsuri, inclusiv procurarea de gaze pentru stocuri. E vorba de cantități mici, dar care ne permit să avem un pic de răgaz pentru a identifica soluții mai durabile.
Dar în ceea ce privește electricitatea, avem un deficit de 20 - 30 la sută. Astfel, fiecare megawatt în plus utilizat ne arde la buzunare. Eu vreau ca toată lumea să înțeleagă că, atunci când avem deficit, procurăm energie electrică în baza unor contracte de urgență și aflăm mai târziu prețul. Vom ști abia la finele lunii cât ne costă cu adevărat achizițiile și atunci vom putea decide dacă ne putem permite să cumpărăm energie în baza unor asemenea contracte sau trebuie să facem deconectări. Faptul că astăzi suntem ok nu înseamnă că această situație se va prelungi toată iarna”, a precizat Natalia Gavrilița.
Prim-ministra nu-și explică cum unii politicieni jubilează pe seama acestor probleme.
„Am văzut că sunt anumite persoane, forțe politice, care încearcă să trateze acest subiect foarte trivial, de parcă poate fi un subiect pe baza căruia se poate face politică. Nu este așa. Este o adevărată problemă pentru oameni, o problemă care îi bate direct la buzunar. Ne aflăm într-o situație în care s-ar putea să nu ne putem permite să achiziționăm energie la aceste prețuri. Îndemnul meu e să economisim”.
La rândul său, vicepremierul Andrei Spînu a precizat că astăzi se atestă un deficit de 14%, iar mâine, 3 noiembrie, situația va rămâne la fel de complicată.
„Mai târziu voi publica prețul de achiziție pentru fiecare oră. Vă veți convinge cât este de important să economisim în orele de vârf”, a conchis Spînu.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Gazprom” furnizează minciuni în loc de gaz
Moldovenii care muncesc în Franța ar putea beneficia de pensii și alte prestații sociale: Negocieri între autoritățile de la Chișinău și Paris
Polița „Cartea Verde” se ieftinește, dar prețurile vor fi diferite la companiile de asigurări