Dodon îi vrea la PUȘCĂRIE pe cei care au semnat declarații simbolice de UNIRE: „Noi vom schimba legislația”. A decis să se PLÂNGĂ la ONU pe România
„Consiliul Suprem de Securitate (CSS) condamnă acțiunile întreprinse de autoritățile publice locale, primari și consilieri locali, care au semnat declarațiile de Unire. Prin aceste acțiuni, ei chemă la lichidarea statalității R. Moldova, ceea ce reprezintă o încălcare a Constituției”, a declarat președintele Igor Dodon astăzi, după ședința de astăzi a CSS.
Chiar dacă la ședință nu au participat premierul Pavel Filip, spicherul Andrian Candu, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, ministrul Apărării, Eugen Sturza, sau un reprezentant al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), șeful statului afirmă că CSS a decis să propună modificarea legislației penale, astfel ca cei care au semnat sau vor semna în continuare declarații de Unire să fie trași la răspundere.
„Astăzi, în cadrul ședinței CSS, am fost informați că organele de drept nu pot să facă nimic în privința celor care semnează aceste declarații, deoarece nu există interpretări clare în legislație. Noi vom schimba legislația și se va vedea. Cei care au semnat vor răspunde conform prevederilor legale, mai ales că acțiunile lor sunt antistatale”, a spus Dodon.
De asemenea, șeful statului admite că există pericolul ca, în perioada 24-27 martie, să existe „încercări” de a destabiliza situația în R. Moldova.
Nu în ultimul rând, Igor Dodon spune că foarte multe declarații de Unire nu ar fi reprezentative, deoarece nu sunt semnate de majoritatea consilierilor locali: „Sunt zeci de fake-declarații, semnate de doi-trei consilieri, de preot și așa mai departe, iar ulterior spun că au 70-80-100 de declarații”.
În același context, președintele Dodon spune că se va adresa Organizației Națiunilor Unite și Consiliului Europei, pentru ca aceste instituții să se expună dacă România procedează corect atunci când ar încuraja acțiuni care pot duce la lichidarea statalității. „Vreau să văd ce spun aceste instituții din care fac parte România și R. Moldova”, a conchis sursa citată.
De menționat că, până acum, peste 100 de localități din R. Moldova au votat declarațiile simbolice de Unire. De asemenea, declarații similare au fost votate și de unele consilii raionale.
De ce se scumpesc gazele? Explicația ministrului Energiei
Guvernul fortifică mecanismul de confiscare a bunurilor infracționale: În premieră este reglementată modalitatea de aducere în republică a bunurilor confiscate ce se află în străinătate: „Vom putea confisca mai rapid mijloacele sechestrate”
CRIZĂ și SCUMPIRI // Federația Rusă apasă „butonul” Transnistria înaintea alegerilor parlamentare din R. Moldova: Ce înseamnă o eventuală sistare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025