Foștii JUDECĂTORI ai Curții Constituționale vor fi audiați în privința „tentativei de PUCI anticonstituțional” întreprinsă de PD. Este prima ședință a Comisiei după destrămarea coaliției „ACUM” - PSRM
Foștii judecători ai Curții Constituționale, care în luna iunie curent au emis mai multe hotărâri controversate, inclusiv cea cu privire la dizolvarea actualului Parlament, vor fi audiați de „Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale”. Este prima ședință a Comisiei de anchetă după destrămarea coaliției „ACUM” – PSRM.
Potrivit președintelui Comisiei, Mihai Popșoi, audierea celor șase judecători va avea loc la 5 decembrie curent, începând cu ora 12.00.
Astfel, în fața Comisiei urmează să se prezinte fostul președinte al Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, dar și judecătorii Raisa Apolschi, Corneliu Gurin, Artur Reșetnicov, Veaceslav Zaporojan și Aurel Băieșu.
Anterior și alți factori de decizie au fost audiați de Comisia de anchetă, încluisiv deputații Vladimir Cebotari, Serghei Sârbu și Igor Vremea. De asemenea, în fața Comisiei s-au prezentat ex-secretarul general de stat al Ministerului Afacerilor de Interne, Simion Carp, ex-șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, șeful Biroului de Curieri Speciali, Valeriu Cemîrtan, președintele Asociației Procurorilor R. Moldova, Alexandru Cladco, fostul procuror general, Eduard Harunjen, directorul ÎP „Moldpres”, Andrei Volentir, directorul TV, Compania „Teleradio Moldova”, Ecaterina Stratan, dar și ex-prim adjunctul Inspectoratului General de Carabinieri, Mihail Ciubaciuc.
Procuratura Generală a pornit la 5 august o cauză penală pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie curent de către fosta guvernare a R. Moldova, în baza unei ordonanţe a procurorului general interimar, Dumitru Robu. Robu a anulat atunci ordonanţa de refuz în pornirea urmăririi penale, emisă de fostul procuror genaral interimar, Igor Popa, la 23 iulie curent, prin constatarea „erorilor de fapt şi de drept” la emiterea acesteia.
Ulterior, la mijlocul lunii august curent, deputații PD au depus un denunț la Procuratura Generală, cu solicitarea de a porni o urmărire penală pe faptul „uzurpării puterii de stat” de către guvernarea ACUM-PSRM. După două săptămâni, Procuratura Generală a respins denunțul democraților.
Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale a fost constituită pe 18 iunie curent.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni