Dodon a sărit în APĂRAREA lui Putin, după ce Maia Sandu a DEZVĂLUIT că Rusia i-ar fi cerut „să vândă o bucată de țara” în schimbul unui preț mai mic la gaze. Socialistul AMENINȚĂ că la toamnă-iarnă gazul va costa 40 de lei
Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită și trădare de patrie, a sărit în apărarea lui Vladimir Putin, după ce după ce Maia Sandu a dezvăluit miercuri, în cadrul unei emisiuni televizate, că Rusia i-ar fi cerut „să vândă o bucată de țară” în schimbul unui preț mai mic la gaze.
Acuzat că ar fi „slujit” Moscovei în loc să fie în slujba propriilor cetățeni, Dodon susține că Maia Sandu ar fi mințit în legătură cu doleanțele Kremlinului.
„Este o declarație mincinoasă. Eu chiar din interes am ridicat declarațiile făcute de doamna președinte, doamna premier și spicherul Parlamentului, dar și vicepremierul Andrei Spînu din toamna anului trecut, după ce au finalizat negocierile. Vă aduceți aminte când spuneau că l-au dominat pe Miller? Spuneau că nu a fost nicio condiționalitate politică. Nu au cerut rușii niciodată cedarea de teritoriu și așa mai departe”, a declarat astăzi Dodon, în fața Procuraturii Anticorupție.
Potrivit lui, declarația fermă făcută de Maia Sandu ar fi „periculoasă”.
„Este un mesaj periculos din partea președintelui. În loc să meargă și să se înțeleagă pentru un preț mai bun… Să mă iertați pentru lipsa de modestie, dar să fi fost eu președinte și să fi fost noi la guvernare, nu avea să fie bardakul (dezordine n.r) acesta. Prețul de la 1 august nu era 1 500 de dolari”, a adăugat Dodon, fără a explica de ce, așa cum a afirmat Maia Sandu, nu a negociat dânsul un contract pe termen lung cu „Gazprom” în beneficiul R. Moldova.
De asemenea, socialistul a amenințat că prețul la gaz va crește în continuare.
„Tariful va fie 35 de lei la toamnă. O să vedeți că va fi 35-40 de lei la iarnă. O să înghețe lumea… Asta e o guvernare de incompetenți. Să încerci să dai vina ba pe Putin, ba pe războiul din Ucraina, eu cred că din partea unui șef de stat… El trebuie să se gândească la cetățeni”, a spus Dodon.
Amintim că președinta Maia Sandu a declarat că nu regretă nicio clipă faptul că nu a mers la Kremlin să negocieze cu Vladimir Putin un contract mai bun pentru furnizarea gazelor în R. Moldova, deoarece acest lucru ar fi presupus cedări nepermise.
„Nu-mi pare rău că nu am plecat la Moscova. Noi am obținut un contract pe care puteam să-l obținem. Eu nu o să mă apuc să vând o bucată de țară doar ca să avem jumătate de an gaze mai ieftine. R. Moldova e o țară independentă și trebuie să ținem la acest lucru. Da, este greu acum, este greu pentru toți, pentru că nu s-au dezvoltat alternative, pentru că nu s-a investit în proiecte energetice, pentru că nu a existat interes. A existat interesul pentru anumite scheme de corupție, inclusiv la achiziția de gaze și energie electrică. Proiectele implementate acum vor da rezultate peste trei-patru ani… Acum trebuie să ne descurcăm pornind de la situația în care suntem și asta o să facem. Dar eu nu o să vând o bucată de țară doar ca să obținem un contract pe termen scurt”, a explicat Maia Sandu în această seară, în cadrul emisiunii „Bună Seara”, prezentată de Mircea Surdu la postul public de televiziune.
Menționăm că, anterior, prim-ministra Natalia Gavrilița a recunoscut punerea anumitor condiții politice din partea Moscovei în timpul negocierilor cu privire la noul contract de livrare a gazelor naturale.
Analistul Anatol Țăranu a dezvăluit ulterior că, la negocierile contractului gazului la Moscova, partea rusă a propus delegației moldovenești, în componența a doi viceprim-miniștri, Andrei Spînu și Vladislav Kulminski, să examineze un preț avantajos pentru gazele furnizate Republicii Moldova în schimbul soluționării politice rapide a conflictului transnistrean (în interval de trei luni) în baza mai multor prevederi ale cunoscutului „memorandum Kozak”. De asemenea, Chișinăului i se propunea să recunoască statutul de garant al reglementării conflictului pentru trupele ruse staționate în Transnistria, iar aeroportul din Tiraspol să devină operațional în conformitate cu legislația internațională. Încă un punct prevedea participarea Rusiei la dialogul Moldova – UE privind implementarea Acordului de Asociere.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”