DOC // Urmărirea penală împotriva procurorului general Alexandr Stoianoglo a fost deja PORNITĂ: Șeful Procuraturii Generale și adjuncții săi, SUSPENDAȚI din funcții. „În acest moment nu avem o conducere a procuraturii”
Victor Furtună, procurorul anticorupție desemnat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor să ancheteze faptele sesizate de deputatul Lilian Carp, a decis pornirea urmăririi penale împotriva procurorului general, Alexandr Stoianoglo.
Anunțul a fost făcut de către Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care spune că a fost informat despre acest lucru prin e-mail.
„Conform art. 55/1 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, mandatul Procurorului General în privinţa căruia a fost pornită urmărirea penală în condiţiile art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale. De asemenea, prin efectul legii (art.18 alin.(4) Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură) sunt suspendați de drept și adjuncții procurorului general. Prin urmare, în acest moment nu avem o conducere a procuraturii”, a scris pe Facebook Sergiu Litvinenco.
CITIȚI și Cine este procurorul de care depinde SOARTA lui Alexandr Stoianoglo: Și-a început cariera în 2011 și a vândut o mașină cu 10 mii de lei
Legea prevede că CSP trebuie să se convoace în ședință în decurs de cinci zile de la intervenirea unei astfel de situații, însă ministrul Litvinenco este de părere că ar fi nevoie de convocarea unei ședințe extraordinare chiar astăzi, pentru a selecta și a propune președintelui țării un procuror general interimar.
Menționăm că președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp a cerut CSP-ului anchetarea lui Alexandr Stoianoglo pentru că ar fi promovat unele modificări la legislație pentru a facilita schema „Laundromat”, în patele căreia ar sta controversatul Veaceslav Platon, eliberat din închisoare la scurt timp după ce Stoianoglo a ajuns în fruntea Procuraturii Generale.
„E vorba de modificarea cadrului legal ce a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. În procesul analizei cadrului legal modificat în anii 2010 - 2014, pentru a facilita spălarea banilor prin R. Moldova a fost stabilită o sintagmă inedită formată din trei cuvinte. Sintagma – având efect suspensiv – a fost introdusă ca amendament în lectura a II-a în Legea 190 din 2007 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Această sintagmă a permis companiilor nerezidente, ale căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor, să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a explicat deputatul Lilian Carp care a cerut anchetarea lui Alexandr Stoianoglo.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni