02:06:09 24.11.2024
Stiri

DOC // Stoianoglo prins cu MINCIUNA? Acesta s-a JURAT că NU ar mai fi comunicat din 2009 cu Platon, dar îi trimitea „cu respect” urări când era deputat. Acesta i-a cerut lui Platon „AJUTORUL” în investigarea fraudei bancare: „Da, l-am primit OFICIAL”

Actualitate 04.10.2021 15:29 Vizualizări1805 Autor: Ziarul National
DOC // Stoianoglo prins cu MINCIUNA? Acesta s-a JURAT că NU ar mai fi comunicat din 2009 cu Platon, dar îi trimitea „cu respect” urări când era deputat. Acesta i-a cerut lui Platon „AJUTORUL” în investigarea fraudei bancare: „Da, l-am primit OFICIAL”


Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a declarat public de mai multe ori în ultimele luni, după ce Veaceslav Platon a fost scos basma curată în dosarul furtului miliardului, că nu-l leagă nimic de controversatul om de afaceri fugit la Londra. Și astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, unde a acuzat actuala guvernare de răfuială politică împotriva sa, Stoianoglo a repetat că din 2010 nu l-a văzut pe Platon și că nu a avut nicio interacțiune cu el. Procurorul general spune că ultima dată l-a văzut în 2020, la sediul Procuraturii Generale, când i-a solicitat ajutorul în investigarea fraudei bancare.

Întrebat astăzi dacă are vreo legătură cu fuga lui Platon din R. Moldova, Stoianoglo a negat.

„Cineva a adus măcar o probă? Declarațiile politice sunt foarte comode pentru politicieni. Eu mai declar încă o dată și nimeni nu poate să spună altceva. Eu nu l-am văzut pe domnul Platon din 2009. Și atunci nu am avut nicio relație. Prima dată l-am văzut pe el în 2020, atunci când a fost audiat în incinta Procuraturii Generale în dosarul furtul miliardului. E nu văd nicio vină a procurorilor în faptul că el a fugit. Dacă a fugit, el și-a făcut rău. Eu nu înțeleg de ce el a fugit. Niciodată nu am comunicat cu el”, a precizat justițiarul.

De asemenea, Stoianoglo a recunoscut astăzi că i-a solicitat lui Platon ajutor în investigarea fraudei bancare. „La finele anului trecut am avut două sau trei întâlniri în cadrul cărora l-am rugat să acorde niște ajutor în investigarea furtului miliardului. Da, l-am primit oficial în clădirea aceasta”, a precizat astăzi Alexandr Stoianoglo.

Totuși, Stoianoglo nu ar fi fost sincer în ceea ce-l privește pe Veaceslav Platon. Potrivit portalului Deschide.md, cei doi ar fi comunicat în perioada în care Stoianoglo era deputat și președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică.

Ceea ce s-a găsit în telefonul de model „Iphone 5S”, ridicat de la Platon după ce a fost reținut în Kiev în anul 2016, ar demonstra că Stoianoglo minte, scrie sursa citată.

În telefon era o cartelă SIM ucraineană cu numărul +380679131347, despre care sursele Deschide.MD susțin că acesta ar fi fost numărul de care se folosea Platon când se afla în Ucraina, iar numărul este bine cunoscut mai multor funcționari publici din R. Moldova, în special de cei din justiție.

Potrivit actelor, în telefon a fost depistat mesajul de felicitare cu ocazia Anului Nou expediat de către Stoianoglo lui Platon de pe numărul său personal, în ultima zi a anului 2012.

„Cu ocazia Anului Nou! Noroc, succese și sănătate. Cu respect, Alexandr Stoianoglo”, scria în limba rusă, actualul procuror general în mesajul său de felicitare.


Pe lângă multe alte mesaje de acest gen, autoritățile au stabilit că cei doi comunicau și se telefonau reciproc, pe parcursul anilor 2013 - 2014, inclusiv prin intermediul aplicațiilor de telefonie mobilă.

Anterior, presa a publicat o înregistrare video cu V. Platon, după ce Alexandr Stoianoglo a devenit procuror general. Din imagini se poate observa cum, la intrarea în încăperere, procurorul general Stoianoglo merge și se salută cu V. Platon, căruia i se adresează cu: „Salut, Veaceslav!”. În replică, Platon, cu zâmbetul pe buze, spune: „Bună, Alexandr Dmitrivici”.

Stoianoglo îl întreba pe Platon la final de ce nu oferă detalii și că trebuie să ofere o explicație, eventual că aceasta ar putea fi utilizată împotriva sa. De fapt, procurorul general sugerându-i cum sa raspundă. Ulterior, Platon așa și îi răspunde: „Nu răspund pentru că informațiile ar putea fi utilizate împotriva mea”.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost achitat, în luna iulie curent, în dosarul fraudei bancare, după ce procurorul PCCOCS, Elena Ceruță, a renunțat la toate învinuirile aduse în dosarul fraudei bancare în care acesta a fost condamnat definitiv la 18 ani de închisoare, după care a părăsit liber teritoriul R.Moldova. Asta deși numele lui Platon este vizat în cel puțin trei cauze penale investigate de procurori, dar și în mai multe dosare aflate pe masa judecătorilor, în unul dintre care este vizată și o persoană din cele reținute de SIS și procurori în dosarul privind schema de filaj a magistratei Angela Bostan de la Curtea de Apel.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md