Dodon îi cere Maiei Sandu să nu ÎMPIEDICE reexporturile către Rusia, fiindcă acest lucru ar provoca creșterea prețului la gaz. Socialistul uită că plătim deja 1 200 de dolari metrul cub de gaz
Socialistul Igor Dodon îi arată din deget președintei Maia Sandu, după ce șefa statului a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că R. Moldova susține fără niciun fel de reținere sancțiunile împotriva Rusiei și nu va permite în niciun caz reexportul mărfurilor din UE către Federația Rusă.
Potrivit lui Dodon, declarația Maiei Sandu ar fi un afront la adresa Rusiei: „Autoritățile noastre nu au rezistat mult în ceea ce privește păstrarea neutralității economice în raport cu Rusia. Faptele din ultima perioadă arată că guvernanții se alătură taberei șoimilor geopolitici”.
Socialistul menționează că această atitudine nu va fi tolerată de Rusia și că ar urma creșterea prețurilor la gaze și energia electrică. Totuși, Dodon nu a pomenit de faptul că „partenerii strategici” deja ne vând gazul cu peste 1 000 de dolari mia de metri cubi.
„Pierderile R. Moldova într-o astfel de situație sunt inevitabile - creșterea prețurilor la gaz, electricitate, reducerea exportului de produse moldovenești pe piața rusă. Asta va însemna scăderea nivelului de trai al populației. R. Moldova nu doar că va rata noi oportunități economice în această conjunctură (de care au profitat deja Georgia, Armenia și alte țări), dar va pierde și mii de locuri de muncă. Apropo, astfel de consecințe sunt deja observate în statele care s-au alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei”, a avertizat Dodon.
În același context, Dodon afirmă că Rusiei nu i-ar conveni nici faptul că guvernarea de la Chișinău susține sancțiunile.
„Ce a spus Maia Sandu la conferința de presă din 4 aprilie? Pe scurt, ea a spus că R. Moldova nu se alătură sancțiunilor împotriva Federației Ruse, ci le susține. Este clar că o astfel de poziție va fi percepută negativ nu doar de partea rusă, ci și de țările care nu au susținut sancțiunile antiruse, precum și de multe forțe politice ale acelorași state UE care condamnă introducerea acestora. Maia Sandu spune că principalul interes comercial al R. Moldova în Rusia se rezumă la achiziționarea de gaze. Dar, în același timp, Guvernul nostru caută cu insistență surse alternative de aprovizionare. Este pur și simplu o poziție uimitoare într-o situație în care furnizorii alternativi de gaze pe piața europeană susțin că nu vor putea înlocui aprovizionarea de la „Gazprom”. În loc să se angajeze într-o discuție cu partea rusă privind gazele, doamna Sandu spune că este în căutarea unor surse alternative.
Maia Sandu susține că R. Moldova nu va admite reexportul în Federația Rusă a mărfurilor care cad sub incidența sancțiunilor. Dar, în primul rând, exportatorii din țările Uniunii Europene nu pot exporta astfel de mărfuri în Rusia (prin Republica Moldova sau alte țări) – acest lucru este interzis de autoritățile lor. Prin urmare, președintele R. Moldova n-are de ce să facă promisiuni publice privind neadmiterea reexportului mărfurilor, care pică sub incidența sancțiunilor. În al doilea rând, nimic nu împiedică reexportul altor mărfuri din țările europene în Rusia. Reexportul este o practică obișnuită în comerț, utilizată pe larg și legal în lume, inclusiv în Republica Moldova (ponderea acestuia în volumul total al exporturilor noastre este de peste 7%). Dacă, însă, Guvernul R. Moldova va împiedica reexportul mărfurilor în Federația Rusă, care nu sunt interzise în UE, acest lucru va fi considerat drept un act al atitudinii neprietenoase a R. Moldova față de partenerul nostru din est, cu toate consecințele ulterioare neplăcute.
Încă o dată fac apel către președinte și guvern să chibzuiască și să renunțe la declarații și acțiuni geopolitice în această perioadă dificilă”, a conchis politicianul prorus de la Chișinău.
Ministrul de Externe al Franței delegat pentru Europa, discuții cu studenții USM de la filierele francofone: Proiecte pentru dezvoltarea profesională a tinerilor din R. Moldova
,,Votul util împotriva PSD și AUR este Ciucă, nu Lasconi": Argumentele lui Adrian Papahagi
FOTO // Trupa „Ghioceii” din Mingir, condusă de Mihail Sîrbu, este aplaudată în R. Moldova și peste hotare. Mulți elevi din satul Mingir devin actori profesioniști