Doi figuranți în dosarul care vizează furtul miliardului au ajuns pe banca acuzaților: Angajați ai „holdingului Șor” care și-au însușit credite de peste 10 MILIARDE de lei
Procurorii au finalizat urmărirea penală într-un nou episod al dosarului ce vizează frauda bancară ce vizează 27 de credite nerambursate Băncii de Economii a Moldovei (BEM) în 2014, în sumă de peste 10 miliarde de lei. Astfel, doi învinuiți, care făceau parte din „holdingul Șor”, vor compărea pe banca acuzaților.
Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), învinuiții ar fi racolat persoane cu probleme financiare, care, în schimbul unor sume de bani, erau determinați să devină conducători ai unor companii. Anterior, companiile vizate au fost create sau preluate anume pentru scopul obținerii frauduloase a creditelor și însușirii lor ulterioare.
Cei doi au racolat în anul 2014 patru persoane. Pe numele acestor persoane au fost înregistrate patru întreprinderi, care în mod fraudulos au obținut de la BEM creditele bancare vizate. Ulterior, banii au fost transferați unor companii nerezidente care aveau deschise conturi bancare peste hotarele R. Moldova, sub pretextul achitării în avans a diverselor servicii și procurări de mărfuri. Într-un final, banii au fost însușiți de membrii organizației criminale.
Unul din învinuiți a fost cercetat inclusiv pentru oferirea remunerării bănești unui martor în scopul de a-l determina să depună declarații mincinoase în cadrul procesului penal.
Pe parcursul urmăririi penale, cei doi nu și-au recunoscut vinovăția pentru complicitate la escrocheria și spălarea de bani incriminate, care au fost comise în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale.
Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi riscă închisoare de până la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.
Dosar cu „barbă” de 25 de ani, rezolvat de Procuratura din Găgăuzia: 14 episoade de tâlhărie și două episoade de omor. Care este soarta cauzei penale „Găgăuzia Land”
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
LISTĂ // Numele oamenilor de cultură din R. Moldova, premiați de Ziua Culturii Naționale