07:39:02 22.11.2024
Stiri

LIVE VIDEO // Fermierii au BLOCAT drumul de acces către punctul de trecere a frontierei Leușeni - Albița. Agricultorii vor să fie ASCULTAȚI de către autorități. Mai mulți transportatori și călători cer deblocarea drumului spre România

Actualitate 12.02.2024 15:29 Vizualizări1250 Autor: Ziarul National
LIVE VIDEO // Fermierii au BLOCAT drumul de acces către punctul de trecere a frontierei Leușeni - Albița. Agricultorii vor să fie ASCULTAȚI de către autorități. Mai mulți transportatori și călători cer deblocarea drumului spre România


ACTUALIZARE // Fermierii refuză să deblocheze drumul care duce spre vama Leușeni, chiar dacă polițiștii i-au somat de mai multe ori să nu-i încurce pe cei care vor să ajungă în România.

Mulți transportatori le reproșează fermierilor că nu pot să-și facă dreptate printr-o altă nedreptate. Sunt nemulțumiți și călătorii care vor să treacă frontiera.

De partea cealaltă, fermierii spun că toți cetățenii ar trebui să fie solidari cu cei care „cresc pâinea”.

„Ați văzut cum s-a procedat în Franța? Drumurile au fost blocate și au fost ascultați. Așa sunt moldovenii, nu pot fi solidari. Nu au răbdare. Noi așteptăm măcar un semnal de la guvernare, dar nimic până acum”, s-a plâns fermierul Sergiu Stefanco de la Căușeni.








Fermierii din Hâncești au blocat în aceste momente drumul de acces către punctul de trecere a frontierei Leușeni - Albița, invocând drept motiv faptul că autoritățile nu au dat niciun semn că vor să-i asculte și să le îndeplinească revendicările. Polițiștii i-au îndemnat pe protestatari să elibereze drumul, spunându-le că vor fi amendați.


Potrivit Asociației „Forța Fermierilor”, agricultorii din mai multe raioane sunt indignați de faptul că, după cinci zile de proteste, Guvernul refuză să inițieze un dialog cu fermierii ieșiți pe mai multe drumuri din R. Moldova.

„Vedem asemenea evenimente în toată Europa. Remarcăm faptul că autoritățile de acolo discută și găsesc soluții împreună cu producătorii agricoli. Totodată, menționăm că, recent, Uniunea Europeană a dispus alocarea a 10 milioane de euro pentru sectorul agricol al R. Moldova. Este jumătate din suma minimă pe care Asociația „Forța Fermierilor” a solicitat-o pentru salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii. Este absolut evident că, fără sprijinul oferit de stat, marea majoritate a agricultorilor nu vor putea efectua lucrările de primăvară. Situația nu a fost niciodată așa de dificilă în sectorul agrar. Criza din perioada 2022 - 2024 poate distruge mii de producători agricoli și zeci de localități rurale”, avertizează Asociația „Forța Fermierilor”.

Totodată, protestatarii solicită distribuirea motorinei oferite gratuit de către România și instituirea unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70% din culturi cerealiere și oleaginoase.

De asemenea, agricultorii cer soluționarea problemei creditării agricultorilor cu mijloace circulante pentru lucrările de primăvară „prin intervenția Băncii Naționale a Moldovei și relaxarea temporară a exigențelor la clasificarea creditelor neperformante”, alocarea de compensații, dar și admiterea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar.

De partea cealaltă, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) susține că agricultorii au primit în ultimele luni sprijin financiar important din partea statului. Numai pe parcursul lunii ianuarie curent, Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură a debursat pe conturile agricultorilor 252 de milioane de lei, o creștere semnificativă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când suma distribuită a constituit 92 de milioane de lei. Astfel, 149,52 de milioane de lei au fost achitate pentru cereri de solicitare a subvenției complementare, 45,52 de milioane de lei - subvenții post-investiții, 30,4 milioane de lei – plăți directe în sectorul zootehnic, 1,63 de milioane de lei - subvenții în avans etc.

Comisia pentru analiza problemelor invocate de fermieri în cadrul protestelor din luna ianuarie 2023, care și-a încheiat săptămâna trecută activitatea, a analizat dosarele a 121 de agenți economici care aveau probleme în îndeplinirea obligațiunilor de plată conform contractelor cu instituțiile bancare sau non-bancare. Analiza a fost făcută în baza informației recepționate de la șase creditori pentru 81 de agenți economici, dintre care o parte nu a fost identificată cu datorii, alți 13 au achitat integral creditele față de unii creditori, patru au beneficiat de prelungiri ale perioadei de întoarcere a datoriilor, șapte agenți au intrat în insolvabilitate cu perioade mari de restanțe și au fost aplicate 13 Acorduri de mediere.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md