Dodon, noi acuzații la adresa guvernării, fără a pomeni despre AMENINȚĂRILE unor oficiali ruși: „Sper că guvernarea înțelege cât de ușor poate fi provocat un conflict armat în Transnistria, la sugestia actorilor din exterior”
Socialistul Igor Dodon susține că R. Moldova nu vrea război, nu vor război nici cetățenii, nici forțele de opoziție, nici familiile soldaților noștri. Nici conducerea de la Tiraspol nu vrea război, iar acest lucru ar trebui să-l înțeleagă, în primul rând, guvernarea de la Chișinău, afirmă socialistul. Mai mult, fostul președinte a acuzat Chișinăul că ar permite „tranzitul unor mărfuri de uz militar, inclusiv combustibil, pe teritoriul R. Moldova spre Ucraina”, iar acest lucru ar putea avea „costuri mari”.
„R. Moldova nu vrea război. Nu vor război nici cetățenii, nici forțele de opoziție, nici familiile soldaților noștri. Și sunt convins că nici conducerea de la Tiraspol nu dorește război, chiar dacă situația acolo este foarte tensionată și în ultimele 24 de ore pe teritoriul transnistrean s-au produs incidente grave, de care n-au mai fost în ultimii 30 de ani. Nimeni din R. Moldova, nimeni de pe ambele maluri ale Nistrului nu vrea vărsare de sânge și nu vrea să fie implicat într-un război străin.
Și sper că guvernarea de la Chișinău înțelege cât de ușor poate fi provocat astăzi un conflict armat în regiunea transnistreană, la sugestia și cu implicarea diferitor actori politici din exterior. Or, la mai multă lume s-a creat impresia că cineva foarte tare și-ar dori atragerea R. Moldova ca parte activă în războiul din Ucraina. Acest fapt este extrem de periculos pentru securitatea țării și pentru viața moldovenilor”, a scris Dodon pe Facebook, fără a face vreo referință la amenințările unor oficiali din Federația Rusă privind crearea de către armata rusă unui coridor spre Transnistria.
Acesta și-a permis să-i ofere sfaturi președintei Maia Sandu - R. Moldova nu trebuie să acuze Rusia de provocările din Transnistria, așa cum s-ar fi întâmplat deja.
„Mai întâi de toate, guvernarea, dar mai ales Președinția, trebuie să ofere un mesaj clar prin care să liniștească societatea, să dea asigurări ferme că vor fi evitate scenariile care pot aduce război peste Moldova. Și să nu se grăbească să acuze de provocări o parte sau alta, așa cum s-a întâmplat deja. În asemenea chestiuni, e necesar de păstrat o pauză diplomatică necesară pentru acumularea tuturor datelor relevante.
Guvernarea trebuie să informeze oficial societatea despre acțiunile legate de tranzitul unor mărfuri de uz militar, inclusiv combustibil, pe teritoriul R. Moldova spre Ucraina. Care este costul politic pentru asemenea acțiuni? De ce ele sunt ținute în secret? Cum se împacă asta cu poziția neutră a țării? Noi cerem încetarea acestor și altor acțiuni care pun în situație de risc militar major Moldova și cetățenii”, a adăugat Dodon.
Acesta și-a reluat retorica și despre întărirea statutului de neutralitate a R. Moldova, dar cu trupe ruse pe teritoriul nostru. „Președintele republicii, ministrul de Externe, Parlamentul trebuie să facă demersurile necesare către președinții tuturor țărilor-partenere și să ceară respectarea statului de neutralitate a R. Moldova. Să accentueze totodată că Transnistria este parte a R. Moldova, iar neutralitatea republicii se extinde pe întreg teritoriul R. Moldova. Îndemn conducerea de la Chișinău să ia legătură cu autoritățile din regiunea transnistreană (nu doar prin intermediul OSCE) și să elaboreze o agendă comună pentru a face față acestor provocări. Un conflict, în aceste condiții, poate izbucni foarte ușor, dar e aproape imposibil de oprit fără victime și distrugeri”, a conchis Dodon.
Ministrul de Externe al Franței delegat pentru Europa, discuții cu studenții USM de la filierele francofone: Proiecte pentru dezvoltarea profesională a tinerilor din R. Moldova
,,Votul util împotriva PSD și AUR este Ciucă, nu Lasconi": Argumentele lui Adrian Papahagi
FOTO // Trupa „Ghioceii” din Mingir, condusă de Mihail Sîrbu, este aplaudată în R. Moldova și peste hotare. Mulți elevi din satul Mingir devin actori profesioniști