Gavrilița, detalii în PREMIERĂ despre CAPCANA întinsă de ruși și prețul cerut de „Gazprom”. Rușii vor să scoată din moldoveni un preț mai MARE decât cel pe care l-am putea obține din surse alternative
Federația Rusă și „Gazprom” ar fi promis că vor semna un nou contract de furnizare a gazelor cu R. Moldova, în condițiile vechii înțelegeri, însă pe ultima sută de metri rușii au schimbat macazul și au solicitat autorităților de la Chișinău să plătească prețul de piață.
Anume în așa fel s-a ajuns ca R. Moldova să plătească 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze, a declarat în această seară prim-ministrul Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „Bună seara”, moderată de Mircea Surdu la postul public de televiziune.
Potrivit Nataliei Gavrilița, discuțiile cu „Gazprom” au început în vară și totul decurgea normal, până s-a ajuns pe 30 septembrie, când expira vechiul contract de furnizare a gazelor.
„Noi încercăm să abordăm aceste negocieri în mod pragmatic. Trebuie să fie clar pentru cetățeni că, la finele lunii septembrie, când deja expira vechiul contract, am fost puși în situația să acceptăm schimbarea condițiilor contractului. Acest contract a fost adus la prețul de piață de partea rusă. La momentul actual plătim prețul de piață – 790 de dolari pentru mia de metri cubi. Noi deja plătim prețul de piață la gaze și nu ni se oferă, deocamdată, un alt preț decât prețul de piață”, a dezvăluit Natalia Gavrilița.
Mai mult, rușii ar cere chiar un preț mai mare decât cel pe care l-ar obține Chișinăul din surse alternative.
„Prețul solicitat este tot atât de înalt sau chiar mai înalt decât anumite alternative pe care le-am identificat în ultimele săptămâni. De aceea, noi continuăm să negociem, dar, în același timp, trebuie să fim pregătiți să avem alternative și să ne asigurăm că putem discuta rațional și calm cu toți partenerii”.
Întrebată ce vor rușii de la R. Moldova pentru a oferi o anumită reducere, Natalia Gavrilița a lăsat să se înțeleagă că solicitările sunt de natură politică.
„Pentru că încă suntem în procesul de negocieri, am decis să nu oferim prea multe detalii, pentru ca să nu fie influențat procesul de negocieri. Este important de știut că insistăm să fie menținută discuția și negocierile pe dimensiunea economică. Evident că ne cer ceva”, a adăugat prim-ministra.
Sursa citată a mai adăugat că Transnistria va trebui să plătească pentru gazele consumate, în caz că acestea nu vor mai veni prin intermediul „Moldovagaz” și „Gazprom”.
„În Europa este o piață liberalizată și foarte multe întreprinderi europene stochează gazele în Ucraina. Chiar dacă cumpărăm, de exemplu, de la o companie din Europa, putem accesa gazele naturale din Ucraina. Aici apare problema plății pentru utilizarea gazelor. Dacă R. Moldova e pusă în situația să plătească imediat aceste volume, atunci și autoritățile din stânga Nistrului trebuie să participe la plata cantităților utilizate. Cu Vadim Krasnoselski am discutat care sunt riscurile. Dânsul m-a informat despre activitatea Centralei de la Cuciurgan, care ne furnizează energie electrică. M-a asigurat că va fi respectat contractul de furnizare a energiei electrice. I-am spus că suntem în căutarea unor alternative și am convenit să păstrăm legătură în ceea ce privește asigurarea cetățenilor de pe ambele maluri cu gaze naturale”.
Sursa citată a subliniat că Chișinăul nici nu acceptă să discute cu Rusia despre datoria istorică de circa 8 miliarde de dolari acumulată de Transnistria.
„Este o datorie foarte mare pe care noi nu o recunoaștem și nu credem că trebuie să fie parte a negocierilor privind noul contract de furnizare a gazelor. Trebuie să fie o discuție separată”, a conchis premierul.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți