Fosta JUDECĂTOARE și membră a CSM, Tatiana Răducan, vizată într-un dosar PENAL privind coruperea activă. Ce au mai depistat procurorii în telefonul mobil prin intermediul căruia avocatul Colenco discuta cu Platon
Procuratura Anticorupție a inițiat ieri, 12 iunie, o cauză penală pentru investigarea unei presupuse acțiuni ilegale de corupere activă, în care este vizată fosta judecătoare și membră a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Tatiana Răducanu. Acest lucru s-a întâmplat după ce procurorii au examinat informațiile obținute dintr-un telefon mobil, prin intermediul căruia avocatul Aureliu Colenco s-ar fi lăudat controversatului Veaceslav Platon că Tatiana Răducanu „este omul lor 100%” și e „gata să lucreze”.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, investigațiile în cadrul procesului penal au relevat o bănuială rezonabilă că, în perioada anilor 2013 – 2014, persoane fizice, acționând în interesul unui grup criminal organizat, au încercat să atragă persoane cu funcții de demnitate publică, inclusiv judecători din cadrul CSM, Curții Supreme de Justiție și Curții Constituționale, în activități ilegale, cu scopul de a favoriza interesele grupului criminal în detrimentul unei justiții corecte.
„Pentru a-i determina pe acești oficiali să acționeze sau să nu acționeze în exercitarea funcțiilor lor, au fost promise, oferite și date sume de cel puțin 3 000 de dolari SUA, direct sau prin intermediari”, se arată într-un comunicat de presă al instituției conduse de Veronica Dragalin.
Citește și: Tatiana Răducanu, PRIMELE explicați despre acuzațiile privind legătuirile cu Platon
Sursa citată subliniază că această cauză penală a fost pornită pe fapt, iar în prezent nicio persoană nu are un statut procesual.
„Se vor efectua acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei, în vederea adoptării unei hotărâri în condițiile legii, despre care publicul va fi informat”, anunță Procuratura Anticorupție.
Amintim că șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a expediat, pe 14 mai curent, mai multor instituții publice, dar și candidaților care nu au promovat evaluarea externă pentru numirea în funcțiile de judecători, o scrisoare în care informa despre demararea, pe 30 aprilie curent, a unui proces penal privind o eventuală relație dintre membra comisiilor de evaluare a judecătorilor și procurorilor, Tatiana Răducanu, cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor, prin intermediul lui Aureliu Colenco, în prezent avocatul lui Șor.
Drept urmare, Tatiana Răducanu și-a dat demisia din cele două comisii, Parlamentul i-a aprobat-o. Tatiana Răducanu a afirmat că informațiile din scrisoarea semnată de Veronica Dragalin sunt „false” și că ar servi grupărilor criminale care au interesul să blocheze procesul de evaluare a judecătorilor și procurorilor.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei