Fostul ministru Nicu Popescu acceptă PROVOCAREA lansată de premierul Ion Chicu: „Chiar dacă nu am primit nicio invitație personală de la nimeni…”
Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, acceptă provocarea lansată de premierul Ion Chicu - ca foștii conducători de ministere să participe la colegiile instituțiilor pe care le-au condus și să vină cu sugestii pentru îmbunătățirea lucrurilor.
Popescu spune că nu a fost invitat la Colegiul MAEIE, care va avea loc mâine, însă are unele întrebări și sugestii pentru succesorul său.
„Chiar dacă nu am primit nicio invitație personală de la nimeni (și oricum, din păcate, nu pot fi prezent la această ședință a Colegiului), în spiritul mesajului domnului prim-ministru Chicu, cred că într-adevăr este în interesul nostru, al tuturor, să avem o discuție transparentă referitoare la politica externă a R. Moldova și la prioritățile acestei politici. În acest sens vreau să sugerez mai multe întrebări pentru următoarea reuniune a Colegiului și consider că ar fi util ca opinia publică să primească răspunsuri la toate aceste subiecte”, a menționat Popescu într-o postare pe Facebook.
CITIȚI și După declarațiile ministrului Ciocoi care au iscat un adevărat SCANDAL în R. Moldova, președintele Dodon și premierul Chicu merg împreună la MAEIE
Astfel, fostul ministru de Externe a formulat șase întrebări, care ar vrea să fie puse în discuție la Colegiul MAEIE de mâine, la care va participa premierul Ion Chicu, dar și președintele Igor Dodon:
„Întrebarea nr. 1: în afară de solicitări de întrevederi, ce face concret R. Moldova pentru a normaliza relația cu România?
În opinia actualei guvernări, care sunt cauzele acestei „ere glaciale” prin care trecem în relațiile cu cel mai important partener al țării noastre? Ce se face în acest moment pentru ca relația noastră cu România să aducă beneficii concrete cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv prin redeschiderea subiectului roamingului, construcției comune de poduri sau al livrărilor de gaz din România?
Întrebarea nr. 2: ce se întâmplă în acest moment în relațiile R. Moldova cu Ucraina?
Ucraina așteaptă niște răspunsuri de la R. Moldova pe subiectul hidrocentralei de la Novodnistrovsk, timp în care există și riscul ca debitul de apă al R. Moldova să poată fi afectat de unele (ne)înțelegeri cu vecinii noștri. Întrebarea mea este la ce etapă se află dialogul cu Ucraina pe subiectul centralei de la Novodnistrovsk, pe subiectul intenției ucrainenilor de a construi noi hidrocentrale pe râul Nistru și în ce măsură Uniunea Europeană este conectată și co participă la discuțiile respective dintre R. Moldova și Ucraina?
Setul nr. 3 de întrebări ține de angajamentele R. Moldova față de Uniunea Europeană.
De la 1 ianuarie 2020, R. Moldova se află în stare de nerespectare a angajamentelor față de UE, dar și a legislației naționale privind liberalizarea pieței energetice. Modul de funcționare a „Moldova Gaz” nu corespunde Pachetului Energetic III și nu corespunde nici legislației naționale. Întrebarea mea este la ce etapă se află implementarea Pachetului III, când și cum intenționează actualul nostru guvern să respecte legislația noastră în materie de liberalizare a pieței energetice, lucru care este un angajament-cheie al relației noastre cu UE? Când va crea guvernul condițiile necesare pentru ca noi companii energetice să poată veni în Moldova?
Setul nr. 4 de întrebări ține de relația noastră cu Federația Rusă.
Ce face R. Moldova pentru a reveni la un regim comercial care ar corespunde Zonei de Liber Schimb în relația cu Federația Rusă? Pe hârtie, R. Moldova participă la Zona de Liber Schimb CSI. În realitate, după cum se știe, Rusia a suspendat acțiunea acestui acord în relațiile comerciale cu Moldova. Când speră guvernul să revină plenar la Zona de Liber Schimb în relația cu Federația Rusă, dar nu pentru o mână de companii, ci pentru toate produsele și toți producătorii care cad sub incidența acordului de Liber Schimb CSI?
Întrebarea cu nr. 5 se referă la Cobasna.
În ultimele săptămâni am auzit despre apariția unui studiu de fezabilitate, lucru care nu s-a discutat în toamnă cu Federația Rusă. Din perspectiva guvernului, credeți că aceasta este o tărăgănare a distrugerii munițiilor de la Cobasna de către Federația Rusă? În același timp, în ce măsură guvernul continuă să solicite monitorizarea și participarea OSCE și a mediatorilor internaționali - UE, SUA și Ucraina în procesul de distrugere a munițiilor de la Cobasna? Domnul prim-ministru Chicu a ridicat acest subiect în timpul celor două întrevederi avute cu omologii săi din Rusia, domnii Medvedev și Mișustin? Ce răspunsuri a primit?
Setul 6. Totuși ce face diplomația moldovenească în plan internațional în privința intențiilor declarate ale președintelui Dodon de a obține recunoașterea internațională a neutralității Moldovei?
Prin ce formă se dorește recunoașterea acestei neutralități? Cu cine dintre partenerii internaționali ai Moldovei a fost discutat acest subiect? Este totuși vorba de neutralitate sau nealiniere? Despre ce fel de forme de neutralitate sau nealiniere este vorba? Ce efecte ar avea această inițiativă asupra cooperării dintre Ministerul Apărării al Moldovei cu colegii lor din SUA, România și alte state UE? Ce efecte are această inițiativă asupra cooperării Moldovei în materie de politică externă cu UE și statele UE, așa cum stipulează Acordul de Asociere?”.
Președintele Parlamentului de la Chișinău, apel la adresa românilor din R. Moldova în privința candidatului pe care să-l aleagă în turul doi: „Trebuie să protejăm România și R. Moldova de extremiști și politicieni cu simpatii neo-fasciste”
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC
Nicolae Ciucă a DEMISIONAT din fruntea PNL: „Noua conducere a PNL nu va fi singură, deoarece are alături o oștire minunată formată din primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni”