06:38:43 22.11.2024
Stiri

UPDATE // Focuri de ARMĂ în apropierea depozitelor de ARMAMENT de la Cobasna, unde ar fi stocate 20 000 de tone de arme și muniții

Actualitate 27.04.2022 10:19 Vizualizări6783 Autor: Ziarul National
UPDATE // Focuri de ARMĂ în apropierea depozitelor de ARMAMENT de la Cobasna, unde ar fi stocate 20 000 de tone de arme și muniții


UPDATE 11.00 // Așa-numitul minister al afacerilor interne de la Tiraspol confirmă împușcăturile și vorbește despre drone văzute deasupra depozitelor cu muniție de la Cobasna.

Potrivit „ministerului de interne” de la Tiraspol, în seara zilei de ieri, 26 aprilie, „mai multe drone au fost văzute pe cer deasupra satului Cobasna, raionul Râbnița”.

„Aparatele de zbor au fost lansate pe teritoriul Transnistriei din Ucraina. Totodată, în dimineața zilei de 27 aprilie, la ora 8.45, din partea ucraineană s-au tras focuri în direcția localității Cobasna. Nu există, deocamdată, informații despre potențiale victime”, se arată în comunicatul instituției din regiunea separatistă.








UPDATE 10.33 //
Reprezentantul Transnistriei în Comisia Unificată de Control, Oleg Beleakov, a infirmat zvonurile potrivit cărora la depozitele de armament din Cobasna ar fi fost înregistrate astăzi focuri de armă, scrie agenția rusească TASS.







Agenția oficială de la Tiraspol a semnalat focuri de armă în apropierea localității Cobasna, unde este situat cel mai mare depozit de arme și muniții din Europa de Est.

„Se semnalează împușcături în zona depozitelor din apropierea satului Cobasna. Nu există victime. Vom reveni cu detalii”, scrie canalul de Telegram Новости Приднестровья.

De menționat că, în ultimele două zile, în stânga Nistrului au avut loc câteva provocări. Mai întâi ar fi fost atacat cu lansatoare de grenade RPG-22 și RPG-27 așa-numitul sediul al „serviciului de securitate” de la Tiraspol, pe 25 aprilie. Ulterior, pe 26 aprilie, ar fi fost doborâte două turnuri de comunicare din localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, și au fost înregistrate explozii la o unitate militară din satul Parcani și la aerodromul din Tiraspol. În consecință, așa-numitului consiliu de securitate al Transnistriei a luat decizia de a institui „cod roșu” de alertă teroristă în stânga Nistrului pentru 15 zile.

În depozitele de la Cobasna ar fi depozitate peste 20 000 de tone de arme şi muniţii, cel mai mare depozit de muniţii din Europa de Est.

Depozitul militar este situat în satul Cobasna, aflat sub pretinsa jurisdicție a separatiștilor de la Tiraspol.

În acest depozit se păstrează moştenirea de arme a fostei Armate a 14-ea a Uniunii Sovietice, dar și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia.

Informaţiile despre condiţiile în care este păstrat armamentul sunt învăluite în aceeași secretomanie riguroasă ca mai tot ce vizează nerecunoscuta republică nistreană.

„Conform documentelor pe care le deținem noi și organizațiile internaționale mai sunt în jur de 20 000 de tone de muniție, de artilerie, de infanterie, echipament militar etc. Conform unui studiu al Academiei de Științe al R. Moldova, în caz de deflagrație puterea exploziei ar putea echivala cu cea a unei bombe atomice de 10 tone, aproximativ celor din Hiroșima și Nagasaki. Eu sunt convins că, în mare parte, acestea sunt cu termenul de utilizare expirat, iar unele și cu termenul de păstrare expirat. De aceea, la momentul actual, ar fi foarte bine dacă comunitatea internațională ar putea să elaboreze un mecanism de control al depozitelor de la Cobasna, astfel ca ele să nu ajungă o sursă de pericol regional, dar și o posibilitate de înarmare a „omuleților verzi” și a altor formațiuni din afara țării”, declara anterior fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuță.

Autoritățile de la Chișinău cer în permanență Rusiei să își retragă trupele militare (GOTR - Grupul Operativ al Trupelor Ruse) și munițiile din regiunea transnistreană.

Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, anunța în octombrie 2016 că R. Moldova și Ucraina erau pregătite să ofere un coridor verde pentru retragerea armamentului și a celor aproximativ 1 000 de militari ruși care staționează ilegal în stânga Nistrului. Coridorul verde putea fi realizat prin trei modalități: 1) pe cale terestră, prin traversarea teritoriului ucrainean; 2) pe cale aeriană, folosind aeroportul de la Mărculești; 3) pe cale maritimă, prin portul Giurgiulești.

Experții în fostul spațiu sovietic au afirmat în repetate rânduri că Rusia folosește depozitul de la Cobasna ca metodă de șantaj geopolitic în relația cu R. Moldova, încă o pârghie de acțiune pe care o oferă Kremlinului conflictul înghețat de pe Nistru.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md