VIDEO // Fostul director al SIS, Vasile Botnari, singurul ÎNVINUIT în dosarul privind expulzarea profesorilor turci din R. Moldova: Ar putea fi obligat să plătească statului suma achitată victimelor, în baza deciziei CtEDO
Dosarul privind expulzarea ilegală a celor șapte profesori turci de la liceele „Orizont” din R. Moldova și punerea acestora la dispoziția regimului Erdogan, în septembrie 2018, a fost trimis în judecată, iar unicul învinuit este fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, un apropiat al lui Vlad Plahotniuc.
Procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că Botnari a colaborat cu ancheta, și-a recunoscut vina și riscă până la șase ani de închisoare pentru abuz în serviciu, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la cinci la zece ani.
De asemenea, Vasile Botnari ar putea fi obligat să plătească din buzunarul propriu 125 de mii de euro în bugetul de stat, suma pe care R. Moldova a fost obligată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) s-o achite familiilor profesorilor condamnați la ani grei de pușcărie în Turcia.
Potrivit lui Stoianoglo, ancheta a stabilit că profesorii turci au fost îndepărtați de pe teritoriul R. Moldova în lipsa unei solicitări a Biroului de Migrație și Azil (BMA), deși aceasta este unica instituție care putea decide în asemenea cazuri.
Astfel, adjuncții de la SIS și șefa BMA, Olga Poalelungi, au fost scoși de sub urmărire penală. În cazul responsabililor de la SIS, aceștia ar fi îndeplinit ordinele șefului lor, necunoscând că erau ilegale, spun procurorii.
„În cursul urmăririi penale, procurorii au stabilit însă că procedura de îndepărtare a celor șapte profesori turci a fost executată în mod arbitrar de către SIS, conducerea BMA nefiind informată despre modul de îndepărtare a acestora. Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare și cele precedate, în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care BMA este unica instituție competentă a organiza și efectua activitățile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul țării a străinilor. Astfel, toată operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către învinuit, care deținea la acel moment funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, iar adjuncții i-au executat ordinile și dispozițiile, fără a ști că acestea sunt ilegale, primind asigurări că totul decurge într-un cadru perfect legal. În aceste condiții, prin ordonanța procurorului de acum două săptămâni, foștii vicedirectori ai SIS, dar și directoarea BMA au fost scoși de sub urmărire penală, iar ex-directorul SIS, pus sub învinuire, iar ieri - deferit justiției”, a spus Stoianoglo.
Șeful Procuraturii Generale a afirmat că ancheta nu a stabilit că inculpatul ar fi acționat la ordinul lui Vlad Plahotniuc sau Igor Dodon.
„El crede că acțiunile sale au fost conform legislației. Procurorii cred că au fost contrare legislației. (...) Ancheta nu a stabilit nicio legătură nici cu Dodon, nici cu alte persoane. Fostul director al SIS și-a luat responsabilitatea asupra sa”, a mai spus Stoianoglo.
La final, procurorul general, care este de etnie găgăuză, a adresat un mesaj în limba turcă profesorilor expulzați și familiilor acestora, exprimându-și regretul că statul R. Moldova nu le-a apărat drepturile fundamentale, dar și speranța că acest caz „va fi o lecție pentru toți”.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani